Black Friday of toch maar Normal Friday?

Black of Normal Friday? Dat is de vraag waar menig handelaar vandaag mee worstelt en elk jaar zijn er meer en meer mensen die het niet eens zijn met deze opeenvolging van kortingsfestijnen. Maar wat doen we ermee? Doen we mee met de acties of houden we het been stijf?

November lijkt wel de maand waarin we van de ene afprijzing in de andere rollen. De ideale periode dus om je sales te stimuleren en nog net dat extra beetje te verkopen voor het einde van het jaar. Maar hoe kijken de consument en de winkeliers eigenlijk tegen deze voortrazende tsunami van kortingen aan?

“Laat maar komen! Tijd om onze verkopen te stimuleren!”

Dit jaar introduceerden Bol.com en heel wat andere webwinkels Singles Day, een kortingsdag die in de jaren ’90 door een groep vrijgezelle studenten in China werd gelanceerd om hun leven als vrijgezel te vieren.

Black Friday en Cyber Monday, overgewaaid uit de Verenigde Staten, zijn reeds beter bekend bij het Belgische publiek en winkels en webshops pakken er overduidelijk mee uit. Bedrijven en organisaties doen hun best om op te vallen tijdens deze kortingsdagen. Sommigen zijn al weken bezig, zoals bijvoorbeeld Carrefour, die een Black Month organiseerde. Andere bedrijven kiezen ervoor een week op voorhand te beginnen met acties of slechts enkele dagen voor en na Black Friday.

“We laten ons niet meer plat bombarderen met kortingen en koopjesdagen!”

Singles Day is net iets meer dan 10 dagen voorbij en met Black Friday is het tweede koopjesfestijn al daar. Of was het misschien zelfs al lang bezig (denk maar aan Carrefour)? De consument lijkt er haast geen genoeg van te kunnen krijgen. Het lijkt wel heel de maand feest. Maar wat vinden bedrijven en organisaties en met name de kleinhandel hiervan? Jaar na jaar zijn er meer en meer bedrijven die er langzaamaan genoeg van hebben en wellicht om een heel gegronde reden. Tegenwoordig lijkt er altijd wel een aanleiding te zijn om kortingen aan te bieden. Je kunt je dan de vraag stellen welk effect dat heeft op de dekking van de vaste kosten van de handelaars. Bovendien dwingen kortingsdagen zoals Singles Day of Cyber Monday handelaars sowieso om flink in hun marges te knippen.

Er zijn dit jaar al behoorlijk wat zaakvoerders die openlijk en resoluut zeggen dat ze niet meedoen aan dit ‘shopverzuim’. Blaboom, een handelaar in ecologische babyspulletjes, is er daar een van. In plaats van hun prijzen te verlagen op Black Friday willen zij hun klanten net aanmoedigen om meer te betalen. Iedere klant kan ervoor kiezen om 5 euro te schenken aan het goede doel Pinoccio vzw. Voor elke geschonken 5 euro, doet Blaboom er nog eens 5 euro bovenop. Kim Smeets van Blaboom is lang niet de enige handelaar die er zo over denkt. Zo schenkt Nicolas Cuypers, zaakvoerder van Life bvba en een aanbieder van AED-toestellen, per verkocht toestel 100 euro aan de afdeling Kindercardiologie van het UZ Gent.

En de consument?

Die lijkt tevreden te zijn met al deze acties. Grote kortingen sporen ons nog steeds aan om sneller onze portefeuille tevoorschijn te halen en meer te kopen dan we voorzien hadden. Zelfs als we de aankopen eigenlijk niet echt nodig hebben...

images/lieslore-handtekening.jpg