Hotelspeaker: bedrog of een slimme zet?

(OPINIE)

Hotelspeaker is een Vlaamse start-up die de laatste dagen veel in het nieuws kwam door zijn wel uiterst uitzonderlijk businessmodel. Ze beantwoorden namelijk online reviews in naam van jouw hotelketen.

Hotelspeaker

Het is zonder twijfel een gat in de markt. Je moet het maar bedenken. Een bedrijf dat zich specialiseert in het beantwoorden van online hotelreviews, zowel goede als slechte. En het lijkt nog te werken ook! De start-up beantwoordt nu al duizend reviews per dag en is op zoek naar kapitaal om nog verder internationaal te kunnen groeien. Nu zijn ze reeds actief binnen België, Nederlands, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Bedrog of een slimme zet

Is een bedrijf zoals hotelspeaker een slimme zet of eerder een vorm van bedrog, aangezien het hotel in kwestie de review niet zelf beantwoordt?

Wim Heuninck, medeoprichter van Hotelspeaker is van mening dat communicatie belangrijk is en daar ben ik het helemaal mee eens. In plaats van zich te werpen op de communicatie in het algemeen, zoals ik gedaan heb, koos Wim Heuninck met de oprichting van Hotelspeaker voor een zeer specifieke niche.

Hotels willen de schrijvers van de reviews graag persoonlijk beantwoorden. Een bedankje voor een vriendelijk complimentje of hun medeleven uiten bij een slecht bezoek. Op die manier willen hotels een soort van persoonlijke relatie creëren met hun klanten en bovendien ook hun eigen online reputatie verhogen, want wie kijkt er nu niet naar de reviews vooraleer ze iets boeken of bestellen?

Persoonlijk vind ik het een slimme zet en niet zozeer bedrog. Het klopt dat het hotel niet zelf de reviews beantwoordt, maar alle antwoorden worden geschreven in de tone of voice van het hotel en eerst door de manager gecontroleerd, vooraleer ze de wereld in gestuurd worden.

Verdrinken of uitbesteden

Er zijn reacties die stellen dat het als externe firma onmogelijk is om met kennis van zaken te antwoorden, dat het nu fake reacties zijn, dat het juist zeer klantonvriendelijk is, dat Hotelspeaker niet meer doet dan het verkopen van lucht, …

Misschien juist door mijn werk binnen de communicatiesector denk ik hier anders over. Iedereen heeft maar 24 uur in een dag en 7 dagen in de week. Indien je iets niet zelf kan doen, enerzijds door tijdgebrek of door gebrek aan expertise, moet je het uitbesteden. Zo simpel is het. Wij schrijven socialmediaposts, blogberichten, teksten of advertenties in naam de bedrijven, Hotelspeaker schrijft reviews in naam van hotels.