7 tips voor meer interactie op social media

In ons vorige blogartikel legden we uit, dat je je social media best goed op voorhand plant. Door gestructureerd te posten en geduldig te zijn, kun je een vaste volgersbasis uitbouwen. Maar wat als je eenmaal een aantal volgers hebt? Dan moet je zorgen voor betrokkenheid en van je volgers ook klanten worden. De eerste stap hierbij is interactie uitlokken. Zo kun je je volgens (en later klanten) aan je bedrijf of organisatie binden. In dit artikel geven we 7 tips voor meer interactie op social media.

1. Speel in op de actualiteit

Een manier die zeer effectief voor interactie kan zorgen op social media, is actuele thema’s aanhalen. Mensen reageren namelijk sneller op actuele thema’s. Let wel op welke thema’s je gebruikt en probeer niet overhaast of ongefundeerd een standpunt in te nemen. Als persoon kun je achter een mening staan, maar daarom moet je bedrijf daar niet altijd voor uitkomen. Kies dus zorgvuldig voordat je inspeelt op de actualiteit. Je wilt immers niet dat je bedrijf midden in een irrelevante storm van reacties of polemiek terechtkomt.


2. Maak polls om interactie uit te lokken

Op sommige social media kun je lichtere posts inzetten, waarin je bijvoorbeeld vraagt naar de voorkeur of mening van je volgers. Dit kun je onder andere doen aan de hand van een poll. Bij een poll stel je een vraag aan je volgersbasis. Daarbij geef je zelf mogelijke antwoorden, waarop je volgers kunnen stemmen. Op Facebook gaat dit enorm gemakkelijk via een pollbericht. Je kunt zelf ook een poll creëren, waarbij de verschillende reacties de verschillende antwoordmogelijkheden zijn op jouw vraag.

Polls zijn zeer laagdrempelig en nodigen uit om te reageren. Zorg er wel voor dat je antwoordmogelijkheden duidelijk, ondubbelzinnig en goed afgebakend zijn.


3. Stel vragen aan je volgers op social media

Een andere manier om interactie uit te lokken op social media is je volgers een directe vraag te stellen. Vraag naar hun mening over een bepaald onderwerp of eventuele ervaringen met je product of dienst. Kijk wel goed naar welke vraag je op welk sociaal medium stelt. Op LinkedIn zal je vraag anders klinken dan op Instagram of Pinterest.

Deze methode is minder laagdrempelig dan een poll, maar de antwoorden zijn genuanceerder. Hierdoor wordt het makkelijker om een conversatie te creëren en je expertise te tonden.

Vragen stellen voor meer interactie op social media

4. Organiseer wedstrijden op social media

Mensen doen niets voor niets. Men kan een post liken, omdat deze grappig of interessant is. Maar volgers zullen zelden interactief zijn met je berichten als ze er niets voor terugkrijgen. Daarom kun je nu en dan een beloning geven aan je interactieve volgers. Hierdoor zullen ze zich sneller binden aan je merk.

Een klassieke manier om je klanten aan je merk te binden, is een wedstrijd organiseren waarin volgers iets kunnen winnen. Laat je volgers je bericht delen, je pagina liken of mensen taggen om deel te nemen. Zo krijg je niet enkel interactie met je huidige volgers, maar zul je ook meer bereik krijgen onder niet-volgers. Op termijn zal dit dus ook leiden tot meer volgers.

Een wedstrijd op social media kan ook dienen om het ijs te breken tussen jou en je volgers. Wanneer je volgers al een eerste keer gereageerd hebben op een wedstrijdpost van je bedrijf, zullen ze ook sneller op toekomstige berichten reageren.


5. Deel tips & tricks op social media

Je hoeft niet per se een product of korting weg te geven om interactie uit te lokken. Je kunt ook handige informatie of tips & tricks geven over je product of dienst. Een originele video op YouTube die het gebruik van je product toont, doet het vaak erg goed op sociale media. Hoe creatiever je uit de hoek komt, hoe beter.

Video werkt goed op social media, maar je kunt ook afbeeldingen of teksten gebruiken. Stel bijvoorbeeld een document op met de best practices in verband met je product. Dat kun je versturen naar mensen die op je bericht reageren of een post delen.

Tips en tricks voor meer interactie op social media


6. Converseer met je volgers op social media

Krijg je reactie op je berichten op social media? Dan moet je als bedrijf altijd in conversatie gaan met je volgers. Op die manier kun je je expertise tonen en/of net heel menselijk uit de hoek komen. Je kunt op deze manier ook makkelijker aanvoelen wat er leeft bij je klanten en welke noden ze hebben.

Zorg wel dat je altijd relevant blijft en zo weinig mogelijk uitgesproken standpunten inneemt. Houd de controle over de conversatie en de reacties ter zake.


7. Overdaad schaadt op social media

Cruciaal bij het uitlokken van interactie op social media is: “Don’t overdo it”! Overdaad schaadt op social media. Bestook je volgers niet constant met allerhande, ongecoördineerde berichten. Zorg dat je gestructureerd relevante berichten post. Kwaliteit gaat op social media boven kwantiteit.


Je volgers op social media zullen niet onmiddellijk op al je posts reageren. Je zult ongetwijfeld posts hebben waarin je uitdrukkelijk om een reactie vraagt, maar waar geen reacties op komen. Laat dit je absoluut niet tegenhouden. Bouw geduldig verder aan je volgersbasis en blijf top-of-mind bij je doelgroep. Op die manier zullen steeds meer volgers op je berichten reageren en zich aan je merk binden.

Heb je nood aan een professioneel beheer van je social media accounts? Of heb je gewoon een handje hulp nodig? Neem dan contact op met een van onze social media experts! We staan voor je klaar.