Adverteren op social media

Om je accounts op social media uit te bouwen heb je een goed plan, originele content en geduld nodig. Je kunt echter een hulpmiddel inzetten om je account (en ook je bedrijf) sneller te laten groeien: advertenties. Via advertenties kun je betalen om aan meer bereik, interactie of verkeer naar je website te raken. Tegen een vergoeding, uiteraard. Er valt enorm veel te vertellen en te leren over adverteren op social media. Wij geven je een beknopte uitleg met de basisprincipes van het adverteren op social media.

Advertentieplanning voor social media

In een vorig blogartikel hadden we het uitgebreid over het opstellen van een contentplan voor je social media. Zo’n plan dient echter niet enkel voor je berichten op social media. Je kunt er ook je advertenties in verwerken. Je doet dit op dezelfde manier als je gewone berichten, maar je voegt er bijkomende relevante info aan toe, zoals looptijd en budget.

Dit zal je helpen om gestructureerd te adverteren en om je advertentiebudget voor social media te beheren. Dankzij je planning kun je op voorhand bekijken welke periodes zich het best schikken naar een bepaald onderwerp. Daarnaast kun je duidelijk zien welke onderwerpen je al hebt aangehaald in je advertenties. Zie je dat je 2 weken geleden je product hebt tentoongesteld aan een bepaalde doelgroep, dan kun je er volgende week voor kiezen om een bepaalde promotie op dat product aan dezelfde doelgroep te richten. Dit soort structuur brengen in je advertenties zou haast onmogelijk zijn zonder planning.


Nauwkeurig targetten op social media

Het beste aan adverteren op social media, is waarschijnlijk dat je enorm specifiek kunt targetten. Zekercampagnes op Facebook en Instagram kunnen zeer specifiek worden ingesteld, zodat ze net bij jouw doelgroep belanden. Je kunt targetten op locatie, leeftijd, burgerlijke stand, werk en nog veel meer. Zorg dat je doelgroep specifiek genoeg bepaald is en gebruik deze om je campagne op te stellen. Zo zal je campagne relevanter zijn en zul je meer terug krijgen voor je geld.


Hoeveel kost adverteren op social media?

Hoeveel een advertentie op social media kost, bepaal je helemaal zelf. Jij kiest het budget, het sociaal medium zorgt dat er niet meer wordt uitgegeven dan dat budget.

Op de meeste social media kun je bepalen wanneer er geld van je budget wordt afgehouden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om met je budget zo veel mogelijk klikken op een link te krijgen, of om je advertentie zo vaak mogelijk weer te geven bij je doelgroep. Zo krijg je respectievelijk een ‘kost per klik’ of een ‘kost per weergave’. Als je budget € 10 is, en je klikken kosten € 0,50, dan zul je dus 20 klikken op je link krijgen.

Hoeveel je per klik zal moeten betalen, hangt van veel factoren af. Het uitzicht van je advertentie, de hoeveelheid tekst, je doelgroep en de periode zijn nog maar enkele van de variabelen die de prijs per klik beïnvloeden. Hoeveel je besteedt aan je advertentie op social media bepaal je dus helemaal zelf. Wat je ervoor terugkrijgt niet helemaal.


Hoe kun je je kost per klik verlagen?

Toch kun je enkele acties ondernemen om je kost per klik te verlagen. Door goedkopere klikken (of weergaven) zal je advertentie meer vertoond worden en zul je er meer voor terugkrijgen.

Het beeld van je advertentie moet gelinkt zijn aan de tekst en aan je landingspagina. De consument moet een eenduidig pad volgen naar je website. Wees daarom specifiek met je targetting en kies een beeld dat direct duidelijk maakt waar de advertentie over gaat. Kies de juiste landingspagina en wees to-the-point in je advertentietekst. Kortom, voorkom onduidelijkheid en misleiding voor de consument.

Niet misleiden wil niet zeggen dat je je advertentie niet aantrekkelijk mag maken. Zorg daarom voor een mooi en aantrekkelijk beeld voor je advertentie en schrijf een opvallende, originele kop. Maar hou je advertentie steeds relevant.

De ideale manier om op social media te adverteren voor jouw product, dienst of bedrijf, zul je wellicht nooit vinden. Wat je wel kunt doen, is je advertentie steeds beter maken. Door je campagnes te testen en te optimaliseren worden je advertenties beter en gaat logischerwijs je kost per klik op termijn ook dalen.

Bij de grotere social mediaplatformen kun je AB-testen. Dit is een manier van adverteren waarin je 2 bijna identieke advertenties maakt, die maar op 1 eigenschap van elkaar verschillen. Door middel van AB-testing kun je specifiek gaan kijken welke aanpak het best werkt voor jou. Je kunt bijvoorbeeld 2 verschillende afbeeldingen tegen elkaar meten, 2 verschillende koppen, 2 verschillende doelgroepen enzovoort. Achteraf kun je duidelijk zien welke advertentie het beste werkte. Die info neem je dan mee naar volgende campagnes om de kost per klik te verlagen.


Waarom adverteren op social media?

Je moét niet adverteren op social media, maar advertenties kunnen je echt helpen om je doelen te verwezenlijken. Je kunt zeer veel dingen doen met advertenties op social media. Je kunt via advertenties onder andere meer naamsbekendheid krijgen, je product promoten of mensen een contactformulier laten invullen. Er is dus steeds een advertentie te maken die gericht is op jouw specifiek doel. Het feit dat je zelf je budget kunt bepalen en zeer specifiek je doelgroep kunt targetten, maakt het ook een zeer efficiënte vorm van adverteren. De massa aan data die beschikbaar is van je campagnes helpt je om je advertenties te optimaliseren, zodat ze ook steeds efficiënter worden.

De enige nadelen van adverteren op social media zijn dat je er een budget voor moet vrijmaken en dat je er toch wel wat tijd in moet steken. Een goede advertentie op social media maak je niet op een dag. Daarvoor moet je een goed plan hebben en je advertenties testen en optimaliseren.

Wil jij adverteren op social media, maar weet je niet hoe? Of wil je het overlaten aan professionals? Neem dan contact met ons op. Communicatiebureau BeeNobby beheert je social media accounts en maakt doeltreffende advertenties op social media.