De kleinhandelaar tegen de internetgigant

We zien in onze omgeving steeds vaker lokale winkels die het moeilijk hebben om op te boksen tegen de online verkopers. De uitspraken “iedereen koopt online vanuit zijn zetel” en “op deze manier kan ik geen 5 jaar meer verder” horen we vaak. Nochtans liggen de kansen en oplossingen binnen handbereik. Geloof je me niet? Lees dan zeker verder.

Het pashokje van het internet

Vorige week las ik in Het Belang van Limburg een artikel over een schoenenwinkel uit Bree die na maar liefst 110 jaar de deuren sluit. “We zijn het pashokje van het internet geworden”, klinkt het. De winkel kan niet meer op tegen de Zalando’s van de wereld.

En daar kan ik mij iets bij voorstellen. Online kopen is immers gemakkelijk en snel. Het product wordt vaak de volgende dag aan huis geleverd en je mag het zelfs terugsturen. Daar kunnen de klassieke detailhandels niet tegen op. Dit wil echter niet zeggen dat ze de deuren moeten sluiten. De detailhandels kunnen zichzelf heruitvinden. Zo kunnen ze de sterke verkoopsargumenten van de internetwinkels bekampen en klanten heroveren.

Kleinhandelaars hebben 1 grote uitdaging

De klant anno 2019 is verwend. Alle producten zijn direct beschikbaar met enkele swipes op zijn smartphone of tablet. De grote uitdaging voor kleinhandelaars is om daar iets tegenover te stellen, terwijl ze vasthouden aan hun typische eigen kwaliteiten. Kleinhandelaars kennen hun klanten. Ze hebben persoonlijk contact en kunnen dus als geen ander het juiste product aanbevelen aan elke klant. Ook de beleving van een fysieke winkel is een grote troef.

Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen moet je je afvragen wie je klanten zijn en hoe je beter op hun behoeftes inspeelt. Je moet weten hoe je deze behoeftes best kan invullen en hoe je hierover met je klanten moet communiceren. Dit alles noemen wij in communicatietermen een strategisch marketingplan.

Ga voor een omnichannel verhaal

Een strategisch marketingplan maakt het herbronnen voor kleinhandels makkelijker. Het helpt om de klassieke kwaliteiten en de vernieuwende diensten te combineren om tegen het gemak van het internet op te boksen.

Een stapje terug zetten en kijken naar de essentie en mogelijkheden van je detailhandel. Dat helpt om je zaak opnieuw te profileren en de transitie naar een omnichannel retailer te maken. Dit is een winkel die zijn offline- en online kanalen in een juiste balans inzet. Met jouw expertise offline en een goed doordachte ondersteuning online kun je de internetgiganten ongetwijfeld aan.

Kleinhandelaars zijn hot

Bij het online gebeuren knelt helaas vaak het schoentje bij de kleinhandelaars. Ze hebben niet voldoende tijd, middelen of know-how om hun winkel online op de kaart te zetten. Ze weten vaak niet hoe ze leads kunnen halen uit sociale media of hoe ze hoger in de zoekresultaten van Google kunnen raken.

Tijd en kennis zijn niet de enige zaken die kleinhandelaars tegenhouden om voor online te kiezen. Veel kleinhandelaars geloven niet meer dat de fysieke winkel nog een grote toekomst heeft. Daar zijn we het bij communicatiebureau BeeNobby absoluut niet mee eens.

Het is namelijk zo dat het aankoopproces van de consument steeds meer omnichannel wordt. Webshops openen steeds vaker een fysiek verkooppunt. Kijk maar naar Coolblue en Amazon. Lokale winkels gaan online naast hun fysieke aanbod.


Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar kleinhandelaars zijn hot. Als kleinhandelaar moet je enkel zelf in je toekomst geloven en de juiste aanpak zien te vinden. Daarbij is communicatiebureau BeeNobby graag uw ‘compagnon de route’.