De social media van je bedrijf plannen

Social media plannen voor je bedrijf

Vele bedrijven en organisaties hebben moeite met het onderhouden van hun social media accounts. Door gebrek aan tijd of onderwerpen is de tijdlijn vrijwel leeg. In deze gevallen komt een goede planning erg goed van pas. Al is het niet makkelijk om je social media gestructureerd en efficiënt te plannen. Daarom geeft BeeNobby wat meer uitleg die je zal helpen om de social media van je bedrijf beter te plannen.

Een communicatieplan voor je social media

Bij het plannen van social media zet je best eerst een stapje achteruit om je communicatie wat breder te bekijken. Wat is je doelgroep, en wat wil je eraan vertellen? Welke kanalen gebruik je al en op welke manier? Als je reeds een communicatieplan hebt, kun je dit snel en eenvoudig te weten komen en kun je je communicatie op social media er eventueel aan toevoegen. Vaak beschikken bedrijven echter nog niet over een communicatieplan. Deze bedrijven hebben wat meer werk voor de boeg.

Een planning maken is zeker de moeite waard. Het zal je op termijn veel tijd besparen. Daarnaast zal je account op social media beter presteren met goed geplande posts.

Social media plannen voor je bedrijf

De juiste social mediakanalen kiezen

Alvorens content te beginnen maken, is het cruciaal om de juiste social mediakanalen te kiezen. Facebook en Instagram zijn de grootste en dus voor de meeste bedrijven een veilige keuze. Nochtans kunnen andere social media ook enorm veel opportuniteiten bieden. Zo wordt Pinterest vaak onderschat. Ook relatief weinig bedrijven hebben een YouTubeaccount, ook al is video een van de grootste communicatiedragers op het internet.

Om de geschikte kanalen te kiezen, maak je eerst een analyse van je doelgroep en je product. Waar zit je doelgroep? En is het sociaal medium geschikt om je product op een aantrekkelijke manier te tonen? Overweeg de meest interessante social mediakanalen en bekijk welke kanalen volgens jou het meest zullen renderen. Deze afwegingen zijn voor elke onderneming anders. Het kan ook enorm helpen om een externe partij een analyse te laten maken van je bedrijf en hoe je bedrijf communiceert.

Een planning maken voor je social media

Nadat je de social mediakanalen voor jouw bedrijf hebt gekozen, is het tijd om je social media te plannen. Dit doe je door je gekozen media onder mekaar op te lijsten. Daarnaast noteer je per kanaal wat je wanneer wilt zeggen. Let wel op, verschillende social media kunnen een verschillende toon nodig hebben. Zo kan een bericht dat perfect werkt op Facebook helemaal floppen op LinkedIn.

Je kunt naast wat je wilt zeggen nog een heleboel informatie over de post zetten. Noteer alle informatie die relevant is om de social media beter te plannen. De toon van het bericht, de call-to-action, de doelgroep aan wie de post is gericht en de datum van publicatie zijn enkele voorbeelden.

Door je social media op voorhand te plannen, bijvoorbeeld voor een tijdspanne van 3 maanden, kun je het bos opnieuw door de bomen zien. Het gevoel dat je snel nog eens iets moet posten voor je volgers is voorbij. Je kunt je tijd ook beter inplannen. Omdat je weet wat je wanneer zal posten, kun je zelf kiezen wanneer je deze berichten maakt of laat maken. Zo is niet enkel je social media, maar ook je eigen tijdschema beter gestructureerd en overzichtelijker.

Social media voor je bedrijf plannen

Ruimte laten voor improvisatie

Soms is goede content onvoorspelbaar. Een gebeurtenis kan je plots een kans bieden om relevante content te posten. Deze content kan dus niet op voorhand in je communicatieplan of contentplan gezet worden en gecreëerd worden. Toch kan een à-la-minute bericht op social media soms ook erg goed scoren. Is er iets interessants gebeurd binnen je bedrijf of in de actualiteit? Aarzel dan zeker niet om die gebeurtenis in een bericht op social media te gieten.

Er kan iets in de wereld gebeuren waardoor een van de onderwerpen in je social media plan plots erg actualiseert. Het enige probleem kan zijn dat deze post gepland stond voor volgende maand. Twijfel dan niet om alsnog verschuivingen te doen in je communicatieplan. Zolang je de veranderingen maar duidelijk verwerkt in de planning.

Heb je leuke ideeën voor content, maar zijn ze niet meteen relevant? Zet ze dan onderaan je social media plan en gebruik ze later, wanneer ze wel relevant zijn.

Je volgersbasis op social media uitbreiden

Door met structuur en regelmaat te posten op social media, krijg je sneller een volgersbasis. Dit zijn potentiële klanten die je bedrijf of product meer bereik kunnen geven. Door middel van interactieve berichten waar je volgers op reageren bereik je steeds meer personen. Een volgersbasis uitbouwen kost moeite, maar vooral tijd. Wees geduldig en blijf gestructureerd berichten posten.

Wil je zo snel mogelijk een bredere volgersbasis? Dan kun je giveaways of andere wedstrijden organiseren op social media. Ook advertenties op social media kunnen zorgen voor meer volgers en een groter bereik.
Meer volgers voor je bedrijf op social media

Conclusie: De social media van je bedrijf plannen in 6 stappen

  1. Maak een communicatieplan, of laat er een maken
  2. Kies geschikte social media voor jouw bedrijf, product en budget
  3. Plan je content apart voor elk sociaal medium
  4. Noteer alles wat relevant is voor je posts in de planning
  5. Hou je social media plan dynamisch en laat ruimte voor improvisatie
  6. Wees geduldig voor je volgersbasis