Dit zijn dé 8 digital marketing trends van 2020

8 digital marketing trends van 2020 banner


Digitale marketing verandert voortdurend. Google en Facebook doen constant aanpassingen aan het algoritme dat bepaalt of en voor hoeveel geld een advertentie vertoond wordt. Het is daarom belangrijk om al eens te kijken wat 2020 zal brengen wat digitale marketing betreft. Wat er juist zal veranderen kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar enkele digitale marketing trends lijken er zeker aan te komen.

1.Conversatiemarketing

In 2020 worden conversaties tussen bedrijf/marketeer en (potentiële) klant belangrijker. Wanneer een bezoeker een vraag heeft moet deze onmiddellijk beantwoord worden en liefst op een persoonlijke manier.

Een oorzaak hiervan (en direct ook een oplossing ervoor) is de opkomst van chatbots. Bedrijven kunnen relatief eenvoudig een chatbot op website of social media zetten die automatisch antwoord geeft op vragen. De chatbots zijn zo geprogrammeerd dat ze de meest voorkomende vragen herkennen en er het antwoord op kennen en kunnen geven.

chatbot afbeelding

Door de grote sprongen die AI (Augmented Intelligence) de laatste jaren maakte, kunnen chatbots vandaag zelf leren om nieuwe vragen te begrijpen en er een antwoord op geven. De antwoorden zien er vaak erg menselijk uit, zo menselijk dat de bezoeker niet door heeft dat hij aan het chatten is met een robot.

Snelle, persoonlijke conversaties met je doelgroep is dus een cruciaal aandachtspunt voor 2020. Hiervoor heb je echter niet per se een chatbot nodig. Gewoon snel, persoonlijk en vriendelijk antwoorden op vragen op alle platformen en je bent al op de goede weg!


2.Videomarketing

Video was in 2019 al een van de belangrijkste communicatiedragers op het internet, maar het belang van video zal enkel toenemen in 2020.

Op social media trekt een video meer aandacht dan pakweg een afbeelding en je kunt er veel meer mee vertellen dan met een standaard social media bericht. Met video heb je de kans om creatief uit de hoek te komen en persoonlijkheid uit te stralen naar je doelgroep.

Niet enkel op social media is video en krachtig communicatiemiddel. Ook op je website staat een video goed. Webpagina’s met goede video’s kunnen tot wel 70% vaker bereikt worden dan pagina’s zonder video.

Mensen onthouden informatie in video’s ook gewoon veel beter dan informatie in tekstformaat. Video is dus een niet te missen instrument in je communicatie en marketing in 2020. Des te meer omdat je ook met een beperkt budget al prachtige video’s kunt schieten!


3.Influencer marketing

Als je aan iemand van generation Z vraagt wat hij of zij later wil worden, kan het antwoord wel eens ‘influencer’ zijn. Logisch ook, want kinderen en jongeren van tegenwoordig worden constant bestookt met influencers. Influencers zijn populaire, invloedrijke mensen die door een bedrijf betaald worden om bepaalde kledij, accessoires of gadgets te gebruiken en te tonen op social media.

Dit is een evolutie die zich verder zal zetten in 2020 en de jaren die daarop volgen. Bedrijven zullen hier dus op moeten inspelen. Zit jouw doelgroep op social mediaplatformen als Instagram of Tik-Tok? Dan kan het een goed idee zijn om aan de slag te gaan met influencer marketing.

Vind de rolmodellen van jouw doelgroep en contacteer ze met een voorstel om influencer te worden. Je kunt de influencer vergoeden met een geldsom, maar je kunt ook je product gratis weggeven, of de influencer helpen om de volgersbasis uit te breiden met giveaways.


4.Smart speakers en voice search optimalisatie

Zoek jij wel eens iets op door een vraag te stellen aan je smartphone of smart speaker? Je bent niet alleen. In 2020 gebruiken meer dan 50% van de mensen voice search. Smart speakers zijn deel geworden van het dagelijks leven van gezinnen. Dit is iets waar bedrijven en marketeers rekening mee moeten houden.

De opkomst van smart speakers verandert het zoekgedrag compleet en daar moet op ingespeeld worden. Zoekopdrachten worden langer en vragen om concrete, to-the-point antwoorden. Websites moeten deze antwoorden dus efficiënt aanbieden bij de juiste zoekopdrachten om naar boven te komen bij een voice search.

smart speaker google

Smart speakers kunnen ook als kanaal dienen om content bij de doelgroep te brengen. Zo maken bedrijven vandaag al zelf applicaties voor de Amazon Alexa of Google Home. Domino’s Pizza laat zo haar klanten pizza’s bestellen via de smart speaker. Met de app van Nestlé krijg je kookinstructies terwijl je aan het koken bent.


5.Social media stories

Verhalen, of stories, op social media worden nóg belangrijker in 2020. De laatste jaren wonnen de verhalen op social media al sterk aan populariteit, vooral bij jongere generaties.

Met verhalen kun je content delen die (meestal na 24 uur) opnieuw verdwijnt. Zo kun je goed inspelen op het fenomeen ‘Fear Of Missing Out’. Met goede content creëer je een loyale doelgroep die al je verhalen gezien wil hebben omdat ze schrik hebben dat ze een onvergetelijke story zullen missen.

voorbeeld social media story

Stories zijn een goede manier om je visibiliteit op social media te vergroten. Ook voor meer engagement met je volgers kun je stories gebruiken. Polls, quizzen, open vragen en nog veel meer behoren tot de mogelijkheden van stories op social media.

Als bedrijf kun je ook perfect adverteren op stories. Zo krijgt je doelgroep jouw story te zien zonder dat ze jouw pagina volgen. Dit is een advertentiemethode die allicht veelvuldig zal voorkomen in 2020.


6.Google update: BERT

Eind 2019 kwam Google met de grootste update van het algoritme sinds 2015: BERT. BERT houdt in dat Google nu mensentaal begrijpt. Hierdoor kan het linken leggen tussen zoekopdrachten en website-inhoud. Zo kan bij de zoekopdracht ‘content op facebook maken’ nu ook een pagina naar boven komen waar steeds verwezen wordt naar ‘berichten schrijven op social media’. Niet de zoekwoorden, maar wel de inhoud van de tekst wordt belangrijk.

Websites die zinnen zo verdraaien om het zoekwoord er zo veel mogelijk in te laten voorkomen zullen posities verliezen. Websites met goed geschreven, duidelijke content en een goede gebruikservaring zullen sterk stijgen in de Google ranking.

Het kan dus een goed idee zijn om je websiteteksten en achterliggende tags en descripties te herzien.


7.Positie nul in Google zoeken

We gaan niet meer enkel strijden om plaats 1 in de Google zoekresultaten. In 2020 is positie nul het walhalla van iedere marketeer. Positie nul is de plaats waar in de zoekresultaten zelf het antwoord op de zoekopdracht al staat. Zonder te klikken krijgt de zoeker een antwoord op de vraag.

Bij voice search is het resultaat van deze positie nul ook het antwoord dat de persoon te horen krijgt. Vaak wordt er via voice search dan ook niet verder gezocht.

voorbeeld positie nul in google

Positie nul is daarom een enorm belangrijke positie waar hard om gestreden zal worden. Snel je websiteteksten optimaliseren is de boodschap. Goede content leveren is hierbij cruciaal. Onderzoek welke vragen je doelgroep stelt en geef hier een to-the-point antwoord op. Na het antwoord op de zoekopdracht geef je best meer uitgebreide uitleg die geraadpleegd kan worden bij het doorklikken.


8.Google EAT

Nee, Google EAT is geen leveringsservice voor fast-food. Het is een belangrijke nieuwe ranking factor die in 2020 veel bedrijven zal bezighouden.

EAT staat voor Expertise, Authority en Trustworthiness. Dit zijn de drie factoren die in de toekomst sterk zullen doorwegen op de Google ranking van een webpagina. Zoals we al bespraken in puntje 6, zal het volproppen van je webpagina met zoekwoorden niet meer werken. In de plaats daarvan moet je expertise, aanzien en vertrouwen tonen.

Je moet Google laten zien dat jouw website betrouwbaar is en dat mensen er snel relevante info kunnen vinden. Dit doe je door sterke content en goede websiteteksten te schrijven. Laat zien dat jij de expert bent in je vakgebied door uitgebreide content te bieden zonder rond de pot te draaien. Ook externe links van betrouwbare websites worden in 2020 erg belangrijk voor je organische Google ranking.


Conclusie

Content en conversatie zijn de twee belangrijkste aandachtspunten voor je marketing in 2020. Bedrijven worden beloond voor goede, uitgebreide content op maat van de doelgroep en conversatie is de sleutel tot loyale klanten.

Is jouw website, communicatie en marketing nog niet klaar voor de klanten van 2020? Wij helpen je er graag mee. Neem contact op en vertel ons wart we voor je kunnen doen.