Een sterk merk? Hoe doe je dat?

Je hoort en leest het overal. Om te slagen met je bedrijf moet je een sterk merk uitbouwen. Het is noodzakelijk en uiterst belangrijk, maar hoe zorg je ervoor? Hoe verander je jouw merk in een sterk merk? Dit gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Daar steekt tijd en vooral werk in. Als ik denk aan een sterk merk, dan denk ik aan Coca-cola of Nike. Hoe zijn deze merken geworden tot wat ze vandaag zijn?

Zonder duidelijkheid kom je nergens

Zonder duidelijkheid kom je nergens. Dat geldt dus ook voor je merkstrategie. Zorg voor een duidelijke strategische aanpak, waarin het voor iedereen duidelijk is wat je doet en vooral wat je niet doet. Kies bovendien ook voor een duidelijke, simpele brandingsboodschap, die past bij je persoonlijkheid.

Het begint echter bij een duidelijke merkstrategie. Zorg ervoor dat je je doelgroep kent of dat je hen beter leert kennen. Zij zijn immers de personen die je product of dienst afnemen. Toon ook een beetje waardering voor hen. Je bent hoogstwaarschijnlijk niet de enige speler in de markt. Leer de anderen, met name je concurrenten, kennen:

Buig je vervolgens over je merkbelofte. Welke verwachtingen creëer je bij je doelgroep? Kun je de verwachtingen waarmaken of slaag je erin de doelgroep omver te blazen en je verwachtingen te overtreffen? Creëer waarde en laat je doelgroep zien dat het je passie is.

Al eens nagedacht over je visie? Waar wil je binnen vijf of tien jaar staan? Is je missie duidelijk en verstaanbaar voor iedereen? Met welke waarden identificeer jij en je bedrijf je mee? De visie, missie en bedrijfswaarden lijken op het eerste gezicht niet echt noodzakelijk voor je doelgroep, maar het is belangrijk dat je deze duidelijk neerschrijft. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medewerkers, partners en andere mogelijke geïnteresseerde partijen. Ze zijn ook belangrijk voor je communicatie. Met de waarden of de missie in het achterhoofd creëer je een tone of voice voor al je communicatie-uitingen, zowel on- als offline. Zorg ervoor dat je eerlijk blijft. Dit komt natuurlijker en ook consistenter over.

Creëer en ontwikkel een merkidentiteit die een boeiend, interessant en makkelijk identificeerbaar verhaal vertelt, waarbij je in je aanpak focust op emotie en beleving. Aankopen zijn immers een emotioneel gebeuren, niet zozeer rationeel.

Wees consistent

Veel woorden wil ik hier niet aan vuilmaken. Wees consistent. Ik kan het je niet genoeg op je hart drukken. Zorg dat je in alles consistent blijft. In wanneer je communiceert. In hoe je communiceert. In wat je communiceert … Herhaling is key!

On- en offlinecommunicatie

Ga de interactie niet uit de weg, maar aan. Maak niet enkel gebruik van offlinecommunicatie via drukwerk of andere meer traditionele kanalen, maar ontwikkel ook een zekere online presence. Laat jezelf zien, je successen, maar ook je tegenslagen. Durf al eens de concurrent feliciteren met hun succes. Het maakt je niet alleen natuurlijker, maar ook sympathiek! Gebruik veel visuals, maar zorg ervoor dat je in je communicatie focust op één ding tegelijk. Probeer geen drie of vier berichten in één folder of socialmediapost te steken. Het is verwarrend en werkt niet.

Gebruik de socialmediakanalen correct. Ga geen bedrijfseconomische weetjes delen op facebook, maar hou deze voor linkedIn. Post op facebook situatie gerelateerde berichtjes. Maak gebruik van items die op dat moment ter sprake komen in de actualiteit of themadagen zoals Halloween, Valentijn, de eerste schooldag, …

Maar denk eraan: eerst denken, dan pas delen!

Creativiteit = een troef

Een beetje creativiteit is nodig. En iedereen is creatief. Het is iets wat je kan leren, zolang je ervoor open staat. Ten minste, dat is wat ik geloof. Hier zijn vier kleine tips voor als je creativiteit even niet mee wil: