Gepersonaliseerde reclame op televisie blog banner

Gepersonaliseerde reclame op televisie

In de digitale wereld van de 21e eeuw is gepersonaliseerde reclame en courante vorm van adverteren. Op het internet zijn zowat alle advertenties die je ziet gepersonaliseerd op basis van jouw gegevens en surfgedrag. Wat velen niet weten, is dat we ook op televisie al naar gepersonaliseerde advertenties kijken. Telenet doet dit al een tijdje, vanaf 2020 zal ook Proximus gebruik maken van gepersonaliseerde advertenties.

Gepersonaliseerde reclame met jouw data

Het is je wellicht ook al opgevallen. Je zoekt iets op op het internet en ziet er tien minuten later een advertentie over op Facebook of Instagram. Toeval? Natuurlijk niet. Social media beschikken over enorm veel internetdata over jouw. Als je sessie bij Facebook niet afgelopen is (wat enkel gebeurt als je helemaal uitlogt) en je naar een andere website surft, is de kans groot dat Facebook dit surfgedrag ook trackt. Daarnaast hebben social media uiteraard alle persoonlijke data die je er zelf op zet: waar je op vakantie geweest bent, of je getrouwd bent, wanneer je verjaart enzovoort.

Zulke gepersonaliseerde advertenties zullen binnenkort ook op televisie als normaal beschouwd worden. Providers kopen data aan bij bepaalde bedrijven. Deze data combineren ze met de data van jouw kijkgedrag en bepaald surfgedrag. Zo krijgen mensen die vaak naar kookprogramma’s kijken advertenties van keukengerief terwijl mensen die vaak naar sportwedstrijden kijken eerder advertenties van gokkantoren of sportproducten zullen zien.

Win-winsituatie voor provider en adverteerder

Providers en adverteerders zien deze vorm van adverteren als een win-win. Adverteerders kunnen het doelpubliek specifieker targeten, waardoor de advertenties relevanter het budget efficiënter besteed wordt. De provider kan daartegenover de prijzen van de advertentieruimte laten stijgen. Het televisielandschap kan dus dankzij gepersonaliseerde reclame op televisie beter concurreren met advertentieplatformen als Facebook en Google, waar er erg goedkoop en efficiënt geadverteerd kan worden.

Wat met de kijker?

Voor de kijker verandert er op zich niet veel. Het aantal advertenties op de televisie blijft hetzelfde. De reclame is alleen gekozen op basis van de data die aan je digicorder is gelinkt.

De vraag die in dit verhaal al snel de kop opsteekt is welke invloed de kijker heeft op de persoonlijke reclame op televisie en de privacy er rond. Een positief gevolg van deze verandering is het feit dat we reclame te zien krijgen over producten die relevant zijn. Aan de andere kant wordt de persoonlijke data van de kijker gebruikt voor marketingdoelen. Is dat allemaal wel volgens de privacyregelgeving?

Op dit moment is het niet 100% duidelijk of gepersonaliseerde reclame op televisie in lijn is met de privacywetgeving. De providers vinden van wel. “Kijkers die persoonlijke reclame op televisie krijgen hebben ooit toestemming gegeven om hun data te gebruiken.” aldus Telenet. Sinds de invoering van gepersonaliseerde televisieadvertenties is er echter al heel wat veranderd in de privacywetgeving. Zo ging in 2018 de GDPR-regelgeving van kracht. Het verhaal van Telenet zit hierdoor een beetje in een grijze zone. Hoe Proximus deze kwestie zal aanpakken, is nog niet publiekelijk bekend.

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Het klinkt alsof het een grote inbreuk is op onze privacy, maar gepersonaliseerde reclame is overal. Ook op de televisie zal gepersonaliseerde reclame steeds vaker voorkomen. Of dit goed of slecht is, laat ik in het midden. Wat ik wel weet, is dat gepersonaliseerde reclame een nog grotere rol zal spelen in het marketinglandschap. We zullen de evolutie ervan in het oog moeten houden.

Deel dit artikel: