Google Tag Manager - Tags, triggers, variabelen ... HELP!

People helping each other - image by Brooke CagleIs code schrijven niets voor jou? Maar wil je wel bepaalde tools eens installeren en uitproberen zonder dat je daar iemand voor moet lastigvallen en dagen of weken moet wachten? Ben je het meer dan moe om afhankelijk te zijn van zij die wel iets kennen van code?

Google Tag Manager lijkt de oplossing voor dit probleem. Je hoeft enkel nog de code van de Google Tag Manager te plaatsen en dan kan de pret beginnen…

Maar hoe werkt het? Wat zijn al die triggers en variabelen waarover ze spreken? Lees verder voor een korte wie, wat, waar en waarom?

Tags

Als we het hebben over tags hebben we het hier niet over een handtekening of symbool van een graffitischrijver, -kunstenaar, maar over een codefragment. Normaal gezien als je niet met Google Tag Manager werkt, moet je dit stukje code in de broncode van je website plakken. Dit is na de installatie van Google Tag Manager niet meer nodig. Het enige wat je nu nog moet doen is via Google Tag Manager de tags activeren en specificeren wanneer je wilt dat deze actief informatie gaan verwerken. Hiervoor moet je triggers en variabelen instellen, hier hebben we het dadelijk over.

Voor zij die net beginnen met Google Tag Manager en nog wat terugdeinzen voor het aanmaken van specifieke tags kun je in het begin gebruik maken van de tagsjablonen die Google reeds heeft aangemaakt. Google Analytics is zo eentje. Indien de tag die je wilt gebruiken er niet tussen staat kan je hem altijd aanmaken met ‘Aangepaste HTML-tag’. Je krijgt dan een groot tekstvak waar je de code die je gekregen hebt gewoon moet inplakken.

Triggers

Triggers zijn een soort van voorwaarde waar iets aan moet voldoen, in dit geval dus een voorwaarde voor een tag. Dit zorgt er dan voor of de tag wel of niet wordt geactiveerd, afhankelijk van welke variabele je hebt ingesteld. Je hebt minstens één trigger nodig per tag. ‘Alle pagina’s’ is een voorbeeld van een trigger. Als je deze toevoegt aan een tag, bv. Google Analytics, wordt de tag geactiveerd zodra je websitebezoeker een pagina laadt. Deze triggers zorgen ervoor dat je specifieker dingen kan gaan meten. Iets waar we allemaal blij van worden.

Variabelen

Een variabele is een stukje specifieke informatie. Het leuke aan variabelen is dat je hen kan definiëren en aanpassen naar jouw behoeften. Je kan ervoor zorgen dat ze deel zijn van de triggervoorwaarde, of extra informatie aan je tag. Het ondersteunt dus je tags en triggers. De bekendste variabele is misschien wel de ID-tekenreeks van Google Analytics.

You got this! images by Sydney RaeTags zijn dus stukjes code, terwijl de triggers ervoor zorgen dat de tags wel of niet worden geactiveerd. Afhankelijk van hoe jij ze geprogrammeerd of ingesteld hebt natuurlijk. Een variabele kan je dan weer toevoegen om meer informatie te geven aan tags of triggers. Zodat je op het einde van de rit precies meet wat je wil weten.