Hoe vind je de juiste zoekwoorden?

Je hoort het zo verschrikkelijk vaak ...

De vraag is echter: hoe doe ik dit? Hoe zorg ik voor de juiste zoekwoorden? Hoe kies ik de juiste zoekwoorden? Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij geven je alvast enkele tips!

“Wat is ons product of dienst?”

Vooraleer we iets gaan opzoeken op het internet en bepaalde programma’s gaan gebruiken, beginnen we met een kleine analyse van ons eigen product of dienst. Onze tip, begin eerst ruim en wordt langzamer specifieker.

Wat verkoop je? Welke dienst bied je aan? Beeld je in dat je een brillenwinkel hebt. Dan verkoop je brillen: mannen-, vrouwen- en misschien ook kinderbrillen. De tweede stap is om deze zoektermen te specificeren hoe doe je dat? Je neemt je basistermen en begint deze te vervormen. Je voegt naamwoorden toe, je zet ze in een zin, meervoud en enkelvoud.

Nadien kijk je naar je lijstje en begin je ze te ordenen en sorteren. Bepaal welke zoekwoorden er mogelijk gebruikt kunnen worden en hou deze dan bij. Een leuke, op het eerste gezicht een simpele oefening, maar cruciaal voor het bepalen van je zoekwoorden.

“Ik ben de klant …”

Een leuke, maar ook noodzakelijke denkoefening die je kan doen is om even stil te staan met wat jouw mogelijke klanten als zoekwoorden zouden kunnen gebruiken. Beeld jezelf in dat jij je klant bent en stel je volgende vragen:

Wat is er nog mogelijk?

Heb je dit allemaal gedaan, maar ben je nog niet zeker van je zoekwoorden? Twijfel je of mensen wel degelijk die woorden gebruiken bij het opzoeken van iets? Geen paniek! Er zijn nog een aantal handige programma’s die je kunnen helpen bij het finetunen van je zoekwoorden

1. Zoekwoordenplanner

Heb je een AdWords-account? Vergeet dan zeker niet de zoekwoordenplanner te hanteren. Een aangenaam programma dat je snel laat zien hoe vaak een bepaald zoekwoord wordt gebruikt, wat de kosten zijn voor het gebruik in een AdWords-advertentie, maar ook hoe hoog en laag de concurrentie is binnen AdWords. Superhandig!

2. Google Suggest

Geen AdWords-account of nog aan het overwegen om eentje aan te maken en wil je eerst iets anders proberen? Geen probleem. Ook Google Suggest kan een oplossing bieden om op een snelle en makkelijke manier te onderzoeken welke zoekwoorden een hoog zoekvolume hebben. Hoe werkt het? Simpel: je typt in de zoekbalk van Google in wat je wilt zoeken en onmiddellijk verschijnen de suggesties met het hoogste zoekvolume.

3. Wordstream of Ubersuggest

Via beide programma’s kan je via de gratis tool gebruik maken van de software. Beide geven je een lijst met relevante zoektermen op basis van de URL of zoekwoord dat je ingeeft. Beide programma’s hebben weliswaar hun beperkingen, indien je gebruik wil maken van de gratis versie.

https://www.wordstream.com/ | https://neilpatel.com/ubersuggest/

4. Yoast Suggest

Heeft iemand je aangeraden om gebruik te maken van longtail zoekwoorden? Prima! Dat zouden we je namelijk ook aanraden. Ook voor het zoeken van deze zoekwoorden bestaat een handige tool, namelijk Yoast Suggest. Je typt gewoon jouw zoekwoord in en onmiddellijk krijg je een lijstje met zoekwoorden. Superhandig.

https://yoast.com/suggest/

Er zijn nog tientallen andere tools, allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Ken jij er nog of heb je andere programma’s gebruikt? Laat het ons dan zeker weten!