Hoeveel kost social media marketing?

Als communicatiebureau merken we dat veel zelfstandigen en zaakvoerders van kleinere kmo’s graag zouden willen adverteren op social media. Een vraag die daarbij vaak naar boven komt is : “hoeveel kost adverteren op social media?”. Velen denken dat marketing veel geld moet kosten voordat je resultaten behaalt, maar dat is totaal niet het geval bij social media marketing. Zelfs met beperkte budgetten kun je al mooie dingen doen met advertenties op social meda.

Bepaal zelf hoeveel social media marketing kost

Een groot voordeel aan social media marketing is dat je perfect op voorhand kunt weten hoeveel je campagne zal kosten. Online advertentieplatformen zorgen ervoor dat je budget netjes opgebruikt wordt. Zo kun je je campagne makkelijk budgetteren en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Je budget heb je dus helemaal zelf in de hand. De prestaties die je advertenties met dat budget verwezenlijken is echter niet te voorspellen. De campagneprestaties worden bepaald aan de hand van een ingewikkeld algoritme, waar slechts in beperkte mate op in te spelen is.

Een voorbeeld. Stel dat je een budget van €10 per dag hebt voor je advertentie op Facebook. Facebook zal er voor zorgen dat het je budget elke dag netjes spendeert. Deze kost bepaal je dus helemaal zelf. Hoeveel resultaten je voor je budget krijgt, is afhankelijk van enorm veel parameters in het algoritme van Facebook.

Zo beloont Facebook advertenties die onder andere relevant zijn, een aantrekkelijk beeld hebben of goed getarget zijn. Goede advertenties kosten namelijk minder per resultaat. Op die manier kunnen goede advertenties met een budget van €10 dus zeker even veel resultaat halen als slechte advertenties met een budget van €20.


Geef enkel geld uit wanneer je advertentie op social media werkt

Adverteren op social media hoeft helemaal niet duur te zijn. Social media platformen factureren je namelijk op basis van je doel. Als je bijvoorbeeld veel mensen naar je website wil lokken, krijg je een ‘cost per click’. Je betaalt enkel wanneer iemand effectief op je link klikt. Zo betaal je enkel wanneer je advertentie werkt. Geen klikken? Geen kosten. Maar dan is er wellicht wel iets mis met je manier van adverteren.

Een hoger budget zal je meer klikken kunnen opleveren, maar met een beperkt budget kun je zeker al mooie resultaten behalen. Want je kunt namelijk zélf de kost per resultaat van je advertenties naar beneden halen, waardoor je meer resultaat behaalt met hetzelfde budget.


De kosten (CPC) van je social media advertenties verlagen

Wat weten we al? Als we mooie, relevante advertenties maken, worden onze advertenties goedkoper per doel dat bereikt wordt (bijvoorbeeld cost per click). Een goede advertentie behaalt dus meer resultaat met hetzelfde budget. Maar wat is een goede social media advertentie? Hoe verlaag je de kost per resultaat?

Om deze vragen te beantwoorden moeten we eerst weten welke factoren een rol spelen bij het bepalen van de advertentieprijs. Social media marketing maakt helaas gebruik van haast oneindig parameters, die ook nog eens om de haverklap veranderen. We weten wel dat de relevantie, het uitzicht en de targeting van de social media advertentie een belangrijke rol spelen.

Ook de concurrentie van andere adverteerders op een bepaalde doelgroep beïnvloedt de kost. Als Facebook uit meerdere adverteerders kan kiezen, vergelijkt het de advertentiekwaliteit en het budget van elke advertentie en kiest hij aan de hand daarvan welke advertentie getoond wordt. (meer info over advertentieveilingen vind je hier)

Je hebt de kost per resultaat van je advertentie op social media dus niet helemaal in de hand, maar als je je advertenties relevant houdt en goed nadenkt over je campagnes, kom je al een heel stuk verder. Zo kun je zelfs met een beperkt budget al mooie resultaten halen via social media marketing.


Aan de slag met social media marketing

Het is niet makkelijk om op je eentje te beginnen met social media marketing. Zonder ervaring en know-how zullen je eerste advertenties waarschijnlijk niet optimaal zijn. Na enkele keren zul je echter betere campagnes leren maken.

Voordat je gaat adverteren op social media, kun je best wel even goed nadenken. Wat is je doel? Wie is je doelgroep? Op welke manier benader je je doelgroep best? Wat is mijn budget?

Allemaal vragen die beantwoord dienen te worden voordat je begint met adverteren. Een goede manier om deze antwoorden gestructureerd te beantwoorden neer te pennen, is een communicatieplan. Zo’n communicatieplan helpt je gestructureerd communiceren en adverteren, waardoor je je doelgroep beter en relevanter bereikt en betere resultaten behaalt.


Heb je ondersteuning nodig bij je social media marketing of communicatieplan?

Twijfel dan zeker niet op ons te contacteren. De social media experts van BeeNobby denken graag met je mee.

contact >