September, de maand van de contentmarketing

September is de maand waarin de scholen terug beginnen, we 9/11 herdenken, uitstapjes plannen op Open Monumentendag, vol hartenlust appelen en peren plukken, genieten van prachtige herfstwandelingen en onze Instagram- en Facebookpagina's overstelpen met prachtige herfstkiekjes, ...

Voor ons staat de maand september volledig in het teken van contentmarketing, waarbij we in volgende blogberichten en posts de grootste misverstanden en beste tips op een rijtje zetten en onze oren en ogen goed openhouden om zoveel mogelijk nieuwe weetjes, tips en tricks te ontdekken!

images/grandprixcontentmarketing.png

De Grand Prix Content Marketing

De Grand Prix Content Marketing wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Vrienden van Content Marketing, BBP Media (uitgever van o.a. MarketingTribune) en Platform Content (branchevereniging voor organisaties in contentmarketing).

Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in contentmarketing kijkt uit naar de uitreikingsavond op 22 november, waarbij de beste content creaties van zowel Nederlands als België in de kijker worden gezet. Wij zijn in ieder geval al zeer nieuwsgierig naar de nominaties en bekroningen van dit jaar!

Waarom is een event zoals de Grand Prix Content Marketing belangrijk?

Een event zoals dit is belangrijk, niet alleen om contentmarketing in de kijker te zetten, maar ook om het goede werk van marketing- en communicatiebureaus te bevestigen en om andere opdrachtgevers te stimuleren en overtuigen om ook op de trein van contentmarketing te stappen. We merken immers dat nog niet iedereen precies weet wat contentmarketing inhoudt en ook jury moderator, Aart Lensink, bevestigde dit vermoeden in een interview aan MarketingTribune, waarin hij zei dat contentmarketing jammer genoeg nog altijd lichtjaren achter loopt op de reclamewereld.

Wat is contentmarketing?

Volgens de algemene definitie is contentmarketing een techniek waarin je waarde creëert door het maken en distribueren van relevante en waardevolle informatie om zo je doelgroep aan te trekken en aan je bedrijf of merk te binden. Met andere woorden; zorg voor verhalen die het echt waard zijn om verteld te worden aan je doelgroep.

Binnen de definitie zijn vooral de woorden relevante en waardevolle belangrijk. Het is namelijk niet de bedoeling dat je massa’s content begint te produceren en die dan in het wilde weg de wereld in stuurt, want dan ben je wel content aan het maken, maar ben je niet bezig met contentmarketing. Kwaliteit gaat in dit geval ver voor kwantiteit. Belangrijk is ook dat je inzicht krijgt in wat mensen nu echt belangrijk vinden en dat je in je verhalen geloofwaardig en vooral consistent blijft.

Het moeilijke aan contentmarketing is…?

Contentmarketing is hard werk. Niet alleen steekt er veel tijd in het maken van kwalitatieve content, het is ook niet vanzelfsprekend om contentmarketing deel te laten uitmaken van je strategie. Bovendien zijn de resultaten en het succes afhankelijk van wat je doelgroep interessant vindt en dat kan van maand tot maand, zelfs week tot week verschillen.

Contentmarketing werkt, het lastige is echter om het succes ervan te managen of om de ROI ervan te bepalen. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is!

Wat zijn succes voorbeelden van contentmarketing?

Allerhande, het maandelijks magazine van de Albert Heijn is een voorbeeld dat zich doorheen de jaren omgevormd heeft tot een prachtig multimediaal contentproduct, met zowel papieren als digitale verschijningen. Door hun korte en krachtige recept video's en kooktips zijn ze ook zeer sterk bezig op gebied van social media. Het mediazine van Mediamarkt, Coolblue en Coca-Cola zijn andere gekende voorbeelden.