Supermarkten sluiten steeds later: kleinhandel de dupe?

kleinhandel openingsuren

Supermarkten en grotere winkelketens houden hun winkels steeds langer open. Waar voorheen om 17u00 of 18u00 de deuren sloten, kan men nu vaak nog winkelen tot 21u00 of zelfs 22u00. Winkels willen hiermee inspelen op de moderne behoefte voor de klant, maar de lokale kleinhandel kan hier wel eens de dupe van worden.

Latere sluitingstijd voor de moderne consument

Het is momenteel vooral in Nederland dat supermarkten en winkelketens steeds later open blijven. Tot laat in de avond kunnen er nog boodschappen gedaan worden. De winkels kunnen hierdoor beter inspelen op de noden van de moderne klant en meer omzet draaien. Experts verwachten dan ook dat deze trend snel de oversteek zal maken naar België.

Gezinnen bestaan tegenwoordig meestal uit twee werkende ouders. Soms is het in zulke gezinnen moeilijk om na de werkdag nog boodschappen te doen. Een latere sluitingstijd van de winkels komt deze doelgroep dus erg goed uit. Boodschappen doen moet gemakkelijk zijn, de klant moet verwend worden. Op deze manieren kan men de dag beter plannen en zonder stress boodschappen doen.


De kleinhandel met de rug tegen de muur

Toch komt er ook kritiek op de latere sluitingstijden van supermarkten. Volgens experts is deze ontwikkeling opnieuw een slag in het gezicht van de lokale winkelier. Allerhande kleinhandelszaken zullen volgens hen haast verplicht worden om met deze trend mee te gaan. Dat vraagt om een erg grote inspanning. Dit terwijl de kleinhandel al zo veel werk voor de boeg heeft om het op te nemen tegen de internetwinkels.


Binnenkort 24/7 naar de supermarkt?

Trendwatchers volgen deze ontwikkelingen van dichtbij en vragen zich af waar de grens ligt. Nu verschuift het sluitingsuur van 18u00 naar 22u00, maar stopt het hierbij? Zullen winkels de komende jaren dagelijks nog langer open blijven? Zijn we op weg naar supermarkten die 24 uur per dag open zijn? Op dit moment is het nog koffiedik kijken, maar de kans zit er zeker in.

kleinhandel 24/7 open?


De mening van BeeNobby: de kleinhandel moet niet per se langer open blijven, maar een manier vinden om meerwaarde te creëren.

Zo lijkt het alsof de kleinhandel opnieuw in de hoek zit waar de klappen vallen. Maar is dit wel zo? Moeten lokale winkeliers per se langer open blijven, omdat de supermarkten dit doen? Nee, maar ze moeten zich wel aanpassen aan de veranderende consument en het moderne koopgedrag.

Meerwaarde creëren en inspelen op de specifieke behoeften van de klant is de opdracht waar lokale winkeliers voor staan. Ze moeten even de tijd nemen om de klant te bestuderen en te achterhalen wat deze juist wil. Een groter aanbod, persoonlijk advies, leuke aanbiedingen of… latere sluitingstijden.

Volgens ons is het niet altijd noodzakelijk voor kleinhandelaars om de winkel tot ’s avonds laat open te houden. Enkel als een later sluitingsuur een meerwaarde creëert voor de klant en hem overtuigt om lokaal te kopen, is het de moeite waard. Dit is echter niet altijd het geval.

Niet elke kleinhandelaar zal baat hebben bij een later sluitingsuur. De beste manieren om meerwaarde te creëren en de klant naar de winkel te brengen is voor elke kleinhandel anders. Alles begint bij een nauwkeurige analyse en een goed doordachte strategie. Op basis hiervan wordt duidelijk welke acties ondernomen kunnen worden.


Een externe partner voor een beter overzicht en een grondige analyse

We merken uit rondvraag dat kleinhandelaars zich wel willen aanpassen aan de moderne consument, maar niet goed weten hoe. Ze zitten vastgeroest aan de manieren van de traditionele kleinhandel. Deze heeft zeker zijn voordelen, maar moet zich op bepaalde vlakken vernieuwen.

Een externe partner is de perfecte manier om opnieuw het bos door de bomen te zien en om een gezonde, duurzame overgang te maken naar een moderne kleinhandel die meerwaarde biedt aan de consument anno 2020.

images/retailmarketing.png

Het retail driestappenplan

BeeNobby ondersteunt kleinhandelaars bij het vinden van deze meerwaarde. We kennen uiteraard niet zo veel van het winkelieren als de winkelier zelf, maar we vormen een kritisch klankbord en delen onze expertise in marketing en communicatie.

Deze dienst hebben we gebundeld in een gestructureerd plan: het retail driestappenplan. In drie stappen (Verkenning, Navigatie en Excursie) helpen we je om je kleinhandel te kneden tot een moderne, welvarende winkel waar klanten graag komen winkelen.

Meer weten over het retail driestappenplan? Benieuwd hoe het juist in z’n werk gaat? Neem een kijkje op www.retaildriestappenplan.com of neem contact op via info@beenobby.com of +32 (0) 468 51 47 57.