Taal meets Technologie

Als communicatiebureau proberen we zoveel mogelijk ontwikkelingen op gebied van communicatie, social media, mediakanalen en taal in de gaten te houden en het laatste project, MC Turing, van de Universiteit Antwerpen en het Nederlandse Meertens Instituut viel ons onmiddellijk op. Ze willen door middel van een slim algoritme computers rapteksten laten schrijven, die haast niet te onderscheiden zijn van 'menselijke' teksten. Een perfecte samenwerking tussen taal en AI (Artificiële Intelligentie) dus …

Op A Campingflight to Lowlands Paradise, een jaarlijks driedaags muziekfestival mochten bezoekers voor de eerste keer een gokje wagen. Ze kregen iedere keer 2 teksten te lezen, eentje geschreven door het algoritme en de andere door een rapper. De opdracht was simpel: Duid aan welke tekst door de rapper is geschreven. De gemiddelde score lag volgens Kestemont, één van de onderzoekers van Universiteit Antwerpen, tussen 5 en 7 op 10. De gegevens moeten weliswaar nog uitgebreid geanalyseerd worden.

Wij, als communicatiespecialisten en copywriters, zijn op zich niet geïnteresseerd in een raprobot of rapalgoritme, maar wel wat deze samenwerking tussen taal en technologie kan betekenen voor ons. Wat als zo een algoritme mensen en dus ook bedrijven kan helpen met het schrijven van (betere) teksten?

Photoshop voor tekst …

Kestemont is laaiend enthousiast over het onderwerp en zijn enthousiasme werkt zeker en vast aanstekelijk. Je kan meer lezen in dit artikel van De Tijd. De vraag waar ik echter mee zit is welke gevolgen dit kan hebben op communicatiebureaus en freelancers die hun boterham verdienen met het schrijven van teksten voor anderen? Wat als Kestemonts idee over ‘Photoshop’ voor tekst werkelijkheid wordt? Wat als je in de toekomst, net als een foto, je tekst kan bewerken: Je verschillende, perfect bijpassende adjectieven kan toevoegen, een tekst kan laten herschrijven in een andere stijl, …?

Beeld je in dat je binnen enkele jaren vlug een kladversie van een tekst kan neerpennen en deze dan vervolgens kan tweeken tot hij aan de vereisten van je doelgroep of opdracht voldoet. Je laat enkele adjectieven toevoegen, vervormt de stijl zodat het jeugdiger of professioneler overkomt, je laat het algoritme bepalen wanneer je een nieuwe alinea start of welke titel je tekst krijgt, …

Hoe speel je als communicatiebureau hierop in?

Voorlopig maken we ons nog geen zorgen over schrijvende computers. Voorlopig is AI nog niet slim genoeg om de vele nuances van taal te kunnen snappen. Maar het is en blijft een interessant onderwerp om in de gaten te houden.

Wil je zelf eens een gokje wagen en ontdekken of je de menselijke teksten kan onderscheiden van de computerteksten? Doe dan hier de Turingtest!

images/lieslore-handtekening.jpg