Tone of voice, waarom vragen we er altijd naar?

Copywriter - image by Glen Carstens-PetersOnze copywriter heeft het regelmatig over de toon van een tekst, maar waarom vragen we altijd naar de tone of voice? Wat verstaan we onder een tone of voice en hoe moet je deze tone bepalen als je dat nog niet gedaan hebt?

Wat is het?

De tone of voice is eigenlijk niet meer dan de stem, de persoonlijkheid van je bedrijf. Hoe je klinkt als je met anderen communiceert. Ben je eerder serieus, direct, jeugdig of vlot en hoe uit zich dit in je communicatie? Hou je ervan om te choqueren met je directheid of wil je grappig en vlot overkomen of heb je bewust gekozen voor een serieuze tone of voice die expertise uitstraalt?

Eenmaal dat je als bedrijf een antwoord hebt geformuleerd op bovenstaande vragen kan je beginnen aan de praktische uitwerking. (De mate van informaliteit, humor, actief of passief taalgebruik, …)

Onze tip: leg alles vast in je huisstijlregels. Op die manier kan iedere werknemer ze opzoeken en indien mogelijk ook zijn eigen communicatie aanpassen, zodat er geen twijfel bestaat bij het maken en schrijven van communicatie.

Maar waarom vragen we er altijd naar?

De reden waarom we altijd informeren naar de stijl en toon van je communicatie is opdat de door ons geschreven teksten lezen alsof ze door jullie geschreven zijn. Je wilt namelijk niet dat het lijkt alsof je teksten door iemand anders geschreven zijn. Een duidelijke tone of voice zorgt er bovendien ook voor dat je als bedrijf authentieker en menselijker overkomt, waardoor mensen zich ook gaan herkennen in je kernwaarden en gaan kiezen voor jouw bedrijf of product.

Je tone of voice is belangrijk voor teksten, maar ook voor kleine dingetjes zoals omschrijvingen bij foto’s. Neem nu dat je in je brochure of op je website veel foto’s hebt staan. Een omschrijving zoals: Heerlijke cocktail op basis van sappige en verse ananas, een blaadje munt en een verrassende combinatie van Cointreau, Amaretto witte en bruine rum klinkt veel interessanter dan volgende omschrijving: Mai Tai cocktail op basis van ananas, munt, Cointreau, Amaretto, witte en bruine rum.

Schrik dus niet als onze copywriter vraagt naar de toon van je bedrijf. Dit is opdat wij de perfecte tekst voor jouw bedrijf kunnen schrijven.