Unizo’s Winkelhier sensibiliseert de consument en zet een stap in de richting van een nieuw uit te vinden kleinhandel

Op 12 juni liet Unizo ons even schrikken. Bij 5 bekende lokale winkels in Vlaanderen hing plots “Wij stoppen. Bedankt voor alle jaren” op de etalage. Dit zorgde voor commotie op social media. Na enkele uren bleek het om een stunt te gaan van Unizo om lokaal winkelen te promoten. De boodschap op de etalages werd aangevuld tot “Wij stoppen nog lang niet. Bedankt voor alle jaren dat jij al winkelhiert".

Unizo Winkelhier campagne kleinhandel

Sensibilisering is stap 1 naar de heruitvinding van kleinhandel

Eindelijk een grote organisatie die durft zeggen wat we eigenlijk allemaal al lang weten: de kleihandel staat onder immense druk. Buitenlandse webshops zetten het water aan de lippen van de kleinhandelaars. Mede dankzij een enorm assortiment en een razendsnelle thuislevering kiezen consumenten steeds vaker om hun aankopen online te doen.

Door het probleem onder de aandacht te brengen met de Winkelhier campagne, doet Unizo een poging om de kleinhandel te redden. Enkel sensibiliseren zal echter niet volstaan. Het is wel een eerste stapje in de noodzakelijke omwenteling. De consument zal waarschijnlijk wel begrip hebben voor de boodschap van Unizo, maar wil hij zijn koopgewoonten daarom ook aanpassen? Wil hij het gemak en de verwennerij van de online shops zomaar opgeven? Het is heel waarschijnlijk dat het de kleinhandelaars zelf zijn die inspanningen zullen moeten leveren. Zij zullen voor verandering en weerwerk tegen de online giganten moeten zorgen. En wellicht kan dat enkel door samen te werken.


Het gevaar van online kopen

Wanneer je aan de consument vraagt waarom hij liever online koopt, zal hij bijna altijd iets in de stijl van “omdat dat makkelijk is” als antwoord geven. Online kun je producten vergelijken, recensies lezen en bestellen vanuit je zetel. Makkelijk is het dus zeker.

Het grote gevaar is dat de populairste webshops buitenlands zijn. Jaarlijks vloeit er 5,5 miljard euro naar het buitenland via online winkels. Denk bijvoorbeeld aan bol.com. Belgisch geld dat naar Bol.com vloeit, helpt onze binnenlandse economie niet vooruit. Stel dat dit geld naar lokale winkels zou gaan, dan krijgen deze winkels meer middelen om te groeien en om jobs te creëren.

Een ander gevaar is dat dorps- en stadskernen leeglopen. De gezellige pleintjes met kleding- en speelgoedwinkels, bars en restaurants, zullen allicht verdwijnen als de kleinhandel er niet bovenop komt.

Hoe goed bedoeld en terecht ook, Unizo zal met de Winkelhier campagne niet plots iedereen lokaal laten kopen. De consument zal dit pas doen als hij er echt voordeel mee heeft. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de kledingwinkels. Er zijn tal van campagnes en nieuwsitems geweest, waarin gewezen werd op de mensonwaardige omstandigheden waarin kleding in het Oosten geproduceerd wordt. Consumenten knikken instemmend, maar blijven broeken en t-shirts kopen bij goedkope ketens als Primark en Zara. Hun oprechte afkeuring van de slechte werkomstandigheden van textielwerkers in het Oosten is niet voldoende om hun aankooppatronen te doorbreken. Goedkope kleding, dat is wat de consument wil en de rest is meestal ver van zijn bed.

De consument zal zelf zijn koopgedrag dus niet zomaar veranderen, ook al heeft hij in principe veel sympathie voor lokale winkels. Het is de kleinhandel die zich zal moeten aanpassen, opdat de consument opnieuw voor het lokaal winkelen zal kiezen.


Kleinhandel tegen webshops, David tegen Goliath

Steeds vaker zien we kleinhandelaars die de deuren sluiten, omdat ze de concurrentie met de online webwinkels niet meer aankunnen. Dat is heel begrijpelijk en wel om twee redenen.

De eerste reden is dat webshops nu eenmaal net bieden wat de consument zoekt. Via Google krijg je een oneindige lijst met webshops die het product uit je zoekopdracht verkopen. Je kunt zonder veel moeite producten, prijzen en webshops vergelijken om uiteindelijk nét jouw product te bestellen. Vaak kun je zelfs bepalen wanneer je pakketje mag geleverd worden. En die levering is dan ook nog eens ‘gratis’. Nee. Hier kan de traditionele kleinhandel niet tegen op.

De tweede reden is dat sommige kleinhandelaars misschien een beetje ter plaatse blijven trappelen. Ze willen hun aanpak niet veranderen om het probleem oplossen. Heel wat winkels hebben wel een online webwinkel gemaakt, maar er is meer nodig. Kleinhandelaars moeten een antwoord geven op de grote webshops door de consument hetzelfde als zij en nog meer te bieden. Daar liggen de kansen voor de kleinhandelaar. Maar daarvoor heb je een strategie nodig, een uitgekiend marketingplan en moet je effectief communiceren. Laat dat nu net dingen zijn waar de gemiddelde kleinhandelaar geen kaas van gegeten heeft en waar hij misschien ook niet echt in gelooft. Daar tegenover staan online shops, die echte marketingmachines zijn!


De grootste troef van de kleinhandel

Kleinhandels kunnen op verschillende manieren evolueren om de strijd met de webshops aan te gaan. Om de beste manieren te vinden, moet elke kleinhandel kijken naar wat hij te bieden heeft. Dit kan voor elke winkel verschillend zijn, maar er is een gezamenlijke troef die elke kleinhandel zou moeten nastreven: beleving.

Zo heb je als lokale winkelier persoonlijk contact met je klanten. Hierdoor kun je ze leren kennen en hun situatie beter beoordelen. Aan de hand hiervan kun je een beter product aanbevelen volgens de noden van je klant. In 2019 moet je je klantengegevens echter wel bewaren in een databank, structureren om de data vervolgens slim te gebruiken. Het hoofd en het buikgevoel van de winkelier volstaan niet meer.

Een ander voordeel dat de kleinhandel heeft, is net het grote verschil tussen online en fysieke winkels: de winkel zelf. Hier kan men zorgen voor een echte winkelbeleving, iets waarvoor klanten zullen terugkomen. Een goede winkelervaring brengt ook mond-tot-mondreclame met zich mee. Laat een goede indruk na op klanten en ze brengen nieuwe klanten met zich mee.

Mond-tot-mondreclame kleinhandel


Cross channel selling

De kleinhandelaar kan dus zijn winkel zelf inzetten, maar hij mag het internet anno 2019 nooit vergeten in zijn strategie. Het internet is niet meer weg te denken uit het leven en gedrag van de consument. Gelukkig is het internet toegankelijk voor ons allemaal. Ook de fysieke winkels kunnen dus op het internet aanwezig zijn. Door dit slim en op de juiste manier aan te pakken kan de kleinhandelaar de webshops zelfs op het internet klanten afsnoepen. Een utopie denk je misschien? Hoe zou het dan komen dat Coolblue zelf steeds nieuwe fysieke winkelpunten opent en bol.com zwaar inzet op het netwerk van supermarkten van Albert Heijn en straks ook Delhaize?

Hoe deze beleving juist ingevuld moet worden, is allicht voor elke kleinhandel anders. Daarom is het belangrijk om een grondige analyse te maken van de markt, je kleinhandel en de kansen die deze twee met zich meebrengen. Op basis van deze analyse kun je kijken waar je de consument van vandaag voordeel kan bieden ten opzichte van de online concurrent. In marketingtermen: wat je als winkelier nodig hebt, is een stevig onderbouwd retail marketingplan.


Conclusie: de kleinhandel is nog lang niet dood

Unizo heeft met de Winkelhier campagne aan de alarmbel getrokken en onder de aandacht gebracht dat het niet goed gaat met lokale winkels. Het water staat hen aan de lippen en als het zo doorgaat, dan zullen de gezellige winkelstraatjes wellicht verleden tijd worden.

Dat klinkt enorm negatief, maar het is nog niet te laat. Door nu in actie te schieten en de koe bij de hoorns te vatten kan de kleinhandel heropleven. Met een goed plan en een slimme aanpak zullen de dorps- en stadskernen opnieuw klanten aantrekken, net als de individuele kleinhandel.

Lijkt je dat onwaarschijnlijk? Weet je niet waar te beginnen? Bij BeeNobby geloven we in de kleinhandel en willen we graag een handje helpen. Aarzel dus niet om even contact op te nemen. Dan kunnen we samen jouw specifieke situatie bekijken. De koffie staat klaar!