Websiteteksten schijven: op deze 3 dingen moet je zeker letten.

Veel bedrijven die een nieuwe website maken schrijven de website teksten zelf. Dit is echter vaak een grotere klus dan ze dachten. Als communicatiebureau kunnen wij je verzekeren dat er meer komt kijken bij websiteteksten schrijven dan enkel neertypen wat je doet. Er zit een bepaald denkproces achter websiteteksten. Wij sommen voor jou de belangrijkste aandachtspunten bij het schrijven van websiteteksten op.

1. Weet waar je bedrijf voor staat

Wanneer we bij BeeNobby de websiteteksten schrijven voor een bedrijf of onderneming, gaan we steeds eerst langs bij desbetreffend bedrijf. We voeren een uitvoerig gesprek over de activiteiten, missie en identiteit van het bedrijf. Over de activiteiten kunnen zaakvoerders en personeel uitgebreid vertellen, maar bij de missie en identiteit loopt het gesprek vaak vast. Waar staat het bedrijf voor? Waarom zouden mensen voor dit bedrijf moeten kiezen en niet voor een concurrent? Op deze vragen moet je website een antwoord geven. Als je er zelf geen antwoord op kunt bieden, zal je website dat dus ook niet kunnen doen.

Daarom gaan we bij zo’n gesprek dieper graven door specifieke vragen te stellen. Door over deze vragen na te denken komt er vaak plots wél een antwoord bij zaakvoerders. Samen formuleren we dan een sterke identiteit die de website naar buiten kan brengen.

Voordat je aan je websiteteksten begint moet je dus goed weten wat je doet en waarom je dat doet.

2. Schrijf voor je klanten

Bij het schrijven van websiteteksten gaan bedrijven vaak overhaast beginnen schrijven. Ze beginnen met wat het bedrijf doet en hoe goed het dat doet. Welke producten worden gebruikt en waarom zijn de gebruikte producten ook de beste producten. Ze schrijven zo veel over hun expertise, dat ze vergeten voor wie ze hun website schrijven: de klanten.

Tenzij je met je website uitgebreid wilt informeren of als je klanten zelf in de branche zitten, hebben je klanten vrij weinig aan technische informatie. De meeste website worden gemaakt om meer te verkopen. Om dat te doen moet je je consumenten overtuigen door het te hebben over wat zij aan jouw product of dienst hebben. Welk voordeel hebben ze door voor jouw product of dienst te kiezen? Als er technische informatie bij komt kijken om het voordeel te onderbouwen is dat natuurlijk prima.

Let ook altijd op met vaktaal of jargon. Sommige termen die in jouw sector gangbaar zijn, zijn voor je klanten misschien niet gekend. Spreek in de taal van je klanten om je website zo aangenaam mogelijk voor hen te maken.

3. Zoekwoorden kiezen om gevonden te worden in Google

Consumenten moeten je website kunnen vinden via Google. Je moet je teksten dus zo schrijven dat ze bij de juiste zoekwoorden door Google worden opgenomen in de zoekresultaten. Dit noemen we in marketingtermen SEO, search engine optimization. Er komt erg veel kijken bij SEO, maar het is cruciaal om de juiste zoekwoorden in titels, achter afbeeldingen en in de tekst van je website te verwerken. Een zoekwoordonderzoek voor jouw product en activiteiten is dus cruciaal en vraagt wel wat tijd en werk.


Websiteteksten schrijven is dus niet iets wat je snel maar even doet. Er gaat heel wat planning vooraf aan een goede geschreven website. En ook tijdens het schrijven moet je je hoofd er altijd bijhouden om je website aangenaam leesbaar te maken voor je klanten én vindbaar te maken op Google.

Als communicatiebureau zien we dat steeds meer bedrijven het belang van goede websiteteksten inzien. We helpen hen dan ook graag bij het schrijven of nalezen van hun websiteteksten.

Wil jij je websiteteksten laten controleren? Wil je professioneel advies over hoe je je website beter kunt doen draaien? Of wil je een volledig nieuwe website met sterke teksten? Laat dan een berichtje achter, dan kijken we wat we voor jou kunnen doen.