< terug naar overzicht

Het verhaal achter het Apple logo
- Jarne Froyen
- Branding, Apple, Logodesign
De beginjaren van Apple
We beginnen ons verhaal in 1976, het geboortejaar van Apple. Drie mannen richtte het technologiebedrijf op in Californië. Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne wilde met Apple een bedrijf oprichten dat het leven van de mens makkelijker maakt op een slimme manier.
Mede-oprichter Ronald Wayne ontwierp het eerste Apple logo. Dat logo leek totaal niet op het Apple logo dat we vandaag kennen. Het eerste Apple logo lijkt op een soort schilderij waarop Isaac Newton een tekst schrijft onder een boom. In de boom hangt een glimmende appel. De befaamde ‘Appel van Newton’.
Op het logo is ook een quote te lezen van een Engelse poëet: “Newton… a mind forever voyaging through strange seas of thought.”
Dit logo werd niet zo lang gebruikt. Steve Jobs vond het eerste Apple logo te oubollig en besloot een jaar later een nieuwe versie te ontwerpen.
Het appeltje van Apple
Volgens Jobs moest de naam van het bedrijf en het logo logisch samenvloeien in één geheel. Daarom bedacht hij het logo dat we nu allemaal kennen. De appel met de hap uit.
De vorm van de appel
De vorm van het Apple logo bleef sindsdien altijd dezelfde. De kleur van het appeltje veranderde wel door de jaren heen. Eerst had het een regenboogpatroon, daarna was het blauw, dan zwart, dan een hele tijd metaalkleur en nu opnieuw zwart (of wit).
De kleur van de appel
Het regenboogpartoon in het eerste design van het ‘nieuwe ontwerp’ van Jobs, was een verwijzing naar het product waarmee Apple iets later helemaal zou doorbreken in de technologiesector, de Apple II. Dit was de eerste personal computer met een kleurenscherm. De volgorde van de kleuren heeft niet echt een betekenis, alleen moest groen de bovenste kleur zijn, want daar zit het blaadje. De Apple logo's die volgden hadden steeds één kleur.
De hap uit de appel
De hap uit de appel is een soort woordgrapje. ‘Bite’ is het Engelse woord voor hap. Dit klinkt als het woord ‘byte’, een veelvuldig gebruikt woord in de technologiesector.
De naam Apple
Achter de naam ‘Apple’ zit geen bloedstollend, ongelooflijk verhaal. In een interview vertelde Steve Jobs dat hij ten tijde van de oprichting van Apple ‘fruitariër’ was. Toen er hoog dringend een naam moest komen voor het bedrijf en niemand met een voorstel kwam, dreigde Jobs ermee om het bedrijf Apple Computers te noemen als niemand met een goed voorstel kwam tegen 17u00 die dag. De naam Apple Computers bleef eigenlijk wel goed hangen, dus kozen ze voor die naam.
De rebranding die Apple redde van de afgrond
Apple producten hebben vandaag nog steeds hetzelfde logo als in 1998. In die tijd zat Apple dicht tegen het faillissement aan. Jobs was van 1985 niet meer betrokken bij het reilen en zeilen van Apple (hij richtte onder andere animatiestudio Pixar op), maar kwam in 1997 terug om het bedrijf weg te krijgen van de afgrond.
Bij deze reddingsoperatie hoorde een revaluatie van het logo. De kleuren waren eigenlijk niet meer van die tijd, dus koos Jobs voor een eenkleurig design. Heel eventjes werd het Apple logo blauw, dan voor twee jaar zwart en sindsdien is het Apple logo metaalkleurig. Dit logo zou moderner zijn en beter passen in de huidige leefwereld.
Of het veranderen van het logo er alles mee te maken had, is moeilijk te zeggen, maar sinds de rebranding is Apple een van de grootste bedrijven ter wereld geworden.
Jouw merk rebranden?
Is het voor jouw merk hoog tijd voor een rebranding?
Wij helpen je er graag mee, van logo tot volledig afgewerkte huisstijl.