< terug naar overzicht

Is radioreclame nog steeds effectief?
- Jarne Froyen
- Marketing, Radio, Reclame
Ieder jaar op 13 februari wordt door radiostations over de hele wereld ‘World Radio Day’ gevierd. Op 13 februari 1946 zond de VN immers voor het eerst een radiogolf uit vanuit het hoofdkwartier in New York. Sindsdien groeide radio uit tot een massamedium voor muziek, verhalen en nieuws, maar ook voor reclame. Tegenwoordig duwen muziekstreamingdiensten en sociale media de radio steeds meer aan de kant. Is radioreclame dan nog steeds effectief? Dat lees je in de rest van dit artikel.
Minder herkenbaarheid dan televisiereclame
Niet alleen het internet, maar ook televisie heeft zich langs (en misschien wel boven) radio als communicatiemedium genesteld. Televisie heeft natuurlijk een stapje voor op radio, omdat het geluid met beeld combineert.
Dit voordeel is ook te zien in de marketingresultaten. Uit onderzoek blijkt dat televisiereclame beter blijft hangen bij de kijker dan radioreclame bij de luisteraar. Logisch, want de mens onthoudt makkelijker beeld dan enkel geluid.
Daarnaast kijkt men over het algemeen aandachtiger naar de televisie dan dat men luistert naar de radio. Reclamespotjes op de radio hoor je vaak terwijl je iets anders aan het doen bent, zoals autorijden of poetsen. Hierdoor moeten radiospotjes gemiddeld vaker gehoord worden vooraleer de luisteraar hem onthoudt.
Het grote verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ radioreclame
Net omdat het op de radio moeilijker is om in het hoofd van de luisteraar te komen en te blijven, is het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ radiospots groot. Sommige radiospots blijven zo goed hangen, dat luisteraars ze een jaar later nog kunnen opzeggen of meezingen. Andere spots worden in de minuut na uitzending alweer vergeten.
Goede radioreclame is in de meeste gevallen aanstekelijke radioreclame. De reclame moet in het hoofd van de luisteraar blijven zitten na zo min mogelijk keer luisteren. Daarom bestaan radioreclames vaak uit herhaling van woorden en zinnen, liedjes en catchy jingles.
Zo was er in 2020 een radiospot van mooimakers die zakken promootte die voor afval in de wagen moeten dienen. Zowat heel de spot bestond uit hetzelfde deuntje en de zin ‘ik wil ook zo’n zak voor al dat afval in mijn auto’. Eigenlijk een vervelende spot, maar het bleef wel hangen. De volgende keer dat je met een leeg frisdrankblikje in de auto zat, wilde je ook zo’n zak voor al dat afval in je auto.
Een andere manier om radioreclame herkenbaar te maken, is door dezelfde stijl aan te houden over verschillende radiocampagnes heen. Humo is het eerste voorbeeld dat me hierbij in het hoofd springt. Je hoeft nog maar de eerste seconden van de radioreclame te horen om te weten dat het een spotje van Humo is.
Radioreclame zorgt voor brand awareness
Wie investeert in radioreclame, kan vooral een stijging in brand awareness verwachten. Net omdat een merknaam of jingle zo vaak herhaald moet worden om zich in het hoofd van de luisteraar te nestelen, verhoogt je naamsbekendheid aanzienlijk. Zelfs als je campagne eigenlijk niet gericht was op awareness.
Een radioreclamecampagne kan natuurlijk ook perfect voor meer verkoop zorgen. Belangrijk is hierbij dat je je boodschap kort en krachtig kunt verwoorden. Het aanbod moet interessant genoeg zijn voor de luisteraar om te onthouden en de instructies moeten simpel en klaar als een klontje zijn. Geen ingewikkelde procedure met zeven stappen, dus. Als iemand jouw radiospot op weg naar huis in de wagen hoort, moet de luisteraar thuiskomen, uit zijn wagen stappen en perfect weten wat hij moet doen om te converteren.
Een simpel voorbeeld: als je wil dat luisteraars bellen naar je bedrijf na het horen van de spot, zorg er dan voor dat het telefoonnummer makkelijk te onthouden is. ‘Bel 0468 51 47 57’ gaan enkel de ‘Rain Men’ op deze wereld onthouden na één keer luisteren. Ook als je een website vermeld, is de url best zo kort en duidelijk mogelijk.
Radioreclame als ondersteunend kanaal
Wat erg opvalt uit resultaatanalyses van radioreclame, is dat radioreclame erg goed presteert als ondersteunend kanaal. Een advertentiecampagne in de krant of tijdschrift, bijvoorbeeld, presteert veel beter wanneer deze ondersteund worden door radioreclame.
Dit effect is het gevolg van de herkenbaarheid en de betrouwbaarheid die een spotje op de radio genereert. Mensen vertrouwen jouw bedrijf sneller omdat ze je ‘kennen’ van op de radio. De drempel om te reageren op een advertentie ligt hierdoor lager.
Met die kennis in het achterhoofd kun je er dus voor kiezen om in een reclamecampagne volop in te zetten op naamsbekendheid met radioreclame, om daarna op die naamsbekendheid verder te bouwen met advertenties gericht op verkoop.
Laat je creativiteit de vrije loop met radioreclame
Eigenlijk komt het er bij radioreclame op hierop neer: wees zo creatief mogelijk. Een grijze radiospot die niet binnendringt is verloren moeite en geld.
Het belangrijkste is dat je radioreclame opvalt, dat het de aandacht trekt van de luisteraar. Dat is stap één. Want je aanbieding kan nog zo goed zijn, als de luisteraar de aanbieding niet hoort, opmerkt of onthoudt zal hij niet converteren.
Is radioreclame nog steeds effectief?
Radioreclame kan nog steeds effectief zijn. Ook in een wereld waar televisie en het internet de bovenhand nemen. Radio is zeker nog niet afgeschreven als medium om content te consumeren, en bijgevolg ook niet als marketingmedium.
Zo lang je je campagnes strategisch en creatief aanpakt, kun je met radioreclame ongetwijfeld mooie resultaten boeken.
Nood aan creatieve marketing?
Dan ben je bij BeeNobby aan het juiste adres.
Neem vrijblijvend contact op om jouw marketingproject te bespreken.