< terug naar overzicht

Product branding: Ritchie limonade in blikjes; can it?
- Bart Pellens
- Product Branding, Strategie, Branding
Ritchie limonade verscheen voor het eerst op de markt in de jaren ’50. De limonade was een Belgisch product en werd aanvankelijk gemaakt door brouwerij Tielemans in Aarschot. Omstreeks 1969 verhuisde de productie naar de brouwerij van de familie Verlinden in Lubbeek. Maar aan het einde van de jaren ’70 was het verhaal van Ritchie ten einde en werd de productie stopgezet.
In 2015 vatte Jan Verlinden echter het plan op de productie van Ritchie limonade opnieuw op te starten. De eerste flesjes Ritchie 2.0 gingen in 2016 over de toonbank. Jan Verlinden maakt zijn limonades nog steeds volgens het originele recept, bruisend en met heel veel vruchtensap.
Maar Jan maakt niet alleen lekkere limonades. Als door de wol geverfde marketeer wist hij als geen ander dat een product in de markt moet worden gezet. Daarom ontwikkelde hij voor Ritchie een geheel eigen, uitgekiende product branding.
Ritchie werd gekaderd in de “feel happy”-sfeer van de jaren ’50. De limonades en het merk kregen een vintage sausje en dat zie je uiteraard in de product branding.
- Een typisch en herkenbaar flesje
Ritchie limonade wordt verkocht in glazen flesjes. De flesjes zijn mooi vormgegeven en brengen je zo terug naar de ‘50s en ‘60s. - Een twist-off kroonkurk
Ritchie flesjes hebben een twist-off kroonkurk. Je draait ze dus open en haalt de kroonkurk er niet af met een flessenopener, zoals gebruikelijk. De kroonkurk is een onderscheidend kenmerk van Ritchie en eveneens een vintage element. - Een gestileerd vintage logo
Ritchie 2.0 kreeg een geüpdatete versie van het originele logo. Het logo is de naam in een sierlijk lettertype dat meteen aan het midden van de vorige eeuw doet denken. De vergelijking met Coca-Cola is niet ver weg. - Eerder zachte en matte kleuren
Voor de etiketten op de flesjes kiest Ritchie voor al zijn smaken eerder voor zachte en matte kleurentinten. De kleurstelling past helemaal bij het “feel happy”-imago.
Het mag duidelijk zijn dat de product branding heel bepalend is in de marketing van Ritchie. Het typische flesje lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met het merkverhaal en het vintage karakter van de limonades
Best groot was dan ook mijn verbazing, toen Jan Verlinden enige tijd geleden met een post op LinkedIn aankondigde dat Ritchie voortaan ook in blikjes zou worden verkocht.
Allicht deels onder de invloed van de marketingstrategie van het merk had ik spontaan het gevoel dat Ritchie en blikjes niet samengaan. Op de homepage van de Ritchie-website staat overigens deze slogan: “Geluk zit in een klein flesje”. Toch belangrijk dus, dat flesje ...
Anderzijds worden frisdrank en andere dranken al sinds de jaren ’60 in blik verkocht. Onmogelijk is de combinatie historisch dus zeker niet. Het valt ook niet te ontkennen dat drankjes in blik in opmars zijn. Wellicht zou het vanuit commercieel standpunt voor Ritchie dan ook niet verstandig zijn die markt links te laten liggen.
En toch blijf ik ergens het gevoel hebben dat er door de blikjes kortsluiting dreigt op de product branding. Stel je Ritchie limonade eens voor in een PET-fles van twee liter. Blijft het merkverhaal dan nog overeind? Ik ervaar een soort botsing tussen respect voor een keigoed merkverhaal en anderzijds commercieel gezond verstand.
Allicht heeft de ervaren Jan Verlinden zijn huiswerk goed gemaakt en komt het allemaal goed. Wellicht is het bovenstaande ook een persoonlijke indruk? Ik ben er erg benieuwd naar. Ritchie in blikjes, kan het voor jou? Als je jouw mening wil delen, stuur ons dan zeker een mailtje.
Product branding is niet alleen een boeiend, maar ook een dynamisch gegeven. Bij BeeNobby zijn we daarom ook altijd blij nieuwe inzichten te leren kennen, die onze visie laten evolueren en verbreden.