< terug naar overzicht

Vermijd deze 5 fouten bij online marketing
- Jarne Froyen
- Online marketing, adverteren, best practices
Doet jouw zaak aan online marketing? Heel goed. Online marketing is tegenwoordig in zowat elke sector een belangrijke tool om leads en klanten binnen te halen. Let wel op dat je niet over vaak voorkomende struikelblokken valt. Deze kunnen er immers voor zorgen dat je online marketing minder efficiënt is en dat er dus kostbaar advertentiebudget verloren gaat. We wijzen je in dit artikel graag op 5 veelvoorkomende fouten bij online marketing die je zeker moet zien te vermijden.
1. Je doet aan online marketing zonder strategie
Wie resultaten wil halen uit zijn online marketing, moet een strategie hebben. Door nu en dan eens lukraak een Facebookpost te promoten ga je niet fundamenteel meer klanten krijgen.
Bij online marketing moet je een antwoord moeten geven op enkele belangrijke vragen:
- Wat is mijn doelstelling?
- Wie is je doelgroep, naar wie ga ik communiceren?
- Wat is de behoefte van deze doelgroep?
- Hoe vult mijn zaak die behoefte in?
- Wat is mijn meerwaarde?
- Hoe moet ik de doelgroep overtuigen om voor mijn oplossing te kiezen?
Dankzij deze informatie kun je veel gerichter aan marketing gaan doen.
Een voorbeeld.
Je bent een spellenwinkel en maakt een Facebookadvertentie over je kortingsactie. Bij het invoeren van een promotiecode krijgt de klant 15% korting op een selectie aan gezelschapsspellen. Je maakt een gepromote Facebookpost met een mooie foto van de spellen samen op de tafel en met Photoshop of Canva zet je er een bol met ‘-15%, gebruik code…’ op.
Dit kan je enkele klanten opleveren, maar met een strategie had je misschien nog meer resultaat kunnen boeken met hetzelfde budget.
Wat is mijn doelstelling?
De zaak moet meer omzet draaien. Zeker in deze lastige coronatijden.
Wie is je doelgroep?
De meeste spellen in je spellenwinkel worden gekocht door jonge ouders. Mannen en vrouwen tussen de 25 en 35 die ’s avonds of in het weekend graag een gezelschapsspelletje spelen met vrienden.
Wat is de behoefte van deze doelgroep?
Nu er weinig te doen is en er geen volk over de vloer mag komen tijdens de coronapandemie, zoekt de doelgroep activiteiten om zich in huis te amuseren.
Hoe vult mijn zaak die behoefte in?
Vrienden uitnodigen om gezelschapsspelletjes te spelen zit er de komende periode niet in. De doelgroep gaat op zoek naar spellen voor 1-2 personen of, misschien nog beter, puzzels. Puzzelen kan iedereen. Je kan het alleen doen of met het hele gezin en het geeft je een doel om naartoe te werken.
Wat is mijn meerwaarde?
De zaak heeft een mooi aanbod van Disneypuzzels.
Hoe moet ik de doelgroep overtuigen?
Breng het verhaal van de corona-moeheid en hoe puzzelen het binnen zitten aangenamer kan maken voor individu en gezin. Gelijklopend is er een korting van 15% op alle Disneypuzzels.
Hoewel het zou kunnen dat bovenstaande strategievorming ver van de realiteit zit (ik heb geen spellenwinkel), merk je meteen dat een strategie bepaalde inzichten kan geven. Deze inzichten maken je campagne relevanter, sterker en efficiënter. Op die manier haal je meer resultaat uit je budget voor online marketing.
Je kunt zo’n strategie ook verder doortrekken naar andere communicatie vanuit je bedrijf. Bijvoorbeeld in je nieuwsbrief, je folder, je blog of je content op social media.
2. Je online marketingcampagne heeft een slechte landingspagina
Dit is een dooddoener voor tal van online marketingcampagnes. Je hebt een goede strategie, mooi advertentiemateriaal, nauwkeurige targetting en voldoende budget. Alles lijkt erop dat deze campagne een succes zal worden.
Maar je landingspagina kan zomaar roet in het eten gooien. En wel om verschillende redenen:
- Je landingspagina is niet relevant
- Je landingspagina laadt traag
- Ja landingspagina is niet gebruiksvriendelijk
Je landingspagina is niet relevant
‘Websitebezoekers komen binnen langs de homepage’. Fout. Websitebezoekers komen binnen langs de pagina die voor hen het meest relevant is. Als mensen je zaak Googelen, is het vaak goed dat ze op de homepagina terechtkomen. Als ze op een advertentie voor puzzels klikken, willen ze op de landingspagina ook puzzels zien.
Zorg er altijd voor dat je landingspagina relevant is voor de bezoeker. Wat verwacht de bezoeker? Welke pagina op jouw website is het logisch gevolg op jouw advertentie? Dit is de landingspagina voor jouw online marketingcampagne.
Je landingspagina laadt traag
Wie door Facebook scrolt geeft minder dan een seconde aandacht aan de meeste posts. Alles moet snel gaan, want er is zo veel content om te bekijken. Als jouw advertentie de aandacht wel kan trekken, is dat al een eerste overwinning.
Maar als men op je advertentie klikt en het duurt te lang voor je landingspagina laadt, zal een groot deel van de bezoekers afhaken nog voor dat de landingspagina geladen is. Je betaalt aan Facebook voor een klik, maar de klikker heeft de landingspagina nooit gezien.
Je landingspagina is niet gebruiksvriendelijk
Dit puntje sluit nauw aan bij het vorige. Als de websitebezoeker niet goed door je website kan navigeren, zal deze snel afhaken. Veel voorkomende voorbeelden van fouten bij de gebruiksvriendelijkheid van een website zijn:
- Niet mobielvriendelijk zijn
- Tekst slecht leesbaar
- Afbeeldingen van lage kwaliteit
- Onlogische opbouw
- …
Zorg er daarom voor dat je landingspagina, en liefst ook de rest van je website, zo gebruiksvriendelijk mogelijk is.
3. Je online marketing trekt niet voldoende de aandacht
We hadden het onder het vorig puntje al even over. Op het internet moet je de aandacht in een mum van tijd kunnen trekken en vasthouden. Zo niet scrolt men gewoonweg langs je advertentie voorbij.
Hoe trek je de aandacht van de surfer? Op sociale media is dat meestal met beeld, in het Google Zoeknetwerk met tekst.
Steek voldoende tijd en moeite in je advertentiebeeld
Je advertentiebeeld is het gezicht van je advertentie. Er moet liefde op het eerste zicht zijn tussen doelgroep en advertentiebeeld. Je beeld moet mooi zijn en nieuwsgierigheid uitlokken. Diegene die je advertentie ziet, moet meer willen weten.
Deze zaken behaal je nooit wanneer wanneer je advertentiebeeld een afbeelding met lage resolutie van een van je producten op een witte achtergrond is. Steek daarom voldoende tijd in je advertentiebeeld. Breng een verhaal, creëer een stemming.
Vergeet je teksten niet
Ook je teksten kunnen de aandacht trekken. Op het Google zoeknetwerk kun je zelfs alleen met je teksten de aandacht trekken. Toch zijn teksten ook op andere online marketingkanalen belangrijk. Ze moeten enerzijds de aandacht trekken en anderzijds nieuwsgierigheid opwekken.
Online marketingkanalen houden niet van te veel tekst. Zorg er daarom voor dat je je boodschap in zo weinig mogelijk woorden overbrengt. Vermeld enkel de meest relevante informatie. Voor bijkomende informatie is er altijd nog plaats op de landingspagina.
Een online marketingpartner nodig?
We bekijken graag hoe we jouw zaak kunnen ondersteunen. Vraag gratis en vrijblijvend een verkennend gesprek aan.
4. Geen geduld, geen optimalisatie
Al te vaak zien we dat online marketingcampagnes na een week stopgezet worden omdat ze 'weinig resultaat opleveren'. Dat is jammer, want er ging waarschijnlijk een hoop tijd en werk aan de campagne vooraf.
Het kan soms even duren voor je online marketing aanslaat. Het online marketingkanaal, zoals Facebook of Google, gaan op zoek naar profielen die relevant zijn voor jouw advertentie, maar daarvoor heeft het kanaal eerst data nodig.
Deze data verwerft het online marketingkanaal onder meer in de eerste dagen van de online marketingcampagne.
Zo kan Facebook de eerste week je advertenties naar een breder publiek sturen, waar relatief weinig prijsaanvragen uitkomen. De tweede week toont Facebook je advertentie aan profielen die lijken op de profielen die klikten en/of converteerden in week één. Je advertentie wordt relevanter en het aantal behaalde doelen stijgt.
Optimaliseer je online marketingcampagnes
Het kan natuurlijk altijd dat je online marketingcampagne toch niet de gewenste resultaten oplevert. Dan is je volledige campagne in de vuilbak gooien echter zelden een goed idee. Je kunt de tijd die je in je strategie, beelden, teksten en landingspagina stak toch niet zomaar laten verloren gaan?
Op dat moment is het tijd om te reflecteren. Waarom loopt de campagne niet zoals gehoopt? Waar loopt de campagne mis? Zijn er te weinig weergaven op het online marketingkanaal? Of haken bezoekers te snel af als ze op de website komen?
Op basis van deze inzichten kun je je online marketingcampagne optimaliseren. Doe enkele aanpassingen en probeer het nog een keer. Een kleine aanpassing kan je resultaten soms al sterk beïnvloeden.
5. Je durft geen expert bij de hand nemen
Een marketingexpert helpt je niet alleen bij het bedenken en maken van een marketingcampagne. Je krijgt ook inzichten in de markt. Op die manier kun je ook in de toekomst slimmer aan marketing doen naar jouw doelgroep toe.
Een ander voordeel van een gespecialiseerde partner is natuurlijk de tijdswinst die je boekt. De tijd die je spendeert aan het maken, publiceren en monitoren van online advertenties kun je steken in je core business.
Zo verloopt een samenwerking met BeeNobby
Een partnership tussen ons en een klant begint altijd met een verkennend gesprek. Wie ben je? Wat doe je? Wat zijn je doelstellingen? De antwoorden hierop zijn belangrijk om op dezelfde lijn te zitten en een gezonde samenwerking op poten te zetten.
Daarna is flexibiliteit onze troef. Enerzijds flexibiliteit in de marketing zelf. Het is immers jouw marketing, niet de onze. We luisteren naar jouw suggesties en vullen aan met onze expertise.
Anderzijds stellen we ons flexibel op in workload. Wil je in bepaalde mate betrokken worden bij de marketing? Of wil je liever je volledige marketing uitbesteden? We vinden samen de werkwijze die voor jou het beste past.