< terug naar overzicht

Verpesten advertenties sociale media?
- Jarne Froyen
- Social media advertising, marketing, opinie
Wie Facebook, Instagram, Twitter of welk social mediaplatform dan ook opent, ziet vaak binnen de paar seconden een of meerdere advertenties. Velen bestempelen dit als vervelend, maar toch blijven bedrijven uitgebreid social media advertising inzetten. In dit artikel beantwoord ik de meest voorkomende vragen over advertenties op social media.
“Dus jij zorgt voor al die advertenties op mijn Facebook?”
Als ik zeg dat ik (online) marketeer ben, volgt vaak de zin “dus jij zorgt ervoor dat mijn Facebook vol advertenties staat?”.
Ja, dat klopt. Schuldig. Of toch medeplichtig. Een deel van mijn job is inderdaad om voor verschillende merken uit verschillende sectoren te adverteren op social media.
En ik snap heel goed dat advertenties op social media in sommige gevallen als vervelend beschouwd kunnen worden. Al is een advertentie op zich niet vervelend. Een advertentie is pas vervelend als hij irrelevant is.
Ook ikzelf zie geregeld irrelevante advertenties op Facebook, Instagram of YouTube. En geloof mij als ik zeg dat ik me als marketeer daar misschien nog meer aan stoor dan jij. Want het kan veel beter.
Advertenties kunnen wel degelijk een meerwaarde bieden aan onze ervaring op social media
Een vervelende advertentie is vaak een fout getargette advertentie. Bedrijven steken helaas soms te veel tijd en geld in het maken van de advertentie en te weinig in strategievorming en targetting.
Een advertentie kan nog zo mooi zijn, als ze bij de verkeerde persoon terecht komt is ze quasi waardeloos.
Met de juiste targetting kunnen advertenties zeker een meerwaarde bieden op sociale media. Zowel voor bedrijf als voor Facebookgebruiker. Niemand zal er iets op tegen hebben als een interessant product of dienst met een mooie aanbieding in de Facebookfeed verschijnt.
“Ik zie meer advertenties dan iets anders op social media”
Akkoord, het aantal advertenties op social media nam de afgelopen jaren sterk toe.
Social mediaplatformen zijn constant op zoek naar manieren om meer inkomsten te genereren. En de beste manier is momenteel nog steeds advertentieruimte verkopen, gekoppeld aan gebruikersdata.
Advertenties vallen meer op dan veel andere content
Toch is de uitspraak “Ik zie meer advertenties dan iets anders op social media” een beetje overdreven. Advertenties zijn immers vaak gemaakt om de aandacht te trekken en slagen daar ook vaak in.
Bij het (vaak hersenloos) scrollen door Facebook, Instagram of Twitter stop je daardoor vaker bij een opvallende advertentie dan bij een statusupdate van iemand die je voor de aardigheid ooit gevolgd hebt maar eigenlijk niet echt kent.
Hierdoor lijkt het alsof er veel meer advertenties zijn dan dat er gebruikerscontent is
Advertenties betalen ons account op sociale media
Hiermee wil ik niet zeggen dat een aanzienlijk deel van de content op social media nog steeds advertenties zijn. Maar hier moeten we volgens mij tot op een bepaalde hoogte vrede mee nemen.
Velen vergeten immers dat social media vaak gratis zijn. Gebruikers mogen het platform volledig gratis gebruiken.
Dankzij de inkomsten van advertenties kan dit zo blijven.
Voor wie geen advertenties wil zien zijn er tegenwoordig ook betalende opties. Zo kun je op YouTube een premiumaccount kopen om geen advertenties meer te hoeven zien. Het maandelijks bedrag dat je voor YouTube Premium betaalt compenseert dan de niet-verkochte advertentieruimte.
Hetzelfde principe zien we trouwens ook al een lange tijd terugkomen bij muziekstreamingdiensten als Spotify, Apple Music en Deezer.
“Verpesten advertenties onze ervaring op social media?”
Nee, advertenties verpesten onze ervaring op sociale media niet. Irrelevante of onaantrekkelijke advertenties doen dat.
Bedrijven adverteren erop los, ‘want iedereen adverteert op sociale media’ en ‘we zien dat onze concurrenten daar veel reactie op krijgen’. Wat velen echter over het hoofd zien, is dat er een doordachte strategie achter de succesverhalen van de concurrent zit.
Net omdat het relatief gemakkelijk is om een advertentie op Facebook te laten lopen, komt er een hoop ondoordacht advertentiemateriaal in de feed terecht. Dit is volgens mij de grootste oorzaak van de (deels terechte) negatieve houding ten opzichte van advertenties op social media.
Is social media advertising nog steeds een sterk advertentiekanaal?
Zolang je doelgroep zich op social media bevindt, bestaat daar geen twijfel over.
Social mediaplatformen bevatten massa’s data die ervoor kunnen zorgen dat jouw advertentie perfect bij de juiste doelgroep terecht komt.
Daarnaast is social media advertising een zeer kostenefficiënt advertentieplatform. Je geeft nooit meer uit dan het budget dat je op voorhand opgeeft en je kunt achteraf perfect zien wat dat budget opleverde. (Benieuwd hoeveel adverteren social media kost? Lees meer info in dit artikel!)
Er is echter één grote voorwaarde. Namelijk dat je op voorhand goed nadenkt over je advertenties.
Adverteer nooit om te adverteren. Zorg voor een duidelijke strategie en een gerichte targetting. Anders loop je resultaten mis en werk je een onaangename ervaring op sociale media in de hand.