< terug naar overzicht

4 tips voor sterke websiteteksten
- Jarne Froyen
- Websiteteksten, copywriting, SEO
Veel bedrijven die een nieuwe website maken willen de websiteteksten zelf schrijven. Websiteteksten schrijven is echter vaak een grotere klus dan ze dachten. Daarom zetten wij de belangrijkste aandachtspunten bij het schrijven van websiteteksten voor jou op een rijtje.
1. Waar staat je bedrijf voor?
Wie op je website komt, moet kunnen zien wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Het is belangrijk om de identiteit van je website te verwerken in je websiteteksten. Niet enkel in het stukje 'over ons'.
Wanneer we bij BeeNobby de websiteteksten schrijven voor een bedrijf of onderneming, gaan we steeds eerst langs bij desbetreffend bedrijf. We voeren een uitvoerig gesprek over de activiteiten, missie en identiteit van het bedrijf.
Over de activiteiten van het bedrijf kunnen zaakvoerders en personeel altijd uitgebreid vertellen, maar bij de missie en identiteit loopt het gesprek vaak vast. Waar staat het bedrijf voor? Waarom zouden mensen voor dit bedrijf moeten kiezen en niet voor een concurrent? Op deze vragen moet je website een antwoord geven. Als je er zelf geen antwoord op kunt bieden, zal je website dat dus ook niet kunnen doen.
Daarom gaan we bij zo’n gesprek dieper graven door specifieke vragen te stellen. Door over deze vragen na te denken komt er vaak plots wél een antwoord bij zaakvoerders. Samen formuleren we dan een sterke identiteit die de website naar buiten kan brengen.
Voordat je aan je websiteteksten begint moet je dus goed weten wat je doet en waarom je dat doet.
2. Wie is je doelgroep? Richt je websiteteksten naar hen toe.
Bij het schrijven van websiteteksten gaan bedrijven vaak overhaast beginnen schrijven. Ze beginnen met wat het bedrijf doet en hoe goed het dat doet. Ze schrijven zo veel over hun expertise, dat ze vergeten voor wie ze hun website schrijven: de websitebezoekers.
Niet elke website heeft nood aan uitgebreide technische informatie of het hele levensverhaal van de zaakvoerder. Iemand die op je website komt wil snel de nodige informatie hebben. Niet-relevante info zet je dus best zo ver mogelijk, of helemaal niet, op je website.
Weet op voorhand goed voor wie je de websiteteksten schrijft en zorg ervoor dat deze doelgroep zo goed mogelijk op de website terecht kan met zijn specifieke vragen. Afhankelijk van je doelgroep moet bepaalde informatie nadrukkelijker of subtieler op de website staan.
3. Let op met vakjargon in je websiteteksten
Jij bent een expert in jouw sector, maar de meeste websitebezoekers zijn dat niet. Vermijd daarom waar mogelijk vaktaal of jargon. Sommige gangbare termen uit de sector zijn voor je klanten immers misschien niet gekend. Spreek in de taal van je klanten om je website zo aangenaam mogelijk voor hen te maken.
Waar het een meerwaarde kan bieden, moet vakjargon natuurlijk wel blijven staan in de websiteteksten. In sommige gevallen straalt jargon expertise en professionalisme uit. Het belangrijkste is dat jouw doelgroep je websiteteksten begrijpt en er iets aan heeft.
4. Vul je websiteteksten met zoekwoorden voor SEO
Wie een product of dienst zoekt, gaat Googelen. Een Google zoekopdracht is al jarenlang het begin van miljarden websitebezoeken per dag. Dat zal de komende jaren niet anders zijn. Bovenaan staan in de Google zoekresultaten bij relevante zoekopdrachten is dus cruciaal.
Je doelgroep moet je website kunnen vinden via Google. Wist je dat je je websiteteksten op zo'n manier kunt schrijven dat ze hoger in de Google zoekresultaten komen te staan?
Dit noemen we in marketingtermen SEO, search engine optimization. Door relevante zoekwoorden in titels, tussentitels en teksten te verwerken, beschouwt Google jouw pagina als relevant wanneer iemand die zoekwoorden intikt in de zoekbalk. De juiste zoekwoorden vinden is echter niet altijd gemakkelijk. In een zoekwoordanalyse vinden we de zoekwoorden die relevant zijn, vaak gezocht worden en weinig concurrentie hebben van andere websites.
Zijn jouw websiteteksten SEO-proof?
Wij checken het gratis voor jou. Vraag je gratis SEO-check aan.
Websiteteksten schrijven is dus niet iets wat je snel maar even doet. Er gaat heel wat planning vooraf aan een goede geschreven website. En ook tijdens het schrijven moet je je hoofd er altijd bijhouden om je website aangenaam leesbaar te maken voor je klanten én vindbaar te maken op Google.
Als communicatiebureau zien we dat steeds meer bedrijven het belang van goede websiteteksten inzien. We helpen hen dan ook graag bij het schrijven of nalezen van hun websiteteksten.
Wil jij je websiteteksten laten controleren? Wil je professioneel advies over hoe je je website beter kunt doen draaien? Of wil je een volledig nieuwe website met sterke teksten? Laat een berichtje achter, dan kijken we wat we voor jou kunnen doen.