< terug naar overzicht

Wat heb je nodig voor de branding van je startup?
- Jarne Froyen
- Branding, Startup, Huisstijl
Bij een nieuwe onderneming hoort een huisstijl, of branding. Branding is een erg belangrijke opdracht voor startups. Helaas verliezen veel starters deze opdracht uit het oog. Er wordt wel een logo gemaakt, maar tot een echte huisstijl komt het vaak niet. Zonde, want het is net je huisstijl die een eerste indruk geeft aan je doelgroep. Het is je huisstijl die klanten aan je merk bindt. Je kunt er dus maar beter werk van maken. In dit artikel lees je wat je nodig hebt om je startup te branden.
Stap één: een identiteit
Elke startup moet een eigen identiteit hebben. Een missie en een visie. Waarom bestaat de onderneming? Wat is het doel van de startup? Waar sta je voor? Zolang je geen antwoord hebt op deze vragen, wordt het moeilijk om aan de branding te beginnen.
Je branding moet immers je identiteit uitstralen. Je doelgroep moet zich kunnen identificeren met je startup. Dat lukt veel sneller wanneer je huisstijl nauw aansluit bij je identiteit. Je doelgroep ziet en voelt meteen ‘dit is wel iets voor mij’.
Voor een identiteit moet je zelf zorgen. Jij weet als geen ander wat de identiteit van je startup is en welke identiteit je wil uitstralen naar je doelgroep toe. Daarmee kunnen wij, of andere bureaus, je moeilijk helpen. Om deze identiteit duidelijk neer te pennen, kun je echter wel beroep doen op een communicatiebureau als het onze. Dan maken we een ondernemingsplan waarin de kern van jouw startup duidelijk geschreven staat.
Het unieke logo van jouw startup
Een logo kiezen is misschien wel de leukste stap van je branding. Je logo is het gezicht van je onderneming. Als je iemand voor de eerste keer ontmoet, dan krijg je meteen een beeld van zijn of haar karakter op basis van wat je ziet. Een logo doet hetzelfde. Iemand die jouw startup voor het eerst ziet, zal meteen een beeld van je volledige onderneming krijgen bij het zien van je logo.
Het zal je niet verwonderen dat het kiezen van een logo daarom niet iets is waar je licht over gaat. Een logo moet niet alleen mooi zijn, het moet in het oog springen en, net als je hele huisstijl, je identiteit uitstralen.
Een logo moet beginnen bij je identiteit en eindigen bij de doelgroep. Het moet enerzijds uitstralen wat je doet en wie je bent en het moet anderzijds aansluiten bij de verwachtingen en behoeften van de doelgroep.
Maar het belangrijkste van alles is dat jij, de starter, je goed voelt bij het logo.
Branding op maat van jouw startup?
BeeNobby biedt branding aan op maat van startups. Uniek, stijlvol en betaalbaar.
We vertrekken vanuit jouw identiteit en komen tot een huisstijl die perfect is voor jou, maar ook voor je doelgroep.
Een straffe baseline die iedereen mee zegt/-zingt
Niet elke startup moet een baseline hebben, maar een sterke baseline kan echt wel een meerwaarde zijn in je branding. Een baseline kan gebruikt worden in het logo, maar ook op de website, op drukwerk en in advertenties.
Een sterke baseline is een baseline die blijft hangen en in weinig woorden zegt waar de startup voor staat. Persoonlijk vind ik de baseline van Schoenen Torfs een voorbeeld van een sterke baseline. ‘Sterk in je schoenen’. Kort, krachtig, creatief.
Een kleurenpallet waar Picasso jaloers op zou zijn
Het kleurenpallet van je branding komt samen met het ontwikkelen van je logo. De hoofdkleuren komen terug in je logo. Daarnaast kun je ervoor kiezen om enkele steunkleuren te kiezen om te gebruiken in communicatie en marketing.
Zo kun je bijvoorbeeld voor een post op sociale media kiezen voor hoofdkleur één als achtergrond, de titel in hoofdkleur twee en een steunkleur voor andere tekst of visuals.
De steunkleur(en) in je kleurenpallet moeten uiteraard goed passen bij je hoofdkleuren. Ze moeten echter niet alleen mooi zijn, elke kleur straalt ook een soort gevoel uit. Marketingpsychologen deden al tal van onderzoeken naar de achterliggende betekenis van kleuren. Blauw zou betrouwbaarheid en veiligheid (Facebook, KBC), rood voor passie en intensiteit (Coca-Cola, Red-Bull), geel voor optimisme en blijheid (McDonalds, National Geographic) en groen voor gezondheid en natuur (BP energy, Land Rover).
De mooiste naamkaartjes van het netwerkevent
Eens je een identiteit, logo, baseline en kleurenpallet hebt, kun je je huisstijl beginnen omzetten in tastbare objecten. Naamkaartjes, bijvoorbeeld. Elk naamkaartje dat je uitwisselt op een netwerkevent is een potentiële weg naar jouw onderneming.
Nu zo je kunnen denken dat je naamkaartje toch in de vuilbak belandt, maar zelfs als dat zo is kan je naamkaartje toch een indruk achterlaten. De ontvanger heeft op z’n minst twee keer jouw logo, naam etc. gezien. Een keer toen hij het ontving en een keer toen hij het in de vuilbak gooide.
In het beste geval, en dat is heus niet zo zeldzaam als velen denken, blijft je naamkaartje in de kast, op het bureau of in de map van de ontvanger zitten. En dat kan op termijn zeker klanten opleveren.
Stel dat jouw startup websites bouwt. Je geeft je naamkaartje aan een ondernemer op een netwerkevent. Het zou kunnen dat de ontvanger op dat moment helemaal geen nieuwe website nodig heeft en je naamkaartje voor de vriendelijkheid ergens in de kast legt. Maar als deze ontvanger enkele maanden later door omstandigheden toch denkt aan een nieuwe website, is het contact wel mogelijk en zit jouw startup ongetwijfeld nog ergens in zijn (achter)hoofd.
Dit laatste gebeurt wel alleen als je naamkaartje indruk maakt. In een oogopslag moet je logo, naam en activiteit duidelijk te zien zijn.
In het oog springende signage
Wanneer de huisstijl van je startup gemaakt is, wil je ‘m natuurlijk aan iedereen laten zien. Professionele signage zet je startup in de spotlight waar jij dat wil.
Maakt jouw startup gebruik van eigen voertuigen? Dan kun je die bestickeren om ze te laten opvallen in het verkeer. Mensen zien je logo en volledige huisstijl overal waar je voorbij rijdt. Heb je een eigen kantoorruimte? Ook daar kun je voor borden, vlaggen of bestickering zorgen voor extra zichtbaarheid.
In dit geval dient signage niet alleen om de huisstijl van je startup te tonen, maar ook om te communiceren met klanten. Een bordje waar ‘Welkom’ onder je logo staat? Een sticker met een aanwijzing naar de ingang? Of een plakkaatje waar de contactgegevens en openingsuren van je startup op staan? Allemaal vormen van signage.
Een mooi sjabloon voor je briefpapier
Dit deel van de branding van je startup is niet strikt noodzakelijk. Toch is een sjabloon voor je briefpapier geen slechte investering. Je straalt professionalisme uit met een deftig briefhoofd. Je kunt er ook creatief mee uit de hoek komen.
Dankzij een sjabloon voor briefpapier hebben je offertes, bestelbonnen, algemene voorwaarden etc. dezelfde stijl. Meestal met bovenaan het logo en de baseline van je startup en onderaan de contactgegevens, het adres en de website.
Wat heb je nodig voor de branding van je startup?
Allereerst heeft je startup een identiteit nodig. Deze moet terug te vinden zijn in je volledige branding. Vervolgens heb heeft je startup een logo nodig dat samenhangt met een kleurenpallet en eventuele baseline. Uiteindelijk kun je met deze basis beginnen aan het ontwerp voor onder andere naamkaartjes, briefsjablonen en signage.
Moet je een bureau inschakelen voor je branding?
Die keuze is volledig aan jou. Een communicatiebureau heeft meestal meer ervaring met en meer middelen voor branding. In plaats van een wazig logo, gemaakt in een online software, krijg je dan een strak, scherp logo gemaakt in illustrator. Met achtergrond, zonder achtergrond, vierkant, breed, negatief etc.
Een bureau inschakelen voor de branding van je startup is een investering waar je wel lang plezier van hebt. Het is immers niet de bedoeling dat je splinternieuwe logo maar een jaartje mee gaat.
Het belangrijkste is dat jij, de starter, je goed voelt bij de branding van je startup.
Branding op maat van jouw startup?
BeeNobby biedt branding aan op maat van startups. Uniek, stijlvol en betaalbaar.
We vertrekken vanuit jouw identiteit en komen tot een huisstijl die perfect is voor jou, maar ook voor je doelgroep.