< terug naar overzicht

De juiste zoekwoorden vinden voor je website
- Jarne Froyen
- SEO, Keywords, Google
Goede zoekwoorden zijn de bouwstenen voor een website die goed scoort in de Google Zoekresultaten. Door bepaalde zoekwoorden in je titels, tussentitels, tekst en afbeeldingen te zetten, laat je aan Google zien waar je webpagina over gaat.
Hoe relevanter de zoekwoorden, hoe hoger je in de Google Zoekresultaten staat. Maar hoe vind je relevante zoekwoorden? We geven je graag enkele praktische tips.
1. Kruip in het hoofd van je ideale klant
Goede zoekwoorden zijn zoekwoorden die vaak gezocht worden, waar weinig concurrentie (lees: waar weinig sterke pagina’s over bestaan) en waar jij een relevant, duidelijk antwoord op kunt bieden. Om een goed zoekwoorden te vinden, moet je dus weten waar je doelgroep naar zoekt.
Een eerste goede stap bij het vinden van goede zoekwoorden is om jezelf in de schoenen van je ideale klant te zetten.
- Met welke vragen zit je doelgroep?
- Welk soort antwoord willen ze vinden?
- Wat geven ze in Google in om dat antwoord te vinden?
Vertrek dus niet vanuit de antwoorden die je hebt, maar uit de vragen die je klant zich stelt.
2. Goede zoekwoorden vinden bij de concurrentie
Onder het motto “beter goed gestolen dan slecht bedacht”, neem je best ook eens een kijkje bij je concurrenten. Welke zoekwoorden bespelen zij en op welke manier geven ze antwoorden? Bekijk of ook jij een antwoord kunt bieden op deze vragen en doe het beter.
Goede zoekwoorden vinden op websites
Zo kun je de website van je concurrentie eens bezoeken.
Let bij iedere pagina op vaak terugkomende woorden en woordgroepen in titels, tussentitels en tekst. Zijn deze zoekwoorden ook relevant voor jou? Dan kun je ze gerust meenemen in jouw strategie.
Dat hoeft daarom niet krak hetzelfde te zijn. Je kunt zoekwoorden ook aanpassen. Soms geeft dat zelfs betere resultaten. Het zoekwoord ‘winterbanden kopen’ kan dan bijvoorbeeld ‘winterbanden kopen in Genk’ worden.
Goede zoekwoorden vinden op Google zelf
Niet alleen op de website van je concurrentie, maar ook in Google zelf kun je goede zoekwoorden vinden. Geef zoekwoorden in die jou relevant lijken en kijk of je voornaamste concurrenten naar boven komen in de zoekresultaten of niet.
Is dat het geval, dan kun je kijken hoe je concurrentie het aanpakt. Is dat niet het geval, kun je dat zoekwoord in principe nog altijd opnemen. De bovenste plaatsen liggen immers voor het grijpen!
Gratis SEO check: Hoe vindbaar is jouw website?
Wil je weten hoe goed jouw website scoort in de organische zoeklijst van Google?
BeeNobby doet voor jou gratis een check-up van de SEO van je website.
3. Tools voor zoekwoorden
Het internet staat vol tools die goede zoekwoorden voor je vinden. Deze tools kijken automatisch naar welke zoekwoorden in welke mate gezocht worden en hoeveel zoekresultaten met mekaar concurreren voor een plekje bovenaan. Zulke tools geven je dus inzicht in welke zoekwoorden de moeite waard zijn om op te nemen in je SEO-strategie.
Er bestaan zowel gratis als betalende keyword tools, elk met hun voor- en nadelen. Welke voor jou het beste werkt, hangt veel af van persoonlijke voorkeur.
Keywords vinden met Google Keyword Planner
De bekendste tool is allicht Google Keyword Planner. Dit is een gratis tool van Google voor advertentieaccounts. Je geeft er enkele zoekwoorden in en je krijgt meteen te zien hoe vaak dat zoekwoord gezocht wordt en hoeveel concurrentie meedingt voor dat zoekwoord.
Daarnaast zie je hoeveel het je gemiddeld kost om met een advertentie bovenaan de zoekresultaten te staan.
Deze resultaten krijg je niet alleen voor de zoekwoorden die je ingeeft, maar ook van sterk gelijkende zoekwoorden. Op die manier kun je een zoekwoord ingeven dat jou relevant lijkt en inspiratie opdoen voor je uiteindelijke zoekwoorden.
Zoekwoorden vinden met Ubersuggest
Een tool waarbij je ook veel informatie krijgt over je ingegeven keyword, is Ubersuggest. Het werkt op een gelijkaardige manier als Google Keyword Planner, maar je krijgt nog meer inzichten.
Zo krijg je onder meer een overzicht van hoe het zoekwoorden presteerden in het afgelopen jaar en welke leeftijdscategorieën er het vaakst op resultaten voor dit keyword klikken.
Verder geeft Ubersuggest variaties op jouw gekozen zoekwoord en geeft het je enkele artikels over het zoekwoord. Deze artikels kunnen als inspiratie dienen om zelf content over het onderwerp te maken.
De gratis versie van Ubersuggest geeft je enkele gelijkende zoekwoorden, maar lang niet allemaal. Om meer zoekwoorden te kunnen zien kun je gratis een account aanmaken. Met een gratis account heb je nog steeds geen toegang tot alle data. Daarvoor heb je een account tegen betaling nodig.
Andere tools voor zoekwoorden
Zoals ik eerder al zei, het internet staat vol van tools voor zoekwoorden. Google iets in de trend van ‘keyword tool’ of ‘keyword finder’ en je kunt naar hartenlust tools uitproberen om goede keywords voor jouw website te vinden.
Let wel op met deze tools, want het is niet omdat er veel mensen zoeken naar een keyword, dat jouw doelgroep dat ook doet. Blijf kijken door de ogen van je ideale klant en bepaal zo welke keywords relevant zijn en welke niet.
4. Vind zoekwoorden bij je klanten en contacten
Een super gemakkelijke, kosteloze manier om keywords te vinden, is om het gewoon te vragen aan je bestaande klanten en contacten.
Hoe hebben zij jou gevonden? Via Google? Via social media? Via een vriend?
Hieruit kun je goed opmaken waar klanten jou kunnen vinden en wat je kunt doen om deze kanalen te stimuleren.
Heeft je klant jou niet gevonden via Google? Dan kun je vragen wat ze zouden ingeven in Google als ze op zoek waren naar een product als het jouwe.
Soms denken klanten helemaal anders dan jijzelf. Door ze te vragen welke keywords ze zouden gebruiken om jouw onderneming te vinden, krijg je nieuwe inzichten om mee te nemen in je SEO-strategie.
5. Goede zoekwoorden vind je niet van vandaag op morgen
Welke van bovenstaande methodes je ook gebruikt, je zult nooit van de eerste keer jouw perfecte zoekwoorden te pakken hebben.
Het vinden van goede zoekwoorden is een proces op langere termijn. De markt verandert, jouw onderneming verandert en zelfs je doelgroep verandert.
Daarom is het belangrijk om constant op zoek te zijn naar geschikte zoekwoorden. Je website moet dynamisch zijn. Hou je zoekwoorden up-to-date en pas je webpagina’s aan zodat ze er perfect bij aansluiten.
Enkel zo kun je blijven stijgen in de Google Zoekresultaten en een vaste, gekende waarde worden in jouw sector.
Wil je dat onze SEO-experts je helpen bij het zoeken en implementeren van relevante keywords?
Laat dan zeker een berichtje achter. We helpen je graag verder.