Headerbeeld 6 tips voor betere social media posts

6 tips voor betere social media posts

Een goede manier om je (potentiële) klanten aan je merk te binden is om ze te bereiken op sociale media. Daarvoor heb je uiteraard wel sterke content nodig. In dit artikel geven we je 6 tips voor betere social media posts.

1. Een contentplan is essentieel voor relevante posts

We hebben er al een heel blogartikel aan gewijd, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken. Zonder contentplan is het haast onmogelijk om gestructureerd originele berichten te posten (en te blijven posten). Een contentplan vormt de leidraad van je communicatie op social media en zal je op termijn veel tijd en moeite besparen.

2. Geef je posts op social media persoonlijkheid

Consumenten kopen nog steeds liever bij mensen dan bij machines. Maak dus op social media ook duidelijk dat ze met mensen te maken hebben. Als je een afbeelding of video wil posten, probeer er dan voor te zorgen dat er echte personen op staan. Jij, een van je collega’s of een klant in beeld creëert vaak meer vertrouwen bij de lezer-consument. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je nooit eens een zonder personen kan posten. Let er gewoon op dat je zo nu en dan eens een beeld met personen gebruikt.

Staan jij en je collega’s liever niet op de social media van je bedrijf? Dan kun je op zoek gaan naar stockafbeeldingen. Dit zijn afbeeldingen die door de auteurs online zijn gezet en gratis te downloaden en te gebruiken zijn. Je kunt zulke stockfoto’s onder andere vinden op Pexels (Engels), Pixabay (Nederlands) en Unsplash (Engels).

3. Vaste rubrieken op social media

Om nog meer vertrouwd te raken bij de klant, kun je een vaste rubriek invoeren in je social media. Kies een moment of een frequentie waarop je berichten over een bepaald onderwerp zal tonen. Dit artikel is een voorbeeld van zo’n social media rubriek. We posten elke woensdag van juni een tip over social media. Het zorgt voor herkenning en je kunt met een rubriek meer vertellen over een onderwerp dan in een alleenstaand bericht.

Een vaste rubriek moet echter niet uit blogposts bestaan, zoals wij hier doen. Je kunt bijvoorbeeld ook elke vrijdag om 18u een poll op social media zetten. Of je kunt elke eerste week van de maand een wedstrijd op social media organiseren. Wees creatief, maar zorg voor consistentie.

4. Wissel af tussen lichte content en commerciële content

Als bedrijf zit je niet op social media voor je plezier. Je wilt er klanten maken en aan je binden. Om van je volgers klanten te maken heb je nu en dan een commerciële post nodig. Deze kan bijvoorbeeld gaan over de kwaliteiten van je product of dienst of over een promotie.

Het grote gevaar hierbij is dat je te veel commerciële berichten post op social media. Dit zal een averechts effect hebben en je volgers zullen afhaken. Wissel daarom goed af tussen lichte, interessante posts en commerciële berichten op social media.

5.Top topicals of inhakers op social media

Om origineel uit de hoek te komen op social media, kun je gebruik maken van top-topicals, ook wel inhakers genoemd. Hierbij post je een bericht dat te maken heeft met een bepaalde gebeurtenis. Deze gebeurtenis kan in principe alles zijn, van de lokale kermis tot nieuwjaar.

Via deze tool kun je makkelijk zien welke gebeurtenissen er allemaal aan zitten te komen. Kijk welke evenementen, feestdagen en vieringen binnenkort plaatsvinden en kies er enkele relevante uit om een bericht over te maken op social media. Daarna kun je je creatieve brein loslaten op deze onderwerpen, want hoe creatiever, hoe beter. Vaak zijn er heel wat bedrijven die top-topicals posten. Door creatief te zijn springt jouw post eruit.

Top-topicals zijn ook erg handig om je contentplan voor social media in te vullen. Je kunt gemakkelijk op voorhand beslissen wat je wanneer zult posten. Nog een groot voordeel aan top-topicals, is dat je er meer bereik mee kunt krijgen. Grote evenementen en feestdagen maken vrijwel altijd gebruik van een bepaalde hashtag. Als jij deze hashtag ook gebruikt in jouw top-topical bericht, kan je bericht makkelijker gevonden worden. Met een originele, creatieve post en een beetje geluk kan je bericht zelfs viraal gaan.

6. De mening van je volgers vragen op social media

Zoals we al zeiden in ons vorige blogartikel over interactie op social media, kun je je volgers vragen stellen om reactie uit te lokken. Een poll of een open vraag over een relevant onderwerp kan voor meer bereik zorgen als erop wordt gereageerd. Een poll is ook zeer laagdrempelig. Met één klik kunnen volgers interageren met je bericht.

Het kan ook een prima idee zijn om je volgers naar hun mening over je product, dienst of organisatie te vragen. Zo zie waar je goed bezig bent en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Het nadeel aan polls en open vragen op social media, is dat je reeds een volgersbasis moet hebben voordat er genoeg mensen op reageren om je bereik te vergroten.
Vul je contentplan in met goede berichten en je volgersbasis zal vanzelf komen. Soms heb je wat geduld nodig voordat je volgersaantal groeit. Blijf dus gestructureerd originele content posten op social media.

Heb je advies nodig over je online marketing of social media? Heb je nood aan een expert die jouw social media accounts beheert? Laat dan zeker een berichtje achter, dan bekijken we wat we voor jou kunnen doen.

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Social media is voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie. Goede, relevante posts zijn cruciaal om de doelgroep op de juiste manier te bereiken. Hopelijk kunnen bovenstaande tips je helpen om betere social media posts te maken. Heb je nog verdere ondersteuning nodig of wil je de social media van je bedrijf uitbesteden? Bel me op het nummer 0468 51 47 57 of stuur me een e-mail: jarne@beenobby.com

Deel dit artikel: