Formule 1, sponsorsport blog header

Formule 1, de sponsorsport

Formule 1 is een van de populairste sporten ter wereld. De razendsnelle bolides worden wereldwijd door honderden miljoenen mensen bekeken. Bedrijven zien de sport daardoor als de perfecte manier om hun merk in de kijker te zetten.

Je hoeft niet lang naar een F1-race te kijken om te merken dat er gigantisch veel sponsors zijn. Bolides staan vol met logo’s van allerhande merken, teamleden dragen uitsluitend kledij van bepaalde merken en het circuit is omringd door boarding met opvallende logo’s. En dat allemaal voor miljoenen euro’s. Zo’n sponsoring moet dan toch enorm effectief zijn. Of niet?

27,5 sponsors per team

In het Formule 1-seizoen van 2023 zijn er 275 sponsorprogramma’s geregistreerd. Deze sponsors zijn verdeeld over de 10 raceteams die meerijden in de competitie.

Wie het Formule 1 een beetje volgt kan bij elk team al snel enkele sponsors opnoemen. Sponsors hopen hun merk te verbinden aan de sport, en zo ook aan de volgers ervan.

Hieronder een overzicht van de teams en hun sponsors:

Ferrari

34 sponsors

Enkele sponsors:
Shell, Santander, Ray Ban, Puma, Giorgio Armani

Red Bull

33 sponsors

Enkele sponsors:
Esso, Tag Heur, Honda, Walmart, Oracle, Siemens

Mercedes

25 sponsors

Enkele sponsors:
Ineos, UBS, TeamViewer, Monster Energy, Tommy Hilfiger

McLaren

43 sponsors

Enkele sponsors:
Coca-Cola, Dell, Jack Daniels, Chrome, Hilton

Alpine

33 sponsors

Enkele sponsors:
Microsoft, Renault E-Tech, Boeing, Yahoo!, Roland

Aston Martin

26 sponsors

Enkele sponsors:
TikTok, Boss, crypto.com, Citi, Globe Trotter

Alfa Romeo

38 sponsors

Enkele sponsors:
Alfa Romeo, Ferrari Trento, Georg Fischer, Mitsubishi Electric

Alpha Tauri

15 sponsors

Enkele sponsors:
Pirelli, Siemens, Honda, Randstad

Williams

20 sponsors

Enkele sponsors:
Gulf, Duracell, Umbro, Financial Times

Haas

14 sponsors

Enkele sponsors:
Chipotle, Alpinestars, Pirelli, MoneyGram

Ook naast deze teamsponsors wordt er volop gesponsord in Formule 1. Zo kunnen bedrijven er ook voor kiezen om piloten, races of de volledige sport te sponsoren.

Waar gaat al dat sponsorgeld naartoe?

Met zo veel sponsors komt er ook enorm veel geld in het laatje van teams en organisatoren. Waar gaat dat sponsorgeld naartoe?

De bolide

Het grootste deel van dat sponsorgeld is nodig om de sport draaiende te houden. Formule 1 is een sport met een torenhoge kost. Een Formule 1-bolide kost bijvoorbeeld al snel meer dan 11 miljoen euro.

Zo’n bolide moet niet alleen gemaakt worden. Hij moet ook getest worden, kwalificaties rijden en uiteraard ook racen tegen andere peperdure wagens. Op het circuit durft er al eens iets mis te gaan, waardoor onderdelen vervangen moeten worden. *kassa rinkelt*, nog eens duizenden tot honderdduizenden euro’s erdoor.

Nog enkele voorbeelden op de bolidekost te schetsen: een setje banden kost zo’n 2500 euro, een nieuwe voorvleugel 140 000 euro, een nieuwe versnellingsbak 400 000 euro en een nieuwe motor 10 000 000 euro.

Formule 1 bolide

Het team

Om zo’n bolide te bouwen, te onderhouden en te optimaliseren is er uiteraard ook personeel nodig. Deze personeelskost mag per team oplopen tot 145 miljoen dollar per jaar, exclusief de 5 best betaalde leidinggevenden en de 2 piloten.

Ook hier komt het sponsorgeld dus goed van pas.

Formule 1 team

Andere kosten

Zoals bij elk bedrijf komen er ook bij F1-teams veel kosten kijken bij de dagelijkse werking. De kosten van het hoofdkwartier, het transport van bolides, materiaal en personeel van race naar race, de energiefacturen… Ook voor deze kosten zijn de sponsors meer dan welkom.

De totale jaarlijkse uitgaven van een team in het Formule 1 wordt geschat op zo’n 200 miljoen dollar.

Waarom wordt Formule 1 zo hard gesponsord?

Formule 1 is een sport die al decennia lang sterk gesponsord wordt. Het extreme karakter van de sport, de loyale aanhang en de toegankelijkheid voor het grote publiek maakt de sport erg interessant voor sponsors.

Daarnaast zijn sponsors uiterst noodzakelijk om de peperdure bolides te kunnen bouwen en onderhouden. De vraag naar sponsors vanuit de sport is dan ook groter (en belangrijker) dan bij andere sporten.

Een merk kan zichzelf dus in de kijker zetten bij een loyaal publiek, terwijl ze de sport steunen. Dit kan ook nog eens voor een gevoel van goodwill zorgen. En daar willen bedrijven dus miljoenen euro’s voor neertellen.

Werkt sponsoring in de Formule 1?

Sponsoring in de Formule 1 is ongelooflijk duur. Voor een plekje op een bolide betaal je al snel enkele miljoenen euro’s per jaar.

Zo veel effectieve return on investment kan een sponsor toch onmogelijk maken? En het is toch niet zo dat iemand die Siemens ziet staan op zo’n auto, naar de winkel trekt om een elektrisch apparaat te kopen?

Nee. Het gaat hem bij sponsoring vooral om naamsbekendheid, imago en status. Sponsors kunnen hun merk tonen aan honderdduizenden kijkers over de hele wereld. Deze sponsors zorgen ervoor dat de sport überhaupt kan bestaan. Motorsportfans zullen hierdoor een merkvoorkeur opbouwen.

Bovendien is het logo op de bolide lang niet het enige wat de sponsoring inhoudt. Sponsors worden ook in de kijker gezet op sociale media, de website en andere communicatie van de teams. Samen met het team kunnen merken marketingcampagnes opzetten die meesurfen op de kracht van het Formule 1.

Sponsors die hun F1-sponsoring in een doordachte strategie plaatsen, kunnen hier heus wel profijt uit halen. Maar met zo’n hoge instapkost, blijft het een risico.

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Formule 1 is een van de grootste en duurste sporten ter wereld. Om de sport te financieren leggen bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s op tafel in ruil voor visibiliteit van hun merk. In de juiste strategie kan dit inderdaad een goede zet zijn, maar het blijft een erg groot risico.

Deel dit artikel: