Het verhaal achter het Nike logo
Het Nike logo is een van de bekendste logo’s ter wereld. Zowat iedereen herkent meteen het ‘vinkje’ van de fabrikant van sportartikelen. Vaak wordt het logo ook meteen geassocieerd met de baseline: ‘Just Do It’. Sterke branding van Nike, dus. Maar waar staat het Nike logo eigenlijk voor? Wat is het verhaal achter het Nike logo? En is het nu ‘Naaik’ of ‘Naikie’? Wij gingen op onderzoek.
De ontwerpster van het Nike logo
Wie denkt dat het Nike logo ontworpen is door een groot designbureau met een budget van een paar miljoen Dollar, heeft het mis. Het wereldberoemde Nike logo werd net als het bedrijf zelf gecreëerd door een student.
Aan de Portland State University studeerde in het jaar 1964 ene Phil Knight. Phil zat met het idee om een eigen merk sportschoenen op te richten. Dit idee was het beginsel van zijn bedrijf ‘Blue Ribbon Sports’. Na enkele jaren kwam er een schoenenlijn met de naam Nike. Dit zou later ook de naam van het bedrijf worden.
De nieuwe schoenenlijn van Blue Ribbon Sports had een logo nodig. Het logo mocht eender wat zijn, zo lang het maar op de zijkant van zijn schoenen kon staan.
Gelukkig kende Phil Knight een studente grafisch ontwerp: Carolyn Davidson. Phil Knight wist dat Carolyn op zoek was naar een extra inkomst om een cursus olieverven te kunnen betalen en vroeg in 1971 of Carolyn geïnteresseerd was om het logo voor zijn nieuwe schoenenlijn te ontwerpen.
Carolyn Davidson ging op zijn voorstel in en ontwierp het Nike logo, dat 50 jaar later een van de bekendste logo’s ter wereld is. Kostprijs van dit tijdloze logo? 35 Dollar.
Waar staat het Nike logo voor?
Carolyn Davidson moest een logo bedenken dat goed paste bij én op een sportschoen. Daarom koos ze voor een vloeiend ‘check’-symbool, dat snelheid, beweging en dynamiek uitstraalt.
Daarnaast is het Nike logo een verwijzing naar Nikè, de Griekse godin van de overwinning (hieronder afgebeeld), waar de schoenenlijn naar vernoemd is. De vorm van het logo lijkt immers op de vorm van de vleugel van de godin.
Het ‘simpele’ Nike logo is dus in wezen helemaal niet zo simpel. In het kleine icoontje schuilt een verhaal het straalt meerdere gevoelens uit.
Het Nike logo heeft een naam
Toen het Nike logo in 1971 geboren werd, kreeg het ook een naam: de ‘Nike Swoosh’. Het logo is niet echt een vinkje en ook niet echt een vleugel. ‘Check’ of ‘Wing’ waren dan ook geen goede namen geweest voor het Nike logo.
De naam ‘Swoosh’ geeft weer dat gevoel van beweging en snelheid. Perfect passend bij het merk en het logo, dus.
Nike logo’s door de jaren heen
Anders dan bij het Disney logo, heeft Nike eigenlijk maar één logo gehad. De Swoosh maakt al sinds 1971 deel uit van het Nike logo. Enkel de kleuren of de positie ervan zijn door de jaren heen al eens verandert.
Sinds 1995, en vandaag nog steeds, gebruikt Nike de Swoosh zelfs apart, zonder de merknaam erbij. Het logo is immers zo sterk, dat de merknaam er niet meer hoeft bij te staan op te weten over welk merk het gaat.
Hoe spreek je de merknaam Nike uit?
Is het nu Nike of Nike? Naaik of Naikee? Of nog iets anders? Het is een vraag die jarenlang onbeantwoord bleef, tot 2014. Toen stuurde twee studenten een brief naar Phil Knight met de vraag om ‘een van ’s werelds grootste onbeantwoorde vragen’ te beantwoorden.
Tot hun eigen verbazing, en die van vele anderen, zat er in april 2014 een brief in de mailbox van de studenten met het antwoord. Je spreekt Nike uit als ‘Naikee’, met dezelfde klanken als het Engelse woord ‘spikey’.
De meerderheid van de Nike-fans waren verrast door dit nieuws. De meeste mensen dachten immers dat je Nike uitsprak als het Engelse woord ‘bike’.
Wat maakt het Nike logo zo tijdloos?
Het logo van Nike is al sinds de oprichting hetzelfde. Nooit koos de bedrijfsleiding voor een ander beeldmerk dan de Swoosh. Waarom? En waarom heeft het logo na al die jaren nog steeds dezelfde impact?
De exacte reden is niet te achterhalen. We kunnen er hooguit naar raden. Maar volgens mij heeft het veelal te maken met de manier waarop het bedrijf gerund werd. Geen grote revoluties, maar wel vasthouden aan waar je in gelooft. Zo lang je geen grote veranderingen doorvoert aan je onderneming zelf, hoef je je logo niet drastisch te veranderen.
Daarnaast heeft de simpliciteit van het Nike logo ervoor gezorgd dat het de tand des tijds heeft doorstaan. Een simpel, strak logo als dat van Nike veroudert veel minder snel dan veel complexere logo’s.
Heeft elke onderneming een tijdloos logo nodig?
Nee, een onderneming heeft geen logo als dat van Nike nodig om succesvol te worden. Het is natuurlijk ook niet zo dat Nike zo succesvol is geworden dankzij het logo. Een tijdloos logo is zeker geen must voor een onderneming. Het belangrijkste is dat je logo goed aansluit bij je activiteit en bij het gevoel dat je wil overbrengen naar je doelgroep.
Een logo mag ook heus wel een keer vernieuwd worden, of zelfs helemaal veranderen. Ondernemingen slaan nu eenmaal soms een andere weg in. Op die momenten kan het zijn dat het logo niet meer aansluit bij de activiteiten en/of gevoelswaarde van de onderneming. Een nieuw logo kan dan zorgen voor een nieuwe wind.
Dit alles wil niet zeggen dat branding niet belangrijk is voor een onderneming. Zaken als een logo, baseline of kleurenpallet bepalen voor een groot deel hoe een klant jouw onderneming ervaart. Sterke branding zorgt voor zichtbaarheid en bindt klanten aan je merk.
Samengevat moet je logo niet per se tijdloos zijn, maar er moet wel altijd goed over nagedacht zijn. Een logo moet deel uitmaken van het totaalplaatje van je onderneming en van de weg die je ermee wilt bewandelen.
Net daarom begint een brandingdossier bij BeeNobby niet met de vraag ‘wat vind jij mooi?’ maar wel met de vraag ‘wie ben jij als onderneming, en waar sta je voor?’. Enkel met deze antwoorden kan een logo een sterk logo worden, net als het Nike logo.
Jarne Froyen
MarketeerAls je op een quiz de vraag krijgt om het merk achter dit logo te raden, hadden ze je even goed een gratis punt kunnen geven. Iedereen kent immers het Nike logo. Maar niet iedereen kent het verhaal erachter. Het verhaal achter het Nike logo maakt het logo eigenlijk nog veel sterker. Wat de naam betreft, moet ik toegeven dat ik tot enkele jaren geleden ook ‘Naaik’ zei. Maar sinds de bekendmaking van de juiste uitspraak ben ik resoluut ‘Naikie’ beginnen zeggen ;-).