Hoe bepaal je je marketingbudget?
Het bepalen van een marketingbudget is voor veel ondernemers een lastige klus. Op het einde van het jaar moeten de budgetten voor het volgend jaar worden vastgelegd, maar hoeveel zet je nu aan de kant voor marketing? In dit artikel geven we je enkele goede manieren om je marketingbudget te bepalen.
Waarom op voorhand een marketingbudget bepalen?
First things first. Waarom zou je een marketingbudget op voorhand moeten bepalen voor een volledig jaar? Is het niet gemakkelijker om maand per maand, campagne per campagne te bekijken wel budget we er tegenaan gooien?
Nee dus. Een marketingbudget op voorhand bepalen voor een langere tijd helpt je om je marketing beter te plannen, om een strategie op te stellen. Hierdoor adverteer je efficiënter en wordt je marketingbudget beter besteed.
Toch weer meer dan 9 op 10 ondernemers niet wat het marketingbudget van zijn of haar onderneming is. Jij ook niet? Vind dan in dit artikel een goede methode om je marketingbudget te bepalen, denk op voorhand na over je marketing en zorg voor een duidelijke marketingstrategie (maak er een of laat er een maken). Zo haal je meer uit je marketinguitgaven.
Hoeveel is een klant waard?
Goed om te weten bij het bepalen van je marketingbudget is hoeveel een klant voor jou waard is. Ontvang je gemiddeld 15 euro per klant of 1500 euro per klant? En komt zo’n klant vaak terug en zo ja, hoe vaak?
Kostte een campagne 100 euro en haalde je er één klant uit, dan is die campagne geslaagd bij klant 2 (1500 euro), maar mislukt bij klant 1 (15 euro).
Deze denkwijze helpt je om doelen te stellen voor je marketing en om je marketinginspanningen te evalueren.
Je marketingbudget bepalen met de 10%-regel
De gemakkelijkste manier om je marketingbudget te bepalen is met de 10%-regel. De 10%-regel is erg populair bij ondernemingen die nog maar net beginnen bij het opstellen van marketingplannen en -budgetten, en dus weinig historische marketingdata hebben.
Bij de 10%-regel neem je 10% van je jaaromzet et voilà: dat is je marketingbudget voor het komende jaar.
Draaide je onderneming een jaaromzet van 100 000 euro, dan mag je volgend jaar 10 000 euro spenderen aan marketing. Doet de marketing goed zijn werk en haal je in dat jaar een jaaromzet van 150 000 euro? Dan krijgt je marketing een verhoogd budget van 15 000 euro (= 10% van de jaaromzet) in het daaropvolgende jaar.
De 10-% regel is niet heilig. Je moet uiteraard altijd kijken naar wat werkt voor jouw onderneming. Is de 10%-regel voor jou beter een 8%-regel of 12%-regel? Dat kan perfect. Evalueren en bijsturen is de boodschap!
Je marketingbudget bepalen o.b.v. evaluatie
Een tweede manier om je marketingbudget te bepalen is door je uitgevoerde marketing te evalueren. Deze methode vraag veel meer denkwerk en expertise dan de 10%-regel.
Met deze methode bepaal je je marketingbudget door naar de prestaties van afgelopen jaar te kijken. Welke marketinginspanningen gingen goed? Welke minder goed? Marketinginspanningen die niet goed presteerden kun je achterwege laten in het komende jaar, zodat je meer budget kan steken in marketing met een hoge return on investment.
Door elke kost te evalueren en analyseren (per kwartaal, per semester of per jaar) kun je een nieuw marketingbudget bepalen voor het jaar dat komt.
Met deze methode denk je ook meteen al na over je marketingstrategie van komend jaar! Twee vliegen in één klap dus.
Wij raden aan om deze methode niet in je eentje toe te passen. De evaluatie van de marketing doe je best met meerdere personen en/of een externe expert. Zo krijg je nieuwe inzichten en zie je niets over het hoofd.
Je marketingbudget bepalen o.b.v. doelstellingen
Ten slotte kun je je marketingbudget bepalen via doelstellingen. Deze methode is wat moeilijker en houdt wat meer risico in.
Je bepaalt eerst wat je met marketing wil bereiken in het komende jaar. Een omzetstijging? Een grotere naamsbekendheid? De launch van een nieuwe website? Som al je doelstellingen op en schat in welk marketingbudgetten voor deze doelstellingen nodig of beschikbaar zijn. Per doelstelling leg je dus meteen ook het marketingbudget vast.
Na het maken van deze oefening zou het kunnen dat je nog marketingbudget over hebt, of dat het geschatte budget toch aan de hoge kant is. In dat geval moet je je budgetten of strategie gaan aanpassen.
Is er nog budget over? Verhoog het budget voor een doelstelling of creëer een nieuwe (sub)doelstelling (bijvoorbeeld nieuwe signage aan het gebouw).
Heb je wat te ruim geschat? Bekijk dan de prioriteiten van de doelstellingen. Verlaag het marketingbudget van de minst belangrijke inspanningen of laat deze volledig vallen. Misschien is die nieuwe website dan toch beter iets voor over 2 jaar.
Volg de cijfers én je buikgevoel
Er bestaan tegenwoordig tal van tools om je marketinginspanningen te meten en evalueren. Deze data helpt je om je budgetten te optimaliseren. Het is natuurlijk wel belangrijk om deze cijfers juist te interpreteren en de correcte conclusies te trekken.
Laat echter naast de wirwar van cijfers ook je buikgevoel spreken! Jij als ondernemer of marketing manager kent je bedrijf als geen ander. Je keuze mag dus heus (mede) gebaseerd zijn op je buikgevoel.
Ons advies: vind een goede mix van beide. Evalueer data en omring je met experts. De inzichten die daaruit komen kun je dan met je ondernemend buikgevoel verwerken in een nieuw marketingbudget en een nieuwe marketingstrategie.
Jarne Froyen
MarketeerBij marketing hoort een marketingbudget. Het marketingbudget bepalen is voor veel bedrijven een moeilijke opgave. Vaak is er ook geen marketingplan om als houvast te gebruiken. Welke marketinginspanningen gaan we doen? Hoeveel advertentiebudget is er nodig? Met de tips in dit artikel kun je je marketingbudget systematisch vastleggen en optimaliseren. Hulp nodig bij het bepalen van je marketingbudget of het maken van een marketingplan? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.