Hoeveel kost adverteren op Google blog banner

Hoeveel kost adverteren op Google?

Elk bedrijf wil dat haar website helemaal bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnt. Wanneer iemand naar je product of dienst Googelt, wil je uiteraard dat ze op jouw link klikken en niet op die van een concurrent. Meestal moet je om plaats één te bereiken adverteren op Google. Maar hoeveel kost dat? En is adverteren in Google de investering waard? Dat lees je in dit artikel.

Wat is Google Ads?

Google Ads is het advertentieplatform van Google. Bedrijven kunnen via Google Ads betalen om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Niet zomaar bij elke zoekopdracht, maar wel bij zoekopdrachten die bepaalde zoekwoorden bevatten.

Deze zoekwoorden zijn opgegeven door de adverteerder. Wanneer de zoekopdracht in Google voldoende matcht met de opgegeven zoekwoorden, zal de advertentie vertoond worden. Op die manier kun je als adverteerder dus kiezen bij welke zoekopdrachten je je advertenties wil weergeven.

Zoekwoorden match bij adverteren op Google

Hoe werkt adverteren op Google?

De adverteerder kiest de zoekwoorden waarbij Google advertenties mag weergeven. Bij deze zoekwoorden bouwt de adverteerder zoekadvertenties die bestaan uit koppen, beschrijvingen, extensies, eventuele afbeeldingen en een link naar landingspagina.

Daarnaast stelt de adverteerder de targeting van de advertenties op Google in. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen op advertenties alleen in bepaalde steden of regio’s te vertonen en aan mensen van bepaalde leeftijden.

Ten slotte kiest de adverteerder een budget wat Google mag gebruiken op advertenties te vertonen. Dit budget is een dagelijks budget. Er wordt nooit meer uitgegeven dan je vooropgesteld advertentiebudget.

Eens dit alles is ingesteld, zal Google de gecreëerde advertenties vertonen bij zoekopdrachten die de opgegeven zoekwoorden bevatten.

Hoeveel kost adverteren op Google?

Het mooie aan Google Ads is dat je perfect op voorhand kunt instellen hoeveel je zal uitgeven over een bepaalde periode. Je stelt een dagbudget in, Google zorgt ervoor dat er nooit meer uitgegeven wordt dan dat dagbudget.

Je betaalt alleen als je advertentie werkt

Google werkt immers met een kost per prestatie, zoals een kost per klik. Voor iedere klik op je advertentie betaal je een stukje van je dagbudget. Eens je dagbudget op is zal Google geen advertenties meer vertonen.

Zo zou het dus kunnen dat je met een dagelijks budget van 10 euro 20 klikken haalt (kost per klik is € 0,50). Maar je kunt evengoed slechts 4 klikken behalen (kost per klik is € 2,50).

Wat bepaalt de kost per klik?

Hoeveel een klik juist kost, hangt af van verschillende factoren, zoals

  • Concurrentie: Als je adverteert op zoekwoorden met een grote concurrentie, wordt een klik duurder.
  • Advertentiekwaliteit: Als je advertenties volledig, duidelijk en aansprekend zijn wordt een klik goedkoper.
  • Kwaliteit van de landingspagina: Als de landingspagina van je advertentie snel laadt en voldoende relevante info bevat met gelijkaardige zoekwoorden, wordt een klik goedkoper

De boodschap is dus om de juiste zoekwoorden te vinden en om je advertenties en landingspagina’s zo goed mogelijk op te bouwen. Als je dit goed aanpakt, behaal je meer resultaten met hetzelfde budget.

Dus, hoeveel kost adverteren op Google?

De kost van je advertenties op Google bepaal je helemaal zelf. Met enkele euro’s per dag kun je vaak al mooie dingen doen. Nog belangrijker dan het budget zelf is wat je voor je budget terugkrijgt.

De eerste stap is om je advertenties op Google juist in te stellen. Eens dit gelukt is, kun je je budget gaan aanpassen naargelang de prestaties van je campagne.

In principe kosten advertenties op Google net zoveel als jij eraan wilt spenderen.

Is adverteren op Google de investering waard?

De return on investment bij adverteren op Google is afhankelijk van de kwaliteit van je advertentiecampagne, je zoekwoorden en de concurrentie. Op voorhand is het dus moeilijk te zeggen hoeveel je zal terugkrijgen voor je investering in Google Ads.

Toch kunnen we zeggen dat in de meeste gevallen adverteren op Google een goede keuze is.

Optimalisatie op basis van data

Adverteren op Google is geen statisch gegeven. Je kunt de advertenties constant optimaliseren. We krijgen van Google hopen data over de prestaties van de advertenties en kunnen de advertentiecampagne op basis hiervan verbeteren. De advertenties worden beter en beter, tot we de instellingen vinden die voor een mooie return on investment zorgen.

Naamsbekendheid

Bovendien is adverteren op Google een mooie boost voor je naamsbekendheid. Door te adverteren op Google wordt je merk zichtbaar bij mensen die zoeken naar jouw product of dienst.

Naast advertenties op het zoeknetwerk kun je ook adverteren op Displayadvertenties. Dit zijn advertenties met afbeeldingen die vertoond worden op partnersites van Google. Iemand die vandaag googelt naar jouw product of dienst, kan straks of morgen een displayadvertentie van jouw merk zien op een nieuwssite. Ook dit is een mooie boost voor je naamsbekendheid.

Kies hoeveel je investeert

Wil je eens testen of adverteren op Google werkt voor jouw zaak? Dan hoef je niet, zoals vaak bij traditionele marketing, honderden of duizenden euro’s in één keer te investeren.

Bij Google Ads kies je zelf hoeveel je dagelijks wil spenderen, startend vanaf enkele euro’s. Merk je na enkele weken dat de resultaten lager liggen dan verwacht? Dan kun je er op elk moment mee stoppen.

Vraag raad aan een expert

Voordat je start met adverteren op Google is het altijd een goed idee om raad te vragen aan een expert. Met wat ervaring kun je het potentieel en de risico’s van een advertentiecampagne beter inschatten. Bovendien kan een expert sneller je advertenties op de juiste manier instellen en optimaliseren. Zo behaal je snel goede resultaten met je advertenties op Google.

Meet, leer en optimaliseer

Optimalisatie is cruciaal bij adverteren op Google. Kijk naar je resultaten, interpreteer je resultaten en kom te weten wat werkt en wat niet werkt voor jouw advertentieaccount.

Ook hiervoor kun je best beroep doen op iemand met ervaring in Google Ads. Een specialist weet waarnaar hij/zij moet kijken en kan snel de juiste optimalisaties doorvoeren.

Kies voor BeeNobby als partner voor jouw advertenties op Google

Bij BeeNobby beheren we tal van Google Ads accounts uit verschillende sectoren. Onze expert beheert jouw account volledig en je ontvangt maandelijks een uitgebreid prestatierapport (in mensentaal, moeilijk jargon laten we achterwege).

Dit rapport kun je tijdens een online meeting of telefoongesprek bespreken samen met je accountbeheerder. Zo weet je altijd wat er gebeurt met je advertenties op Google en zie je wat je ervoor terugkrijgt.

Eens praten? Contacteer ons of maak meteen een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking!

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Adverteren op Google kan een enorme boost geven voor je naamsbekendheid, je online aanwezigheid en het genereren van klanten en leads. Voor enkele euro’s per dag kun je al aan de slag met adverteren op Google. Het mooiste van alles is dat je constant kunt meten, interpreteren en optimaliseren.