Hoeveel kost social media marketing blog header

Hoeveel kost social media marketing?

Als communicatiebureau merken we dat veel zelfstandigen en zaakvoerders van kleinere kmo’s graag zouden willen starten met adverteren op social media. Een vraag die daarbij vaak naar boven komt is: hoeveel kost dat dan? Velen denken dat advertenties veel moet kosten voordat ze resultaten behalen, maar dat is totaal niet het geval. Zelfs met beperkte budgetten kun je al mooie dingen doen met advertenties op social media.

Eerst en vooral:
Waarom starten met adverteren op sociale media?

Voordat we gaan kijken naar de kosten van advertenties op sociale media, gaan we eerst eens kijken naar waarom een bedrijf erin zou moeten investeren.

Hypernauwkeurige targeting

Platformen als Facebook, Instagram en LinkedIn bevatten massa’s gebruikersdata. Dankzij deze data kunnen adverteerders kiezen aan welke profielen ze een advertentie laten zien.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om profielen in een bepaalde leeftijdscategorie te targeten. Ook targeting op basis van woonplaats, interesses of gebeurtenissen is mogelijk.

Kostenefficiënt

Een tweede voordeel van adverteren op social media is dat het kostenefficiënt is.

Je betaalt namelijk per resultaat. Er gaat met andere woorden pas geld van je advertentiebudget af wanneer er (bijvoorbeeld) op je advertentie geklikt wordt.

Later in dit artikel hebben we het uitgebreid over die kostenstructuur.

Creativiteit

Ten slotte kun je op social media erg creatief uit de hoek komen. Je kunt onder meer werken met afbeeldingen, video’s, carrousels en in-mails.

Munitie genoeg dus om een sterke, creatieve campagne te maken met opvallende beelden en aantrekkelijke CTA”s.

Je bepaalt zelf hoeveel je advertenties kosten

Een groot voordeel van adverteren op social media is dat je perfect op voorhand kunt weten hoeveel je campagne zal kosten.

Je bepaalt bij het maken van je campagne je dagbudget of looptijdbudget. Het social mediaplatform zorgt ervoor dat het budget netjes opgebruikt wordt.

Je budget heb je dus helemaal zelf in de hand. De prestaties die je advertenties met dat budget verwezenlijken is echter niet te voorspellen. De campagneprestaties worden bepaald aan de hand van een ingewikkeld algoritme, waar slechts in beperkte mate op in te spelen is.

Een voorbeeld

Stel dat je een budget van € 10 per dag hebt voor je advertentie op Facebook. Facebook zal je budget elke dag netjes spenderen. Nooit meer. Deze kost bepaal je dus helemaal zelf. Hoeveel resultaten je voor je budget krijgt, is afhankelijk van enorm veel parameters in het algoritme van Facebook.

Zo beloont Facebook advertenties die onder andere relevant zijn, een aantrekkelijk beeld hebben of goed getarget zijn. Goede advertenties kosten namelijk minder per resultaat. Op die manier kunnen goede advertenties met een budget van € 10 dus zeker even veel resultaat halen als slechte advertenties met een budget van € 20.

Je spendeert enkel budget wanneer je advertentie werkt

Je betaalt op sociale media alleen wanneer je advertentie resultaat oplevert. In tegenstelling tot traditionele advertentiemethoden, waarbij je vooraf een vast bedrag betaalt, is dit dus veel kostenefficiënter.

Met platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter heb je de mogelijkheid om je doelgroep gericht te targeten en je advertenties te optimaliseren om alleen weergaven of interacties te betalen die daadwerkelijk waarde opleveren. Er gaat pas geld van je budget af wanneer een doelstelling (zoals en klik) wordt behaald.

Dankzij dit systeem ben je verzekerd van relevante betrokkenheid bij je advertenties. Je betaalt alleen wanneer iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt, waardoor je budget effectief wordt besteed.

Constant meten en optimaliseren

Dankzij dit resultaatgerichte betaalmodel kun je je marketingstrategie optimaliseren en je doelgroep beter bereiken. Je kunt gaandeweg resultaten bekijken en optimaliseren waar nodig. Zie je dat de kost per klik aan de hoge kant ligt? Dan kun je je targeting, visuals, copy… op elk moment veranderen.

Kortom, adverteren op sociale media is een kostenefficiënte oplossing waarbij je enkel betaalt wanneer je advertenties werken. Door te betalen per klik krijg je waar voor je geld, gerichte betrokkenheid en meetbare resultaten.

Zo optimaliseer je de kosten

Hoe lager je kost per klik, hoe meer klikken je kunt genereren met je budget. Het is dus belangrijk om de kost per klik van je campagne zo laag mogelijk te houden.

Maar wat bepaalt de kost van een resultaat op sociale media? Wel, die kost wordt bepaald door verschillende factoren.

1. De advertentiekwaliteit

Eerst en vooral bepaalt de kwaliteit van je advertentie de kost ervan. Platformen willen dat er mooie, relevante berichten op de tijdlijn van hun gebruikers komen. Een verwarrende advertentie met een korrelig beeld zal dus meer kosten per resultaat dan een verzorgde, goed getargete advertentie.

2. De concurrentie

Nog een belangrijke factor in de kost per resultaat is de concurrentie. Er is maar een beperkt aantal advertentieplekken. Wanneer er meerdere adverteerders op zo’n plek willen komen, wordt de plek geveild.

Hoe meer concurrentie, hoe harder de veiling en hoe hoger de kostprijs voor een resultaat. Ook hier is je advertentiekwaliteit belangrijk, want je bod in de veiling is een combinatie van budget en advertentiekwaliteit.

3. De targeting

Een te grote doelgroep kan ervoor zorgen dat je kost per resultaat stijgt. Je kunt dit zien als een postbode die advertenties in de brievenbussen gaat steken. Het kost je meer om in alle brievenbussen van het land een advertentie te steken dan enkel in een specifieke regio bij bepaalde huizen.

Zorg er dus voor dat je campagne goed getarget is en dat je zo weinig mogelijk irrelevante profielen bereikt met je advertenties.

4. Advertentieprestaties

Lopende advertenties die goed presteren zullen gaandeweg een lagere kost per resultaat krijgen. Wanneer een advertentie niet lekker loopt (laag betrokkenheidspercentage, bv), zal de kost stijgen.

Het is daarom belangrijk om je campagnes goed op te volgen en te optimaliseren waar nodig.

Conclusie: hoeveel kost social media marketing?

De kost van adverteren op sociale media is afhankelijk van wat je wil bereiken en hoe je het aanpakt. Wil je snel veel leads binnenhalen, dan zul je een dagbudget van minstens 15 euro moeten spenderen. Wil je je naamsbekendheid vergroten in een regio rond je winkel? Dan is een budget van enkele euro’s per dag misschien al voldoende.

Het belangrijkste is dat je een goede strategie hebt, een mooie campagne ineensteekt, je doelgroep goed target en doorheen de campagne steeds monitort en optimaliseert.

Aan de slag!

Het is niet makkelijk om op je eentje te starten met adverteren op sociale media. Zonder ervaring en knowhow zullen je eerste advertenties waarschijnlijk niet optimaal zijn. Na enkele keren zullen je campagnes waarschijnlijk wel verbeteren.

Wil je je advertenties op social media uitbesteden aan experts? BeeNobby ondersteunt je graag. Neem gerust contact op om kennis te maken!

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Hoeveel kost social media marketing? Dat is een vraag die ik als marketeer vaak te horen krijg van ondernemers die willen starten met social media advertising. Het korte antwoord: dat kies je helemaal zelf. Het lange antwoord lees je in dit artikel. Wil je het adverteren overlaten aan een expert? Neem gerust contact op, dan zetten we jouw professionele, creatieve en doelgerichte campagnes op poten.

Deel dit artikel: