Kun je een bedrijfsvideo maken met je smartphone blog header

Kun je een bedrijfsvideo maken met je smartphone?

Video is de koning van communicatieland. Video’s werden de laatste jaren enorm populair en belangrijk in bedrijfscommunicatie. Dit omdat video gemakkelijker te consumeren is dan tekst, een audiofragment of een afbeelding. Bovendien blijft de boodschap vaak ook beter hangen.

Ook bedrijven gaan dus maar beter aan de slag met video. Maar heb je daar niet erg veel materiaal voor nodig, zoals een professionele camera, studiolicht en een green key? Of kun je een bedrijfsvideo maken met je smartphone, gewoon op bureau? In dit artikel leggen we je uit wat je nodig hebt om een professionele bedrijfsvideo te maken.

Kun je een bedrijfsvideo maken met een smartphone?

Ja, het is mogelijk om een professionele bedrijfsvideo te maken met een smartphone. Smartphones hebben tegenwoordig hoogwaardige camera’s en verschillende videobewerkingsapps die je kunt gebruiken om uw video te maken en te bewerken.

Ook in communciatieapps zelf kun je gemakkelijk zelf video’s opnemen. Denk maar aan Instagram of TikTok, waar je in enkele minuten tijd hippe video’s kan maken.

Welk doel heeft je bedrijfsvideo?

Het is wel belangrijk om te onthouden dat een smartphone niet dezelfde videokwaliteit kan leveren als een professionele videocamera, dus als je van plan bent om een video te maken die van zeer hoge kwaliteit moet zijn, kan het verstandig zijn om een professionele videocamera te gebruiken in plaats van een smartphone.

Zo kun je het onderscheid maken tussen een video voor sociale media en een video om je product in de kijker te zetten.

Een social media video mag wat minder professioneel ogen. Dit maakt hem vaak persoonlijker en laagdrempeliger.

Een productvideo moet vaak wel super professioneel zijn, met hoge kwaliteit, de beste belichting en knappe overgangen.

Of je je bedrijfsvideo met je smartphone kan maken, hangt dus ook voor een groot deel af van het doel van je video. Al zijn er natuurlijk creatievelingen die met een smartphone ongelooflijk knappe productvideo’s uit hun mouw schudden.

Welke smartphone is goed om bedrijfsvideo’s mee te maken?

De meeste smartphonemerken hebben wel enkele type smartphones die kunnen dienen om bedrijfsvideo’s te maken. iPhones, smartphones van Apple, zijn gekend om hun goede opnamekwaliteit. Maar ook andere merken kunnen zeker aan jouw wensen voldoen.

Bij het zoeken naar een goede smartphone om bedrijfsvideo’s te maken, zijn er enkele specificaties waar je op moet letten:

 1. Resolutie: Kijk voor een smartphone met minimaal 1080p videoresolutie. 4K is nog beter voor de hoogste kwaliteit video’s, maar is wat duurder.
 1. Frame rate: Hoe hoger het frame rate van de smartphone, hoe vloeiender je bedrijfsvideo zal zijn. Kijk voor een smartphone die minimaal 30 frames per seconde opneemt.
 1. Optische beeldstabilisatie: Dit kan trillingen en bewegingen compenseren tijdens het maken van bedrijfsvideo’s. Optische beeldstabilisatie maakt je video’s dus scherper.
 1. Autofocus: Bij het bewegen van de camera tijdens de opname van een bedrijfsvideo kan de lens al eens de focus verliezen. Dankzij een nauwkeurige autofocus blijven je video’s scherp.
 1. Verschillende camera’s: Sommige smartphones hebben meerdere camera’s, zoals een wide-angle lens of een telelens. In sommige gevallen kan dit handig zijn als je verschillende soorten video’s wilt maken.
 1. Audio: Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Een video kan er goed uitzien, maar vaak moet ook de audio van een bedrijfsvideo van degelijke kwaliteit zijn. Kijk daarom voor een smartphone met goede microfoons en audio-opnamefuncties.
 1. Batterijduur: Als je van plan bent om lange video’s te maken, is het belangrijk om te kijken naar de batterijduur van de smartphone. Zorg ervoor dat de smartphone een batterij heeft die lang genoeg meegaat om al je video’s op te nemen.
 1. Extra functies: Sommige smartphones hebben extra functies, zoals slow motion-opname of tijdverloopvideo, die handig kunnen zijn als je creatief wilt zijn met je video’s.

Andere benodigdheden voor het maken van bedrijfsvideo’s met een smartphone

Naast een goede smartphone zijn er nog meer benodigdheden die je kunnen helpen om je bedrijfsvideo’s op te nemen.

 1. Een statief: met een statiefje kun je je smartphone gemakkelijk ergens neerzetten en richten op het onderwerp van je video. Het beeld blijft stabiel en je kiest probleemloos de hoek waarin je wil filmen.
 2. Externe microfoon: ben je niet tevreden van de audio-opnamefuncties van je smartphone? Of wil je audio van op een grotere afstand opnemen? Dan is een externe microfoon een goed idee. Je kunt met een externe microfoon de audio van je smartphone verbeteren en het geluid bijvoorbeeld opnemen aan de hand van een opspeldmicrofoon.
 3. Powerbank: een powerbank zorgt ervoor dat je kunt blijven filmen zonder je smartphone in het stopcontact te moeten steken.
 4. Gimbal: Een gimbal is een stabilisator die trillingen en bewegingen compenseert tijdens het filmen. Dankzij zo’n gimbal wordt je bedrijfsvideo scherper en minder ‘shaky’.

Nabewerking van je bedrijfsvideo

Na de opname van je bedrijfsvideo moet je hem meestal nog wat nabewerken. Hier en daar een overgang maken, wat knippen en plakken, misschien wat muziek eronder zetten.

Ook hier bestaan goede smartphone apps voor, maar bij BeeNobby verkiezen we op de nabewerking op de computer te doen in Adobe Premiere. Dit geeft ons een beter overzicht van de video en geeft ons meer bewerkingsmogelijkheden.

Aan de slag dan maar!

Heb je alles wat nodig is om je bedrijfsvideo te maken met een smartphone? Dan kun je meteen beginnen! Vind een leuk onderwerp, maak een interessant script, kies een mooie locatie en begin te filmen!

Nog een kleine nabewerking en je bedrijfsvideo is klaar voor publicatie! En dat allemaal met je smartphone. Kun je een bedrijfsvideo maken met je smartphone? Zeker wel!

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Moderne smartphones kunnen fantastisch mooie video’s maken. Maar kun je deze ook gebruiken om vanuit een bedrijf te communiceren? Tuurlijk wel. Alleen moet je goed kijken waarvoor je de video gebruikt. Ook neemt de smartphone niet weg dat er een strategie en op z’n minst een basis knowhow nodig is om bedrijfsvideo’s te kunnen maken.

Deel dit artikel: