Leads genereren met advertenties op Facebook

Leads genereren met advertenties op Facebook

Facebook is nog steeds het social mediaplatform met de meeste gebruikers. Mensen als jij en ik gebruiken Facebook om contact te houden met vrienden, updates te delen en lezen en om eventueel wat nieuws op te vangen. Maar voor bedrijven kan Facebook een sterke bron van leads zijn. Leads genereren met Facebook? In dit artikel lees je hoe dat kan.

Facebook als advertentieplatform

Facebook is niet alleen een social mediaplatform. Het is ook een groot advertentieplatform waarop adverteerders hun doelgroep kunnen bereiken.

Als gebruiker zie je ongetwijfeld geregeld advertenties op Facebook. Deze komen dus van bedrijven die leads willen genereren. Ze willen met andere woorden jou als klant aantrekken.

Aan de ene kant is Facebook dus een leuk, ontspannend platform voor jou en mij. Aan de andere kant is Facebook een advertentieplatform waar bedrijven grote budgetten spenderen om jou en mij als lead of klant binnen te halen.

Facebook bevat massa’s gebruikersdata

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat advertenties op Facebook soms wel erg persoonlijk zijn. Iets wat je op het internet opzoekt, zie je bijvoorbeeld 10 minuten later al als advertentie verschijnen.

Dit heeft alles te maken met Big Data.

Big Data bij Facebook advertising

Facebook is deel van Meta, het grote data-imperium van Marc Zuckerberg. Onder Meta vallen ook online platformen als Instagram, WhatsApp en Messenger.

Meta slaat over al deze platformen heen massa’s gebruikersdata op. Zo weet het waar gebruikers wonen, wat ze voor werk doen en wat hun interesses zijn. Het stelt deze data beschikbaar voor het advertentiegedeelte van Facebook, waardoor adverteerders hun advertenties op Facebook specifiek aan hun doelgroep kunnen laten zien.

Zo genereer je leads op Facebook

Zoek jij naar een manier om (online) leads te genereren voor jouw bedrijf? Dan kan adverteren op Facebook wel eens een goede keuze zijn.

Facebook is nog steeds het social mediaplatform met de meeste gebruikers. De kans dat jouw doelgroep op Facebook zit is dus groot. Bovendien kun je met Facebook advertising ook automatisch tegelijk adverteren op Instagram en in Messenger!

De uiteindelijke werkwijze is in elke campagne anders, maar over het algemeen werkt leads generen op Facebook zo:

1.     Stel een strategie op

Adverteren zonder strategie is als spelen op de Lotto. Je steekt er geld in en hoopt dat er toevallig iets aan verdiend wordt.

Als je leads wil genereren op Facebook, moet je eerst een plan hebben. Wie is je doelgroep? Welke meerwaarde kan je bieden? Wat is je boodschap? Wat is je budget?

Pas als er een antwoord is op deze vragen kun je aan de slag met adverteren op Facebook.

2.     Bedenk een concept

Uit de antwoorden op de vragen uit stap 1 moet een concept ontstaan. Hoe ga je de boodschap brengen?

Ga je met video werken of met afbeeldingen? Welke beelden ga je gebruiken en met welke tekst ga je de doelgroep overtuigen om contact op te nemen?

Uit dit concept komen uiteindelijk de advertentiebeelden en -teksten.

3.     Waar ontstaan de leads?

Het is belangrijk om goed na te denken over waar de doelgroep contactgegevens moeten achterlaten.

Op een landingspagina op je website kun je meer informatie geven over je bedrijf, product of dienst. Met een formulier kun je dan de bezoeker aanzetten om zijn/haar contactgegevens achter te laten.

Anderzijds kun je bij adverteren op Facebook ook gebruik maken van leadformulieren. Dit zijn formulieren die na een klik op de advertentie openen in Facebook zelf. De gebruiker komt niet op je website. Je kunt dus wat minder informatie geven, maar het formulier opent wel veel sneller.

Ten slotte kun je een belknop toevoegen aan je advertentie. Dit is de meest directe manier om leads te genereren. In je advertentiebeeld en -tekst moet je dus de doelgroep overtuigen om meteen contact op te nemen.

4.     Bouw je advertentiecampagne

In lijn met je strategie en concept bouw je een campagne met opvallende advertentiebeelden en overtuigende teksten.

Social media beheerder

Dit gebeurt allemaal in de campaignbuilder van Facebook zelf. Afhankelijk van je keuze in stap 3 moet je er ook aan denken om een geoptimaliseerde landingspagina of een krachtig leadformulier te maken.

5.     Monitoren, meten en optimaliseren

Nog een groot voordeel aan adverteren op Facebook is dat je doorheen de campagne verder kunt optimaliseren.

Merk je dat de gegenereerde leads niet kwalitatief zijn? Dan kun je probleemloos je targeting of advertentiebeeld aanpassen.

Let wel op, ga niet na de eerste lead meteen je volledige campagne omgooien. Wacht tot je genoeg data hebt om gerichte optimalisaties te doen.

Leads meteen bellen of toch best even wachten?

Wanneer je een mooi aantal leads binnenhaalt via advertenties op Facebook, moet je deze natuurlijk ook opvolgen.

Een vraag die we hier vaak krijgen is of je deze leads best zo snel mogelijk contacteer of best een dagje wacht. Het kan immers vreemd overkomen als je een formulier invult en 2 minuten later een ijverige verkoper aan de lijn krijgt.

Uit onze eigen ervaring merken we dat meteen bellen de beste resultaten geeft. Op sociale media is men al snel de aandacht weer kwijt. Door meteen te bellen zit je nog vers in het geheugen en is je lead nog bezig met het probleem dat jouw bedrijf voor hem/haar gaat oplossen.

Let wel op, de beste aanpak kan voor iedereen anders zijn!

Kan elk bedrijf leads genereren via Facebook?

Omdat er zo veel mensen een profiel hebben op Facebook, is de kans groot dat je doelgroep actief is op Facebook.

Toch zou het kunnen dat er voor jouw bedrijf betere opties zijn dan adverteren op Facebook. Zo kiezen B2B-bedrijven soms beter voor LinkedIn Advertising en/of Google Ads.

Hoe weet je welk platform de beste keuze is? Door te testen!

Wil je ondersteuning bij het genereren van Leads?

Kun je een helpende hand gebruiken bij het genereren van leads, via Facebook of een ander platform?

Neem gerust contact op en spreek eens met onze experten. Van de strategiebepaling tot en met de meting en optimalisatie kun je rekenen op onze support.

Gerichte ondersteuning of de uitbesteding van een volledig project? We stellen onze flexibel op om jouw marketingnoden in te vullen!

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Met advertenties op Facebook kun je een mooi aantal kwalitatieve leads scoren. Het is wel belangrijk dat je planmatig te werk gaat en je campagnes goed monitort en optimaliseert. Bij BeeNobby sleutelen we dagelijks aan Facebookcampagnes voor verschillende bedrijven uit tal van sectoren. Wil jij ook de mogelijkheden voor jouw bedrijf bespreken? Aarzel niet om contact op te nemen!

Deel dit artikel: