Rebranding: positioneer je merk


De branding van je merk bepaalt voor een groot stuk je positionering in de markt. Hoe zien klanten je merk? Wat is de algemene perceptie van je merk bij de doelgroep? En hoe wordt je merk gezien ten opzichte van concurrenten?

Met een rebranding kun je je huidige positionering gaan versterken of net wijzigen. Een verandering in de branding doet je doelgroep, concurrenten en (toekomstig) personeel op een andere manier naar je merk of bedrijf kijken.

Wat is rebranding?

Rebranding is een initiatief binnen de marketing waarbij je de identiteit van je merk, bedrijf of product verandert.

Hoe dat gebeurt, ligt niet vast. Het kan verschillende vormen aannemen. Soms gaat het over kleinere wijzigingen, zoals het vernieuwen van het logo, het wijzigen van de baseline of het tweaken van de merkkleuren. Maar ook het creëren van een volledig nieuwe huisstijl behoort tot de mogelijkheden.

Het gevolg? Je zet je merk op een andere manier in de markt, waardoor de perceptie ervan bij klanten, concurrenten en stakeholders mee zal veranderen.

Drukwerk ontwerpen in huisstijl visual

Wanneer is rebranding nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf voor rebranding zou kiezen. Elke reden heeft echter hetzelfde doel: de positionering in de markt versterken of veranderen.

Rebranding komt vaak voor bij fusies of overnames van bedrijven. Omdat de werkelijke identiteit van het bedrijf verandert, verandert de huisstijl en positionering mee.

Ook het vernieuwen of verjongen van het bedrijf kan een reden zijn. Sommige huisstijlen zijn nu eenmaal verouderd en kunnen een update gebruiken. In dat geval kan een rebranding voor een nieuwe wind zorgen in het bedrijf én in de markt.

Stap één van rebranding: marktanalyse

Bij een rebrandingproject gaan we niet meteen Adobe Illustrator openen en allerlei ontwerpen uit onze mouw schudden. Een grondige analyse is de eerste cruciale stap om succesvol te rebranden.

Eerst moeten we immers weten welke positionering je bedrijf moet/wil innemen. Naar wat is de doelgroep op zoek? Welke positionering hebben concurrenten? En hoe past jouw bedrijf, merk of product in dit plaatje?

Voordat we effectief beginnen designen, zorgen we dus eerst voor

– Een bedrijfsanalyse
– Een concurrentieanalyse
– Een doelgroepanalyse

Waarom rebranden met BeeNobby?

Al te vaak gaan designbureaus voor bedrijven aan de slag met rebranding. Er worden meteen moodboards gemaakt, designers aan het werk gezet en volledige huisstijlgidsen opgesteld.

Hoewel deze bureaus zeker geen slecht werk leveren, is het resultaat voor de klant in veel projecten niet wat het nodig heeft. Er mist een lijn, een strategie en een oog voor positionering in de markt.

Bij BeeNobby is het resultaat meer dan een stijlvolle, creatieve huisstijl. Klanten kunnen ook rekenen op onze marketingervaring en skills om de markt te analyseren. Zo bekomen we huisstijl die niet alleen mooi is, maar het bedrijf ook vooruit helpt.

Zo pakt BeeNobby rebranding aan:

Kennismaking

Zoals elk project starten we ook brandingprojecten graag met een kennismaking. Liefst in persoon, maar telefonisch of online kan zeker ook.

Planning

In dit gesprek luisteren we naar het verhaal van je bedrijf en bekijken we hoe onze services een meerwaarde kunnen vormen.

Offerte

Op basis van deze info stellen we een offerte op. Na goedkeuring gaan we van start!

Samen aan de slag!

Doorheen het hele proces kun je bij ons terecht voor vragen en opmerkingen. Je ontvangt bovendien regelmatig updates over het project, waar feedback op gegeven kan worden.

Eens praten over jouw (re)branding?

Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking!