Scoren Wordpress-website beter in Google blog header

Scoren WordPress-websites beter in Google?

WordPress-websites zijn relatief makkelijk te maken, kunnen snel aangepast worden en hebben duizenden plugins voor het kiezen. Het populaire CMS ondersteunt websitebouwers met de opmaak, inhoud en snelheid van de website, maar ook met SEO. Onze vraag: scoren WordPress-websites ook effectief beter in de Google zoekresultaten?

Wat zijn WordPress-websites?

Een WordPress-website is een website die gebouwd werd en onderhouden wordt via het CMS Wordpress. CMS? CMS is de afkorting voor Content Management System. Een systeem dus om de inhoud van je website te beheren.

WordPress is veruit het meest populaire CMS. Uit onderzoek blijkt dat in 2020 maar liefst 35% van de websites op het internet WordPress-websites zijn. Dat komt overeen met zo’n 455 miljoen websites. Deze websites gaan van kleine blogwebsites tot websites van multinationals als CNN en UPS.

Het feit dat er zo veel WordPress-websites zijn, doet vermoeden dat het CMS op z’n minst behoorlijk doet scoren in de Google zoekresultaten.

Waar helpt WordPress met SEO?

De grootste bestaansreden van een CMS als WordPress, is dat je een website kunt bouwen zonder te hoeven coderen. Je typt bijvoorbeeld je websitetitel in een tekstvakje in WordPress, waarna het CMS deze als code in je website stopt.

WordPress helpt je zo ook in zekere mate met SEO. Paginatitels, uitgelichte afbeeldingen, meta-descriptions… Je kunt ze allemaal snel en gemakkelijk toevoegen via het WordPress-CMS. In de backend zorgt WordPress dat de code netjes op de juiste plaats te staan komt.

WordPress-websites met SEO-plugins

Met een standaard WordPress-website kun je de belangrijkste Google-optimalisaties in orde brengen, al moet je er toch de nodige kennis voor hebben.

Een handig hulpmiddel is een SEO-plugin. Dit zijn plugins die je extra aanpassingsmogelijkheden geeft om je website extra te optimaliseren. De bekendste SEO-plugin is Yoast.

Yoast toont je bij het bewerken van een webpagina op je WordPress-website welke optimalisaties er nog kunnen gebeuren. Daarnaast toont het je hoe je pagina er in de Google zoekresultaten zal uitzien en laat het je gemakkelijk de paginatitel en meta-description voor Google veranderen.

Een SEO-plugin is dus een goede manier om je website verder te optimaliseren voor de Google zoekresultaten. Al is het geen garantie op succes.

Knowhow blijft de grootste troef voor sterke SEO

Hoewel WordPress je goed op weg helpt voor sterke SEO, is het absoluut geen garantie op succes. Het belangrijkste blijft een goede SEO-knowhow en een goed afgelijnde strategie.

Het CMS WordPress zorgt ervoor dat de belangrijkste SEO-benodigdheden (tags, titels, tussentitels etc.) aanwezig zijn, maar de persoon die achterde website zit moet nog steeds beslissen hoe deze SEO-benodigdheden ingevuld worden.

WordPress kan er bijvoorbeeld perfect voor zorgen dat elke webpagina een meta-description heeft. Maar pas als deze meta-description goed is opgesteld met de juiste keywords, draagt deze bij aan een betere positie in de Google zoekresultaten.

Een goede SEO-score behaal je dus niet met het wel of niet kiezen voor WordPress. Een CMS als WordPress helpt je goed op weg, maar het is geen garantie op een hoge positie in de Google zoekresultaten.

Scoren WordPress-websites beter in Google?

Kort antwoord: ja en nee.

Lang antwoord: Bij een WordPress-website is het noodzakelijke voor SEO meestal aanwezig: titels, tussentitels, tags, descriptions enzovoort. De website scoort dus beter dan wanneer deze website die zaken niet heeft.

Toch hangt alles af van wat je met de SEO-hulpmiddelen van WordPress doet. Een WordPress-website waar SEO slecht is aangepakt heeft wel titels, tussentitels, tags en descriptions, maar als er geen doordachte SEO-strategie achter zit, kun je moeilijk plaatsen winnen in de zoekresultaten.

Een hoge positie op Google heeft alles te maken met je SEO-strategie en de inspanningen die je daarvoor levert. Een CMS als WordPress kan je op weg helpen, maar is zeker geen garantie op een hogere positie in de Google zoekresultaten.

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

WordPress is het populairste CMS ter wereld. Je kunt er niet alleen gemakkelijk je website mee beheren, maar het helpt je ook goed op weg met SEO. Door de tools die WordPress aanbiedt op de juiste manier te gebruiken, met een doordachte SEO-strategie, kun je je website een sterke positie in de Google zoekresultaten bezorgen.

Wil jij je WordPress website laten optimaliseren voor Google? Neem zeker even contact op voor een kennismaking, dan bekijken we hoe we jouw website hoger kunnen doen scoren in de zoekresultaten.

Deel dit artikel: