Zo vind je seo yeywords voor je website blog header

Zo vind je goede SEO keywords voor je website

Goede SEO keywords zijn de bouwstenen voor een website die goed scoort in de Google Zoekresultaten. Door bepaalde woorden in je titels, tussentitels, tekst en afbeeldingen te zetten, laat je aan Google zien waar je webpagina over gaat. Hoe relevanter de keywords en hoe efficiënter je ze aanbiedt aan Google, hoe hoger je in de Google Zoekresultaten staat. Maar hoe vind je relevante, goede SEO keywords? We geven je graag enkele praktische tips.

1.    Kruip in het hoofd van je ideale klant

Goede keywords zijn keywords die vaak gezocht worden, waar weinig concurrentie (lees: waar weinig goede pagina’s over bestaan) en waar jij een relevant, duidelijk antwoord op kunt bieden. Om een goed keyword te vinden, moet je dus weten waar je doelgroep naar zoekt.

Een eerste goede stap bij het vinden van SEO keywords is om jezelf in de schoenen van je ideale klant te zetten. Met welke vragen zit je doelgroep? Welk soort antwoord willen ze vinden? En wat geven ze in Google in om dat antwoord te vinden?

Vertrek dus niet vanuit de antwoorden die je hebt, maar uit de vragen die je klant zich stelt.

Persona maken om keywords te vinden

2.    Relevante SEO keywords vinden bij de concurrentie

Onder het motto “beter goed gestolen dan slecht bedacht”, neem je best ook eens een kijkje bij je concurrenten. Welke keywords bespelen zij en op welke manier geven ze antwoorden? Bekijk of ook jij een antwoord kunt bieden op deze vragen en doe het beter.

Keywords vinden op websites

Zo kun je de website van je concurrentie eens bezoeken. Let bij iedere pagina op vaak terugkomende woorden en woordgroepen in titels, tussentitels en tekst. Zijn deze keywords ook relevant voor jou? Dan kun je ze gerust meenemen in jouw strategie.

Dat hoeft daarom niet krak hetzelfde te zijn. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je locatie er aan toe te voegen om wat specifieker te zijn. Het keyword ‘winterbanden kopen’ kan dan bijvoorbeeld ‘winterbanden kopen in Genk’ worden.

Keywords vinden op Google zelf

Niet alleen op de website van je concurrentie, maar ook in Google zelf kun je goede keywords vinden. Geef keywords in die jouw relevant lijken en kijk of je voornaamste concurrenten naar boven komen in de zoekresultaten of niet.

Is dat het geval, dan kun je eens kijken hoe je concurrentie het aanpakt. Is dat niet het geval, kun je dat keyword in principe nog altijd opnemen. De bovenste plaatsen liggen immers voor het grijpen!

3.    SEO Keyword Tools

Het internet staat vol tools die goede keywords voor je vinden. Deze tools kijken automatisch naar welke keywords in welke mate gezocht worden en hoeveel zoekresultaten met elkaar concurreren voor een plekje bovenaan. Zulke tools geven je dus inzicht in welke keywords de moeite waard zijn om op te nemen in je SEO-strategie.

Er bestaan zowel gratis als betalende keyword tools, elk met hun voor- en nadelen. Welke voor jou het beste werkt, hangt veel af van persoonlijke voorkeur.

Google Keyword Planner

De bekendste is allicht Google Keyword Planner. Dit is een gratis tool van Google voor advertentieaccounts. Je geeft er enkele keywords in en je krijgt meteen te zien hoe vaak dat keyword gezocht wordt en hoeveel concurrentie er op zit. Daarnaast zie je hoeveel het je gemiddeld kost om met een advertentie bovenaan de zoekresultaten te staan.

Deze resultaten krijg je niet alleen van de keywords die je ingeeft, maar ook van sterk gelijkende keywords. Op die manier kun je een keyword ingeven dat jouw relevant lijkt en uit de lijst de meest interessante variaties erop kiezen.

 Ubersuggest

Een tool waarbij je echt veel informatie krijgt over je ingegeven keyword, is Ubersuggest. Het werkt op een gelijkaardige manier als Google Keyword Planner, maar je krijgt nog meer inzichten.

Zo krijg je een onder meer overzicht van hoe het keyword presteerde het afgelopen jaar en welke leeftijdscategorieën er het vaakst op resultaten voor dit keyword klikken. Verder geeft Ubersuggest variaties op jouw gekozen keyword en geeft het je enkele artikels over het keyword. Deze artikels kunnen als inspiratie zorgen om zelf content over het onderwerp te maken.

De gratis versie van Ubersuggest geeft je enkele keywords, maar lang niet allemaal. Om meer keywords te kunnen zien kun je gratis een account aanmaken. Met een gratis account heb je nog steeds geen toegang tot alle data. Daarvoor heb je een betalend account nodig (prijzen starten bij €29 per maand).

Andere keyword tools

Zoals ik eerder zei, het internet staat vol van keyword tools. Google iets in de trend van ‘keyword tool’ of ‘keyword finder’ en je kunt naar hartenlust tools uitproberen om goede keywords voor jouw website te vinden.

Let wel op met deze tools, want het is niet omdat er veel mensen zoeken naar een keyword, dat jouw doelgroep dat ook doet. Blijf kijken door de ogen van je ideale klant en bepaal zo welke keywords relevant zijn en welke niet.

4.    Vraag het aan je klanten en contacten

Een super gemakkelijke, kosteloze manier om keywords te vinden, is om het gewoon te vragen aan je bestaande klanten en contacten. Hoe hebben zij jou gevonden? Via Google? Via social media? Via een vriend? Hieruit kun je goed opmaken waar klanten jou kunnen vinden en wat je kunt doen om deze kanalen te stimuleren.

Heeft je contact jou niet gevonden via Google? Dan kun je vragen wat ze zouden ingeven in Google als ze op zoek waren naar een product als het jouwe. Soms kunnen klanten helemaal anders denken dan jijzelf. Door ze te vragen welke keywords ze zouden gebruiken om jouw onderneming te vinden, krijg je nieuwe inzichten om mee te nemen in je SEO-strategie.

5.    Goede keywords vind je niet van vandaag op morgen

Welke van bovenstaande methodes je ook gebruikt, je zult nooit van de eerste keer jouw perfecte keywords te pakken hebben. Het vinden van goede keywords is een proces op langere termijn. De markt verandert, jouw onderneming verandert en zelfs je doelgroep verandert.

Daarom is het belangrijk om constant op zoek te zijn naar geschikte keywords. Hou je keywords up-to-date en pas je webpagina’s aan zodat ze er perfect bij aansluiten. Enkel zo kun je blijven stijgen in de Google Zoekresultaten en een vaste, gekende waarde worden in jouw sector.

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Om je website goed vindbaar te maken in Google heb je sterke SEO Keywords nodig. Als je de juiste keywords in je websiteteksten gebruikt, kun je bovenaan de zoekresultaten verschijnen wanneer iemand naar jouw product of dienst googelt.

Deel dit artikel: