Waarom een fysieke winkel een webshop nodig heeft en omgekeerd blog header

Waarom een fysieke winkel een webshop nodig heeft (en omgekeerd)

De laatste jaren won online winkelen sterk aan populariteit in België. Met de komst van grote spelers als Bol.com, Amazon, Coolblue en Zalando werd het internet in no-time een belangrijk medium voor de Belgische retail. Ook veel kleinere, binnenlandse winkels gingen mee in het online verhaal. Een goede zet, blijkt nu. Al is een webshop alleen niet de sleutel tot succes.

Hoe zit het met de webshops in België?

Wat we met zekerheid kunnen zeggen over webshops in België, is dat ons land er vrij laat mee aan de slag ging. Toen Nederlandse webshops, zoals Bol.com, al helemaal op punt stonden, moesten veel Belgische winkels nog beseffen dat er een belangrijke retail-evolutie zat aan te komen. Dat zie je bijvoorbeeld aan het aantal busjes van Post.nl dat door de Belgische straten rijdt.

De laatste jaren hebben we gelukkig een inhaalbeweging gedaan. Het aantal webshops is zo goed als verdubbeld tussen 2016 en 2019. We zaten in 2019 aan meer dan 29 000 Belgische webshops. Ook het aantal online aankopen in België (door Belgen, maar ook door buitenlanders), steeg sterk.  In 2019 deden de Belgen een slordige 85 miljoen online transacties. 15 miljoen meer dan het jaar ervoor.

De verwende consument

Het gevolg van de opmars van de webshops, is dat we met een rotverwende consument zitten. Een consument die nog zelden naar de stad gaat, parking zoekt en naar de winkel wandelt om een product te kopen, maar liever vanuit de zetel alles bestelt en betaalt in enkele minuten tijd. Vaak wordt de bestelling de volgende dag gratis geleverd.

Deze service kan een winkel zonder webshop niet aanbieden. Deze winkels verliezen dan ook een hele hoop klanten. Daarom is het dus zo belangrijk om ook online aanwezig te zijn. Het internet is de grootste winkelstraat die er is. Als jij jouw winkel daar kan laten opvallen, trek je een massa nieuwe klanten aan.

Moet je daarom die klanten verwennen zoals de internetgiganten dat doen? Nee. Jij verwent jouw klant zoveel als jij dat wil. Maar het is wel belangrijk om de nieuwe ‘basisbehoeften’ van de consument in te vullen: online bestelling en levering aan huis.

Een webshop combineren met een fysieke winkel

Onthoud wel: een webshop is niet alles. Een webshop kan je fysieke winkel niet vervangen. Je fysieke winkel heeft nog enorm veel troeven waar de consument waarde aan hecht. Kijk maar naar het gedrag van sommige van de grootste webshops. Coolblue opent bijvoorbeeld steeds meer fysieke winkels. Op die manier biedt het de volledige winkelervaring aan.

Mensen kunnen ‘funshoppen’ in een van de fysieke winkels: producten bekijken, aanraken, uitproberen en uiteindelijk ook kopen, maar ze hebben ook de mogelijkheid om thuis producten te bestellen via de webshop. Een goede combinatie tussen online en offline is het nieuwe ideaal.

Een webshop is dus geen vervanging van de fysieke winkel, maar wel een aanvulling.

Waar moet je op letten bij het bouwen van een webshop?

Als je ervoor kiest om een webshop te (laten) bouwen, moet je aan enkele punten zeker op voorhand denken. Een webshop is immers een behoorlijke investering waar goed over nagedacht moet worden. Hij moet perfect in het plaatje van jouw winkel passen.

Een webshop in jouw huisstijl

Het eerste aandachtspunt is het uitzicht van de webshop. Je webshop moet in het totaalplaatje van jouw winkel passen. Gebruik dezelfde kleuren, dezelfde stijl, dezelfde communicatie enzovoort. Op die manier past je webshop logisch in het totaalplaatje.

Plan op voorhand hoe jouw webshop er zal moeten uit zien.

De structuur van je webshop

Je klanten moeten makkelijk door de webshop kunnen navigeren. Ze moeten gewenste producten snel kunnen vinden en op het juiste moment moeten relevante producten en aanbiedingen getoond worden. Zo niet, haken ze af en zullen ze hun product zoeken op een andere website.

Daarom is het cruciaal om op voorhand goed na te gaan hoe je je webshop zal opbouwen. Welke pagina’s heb je nodig? Ga je werken met productcategorieën? Eventuele subcategorieën? De structuur bepaalt voor een groot deel het uitzicht en de look-and-feel van je webshop.

Hoe ga je klanten naar je webshop trekken?

Klanten komen helaas niet vanzelf naar je toe. Daarvoor moet je een inspanning leveren. Dit is het online marketingverhaal. Wie zijn je klanten? Hoe kun je ze online het best bereiken? En wat ga je communiceren om ze naar je webshop te lokken?

De antwoorden op deze vragen vind je terug in een marketingplan. Bij het maken van een marketingplan kijk je in helikopterzicht naar je onderneming. Je bepaalt je doelgroep en hun behoeften en kijkt hoe jij die behoeften kunt invullen.

Als winkelier zitten deze antwoorden vaak wel al in je hoofd, maar door ze te bundelen in een marketingplan krijg je een duidelijke visie, een leidraad voor je marketing. Op die manier kun je je marketingbudget efficiënter en doelgerichter inzetten. En je kunt er dus ook je webshop slimmer mee bouwen.

Kan BeeNobby een webshop bouwen?

Ja. We bouwden reeds webshops voor ondernemingen in verschillende sectoren. Als communicatiebureau staan we je bij in het volledige project: van het plannen en het bouwen van je webshop tot het bereiken van je doelgroep en het aantrekken van klanten.

Voor meer informatie kun je ons bereiken via e-mail: info@beenobby.com of op het nummer 0468 51 47 57.

Grafieken: SafeShops/The House Of Marketing

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Het overgrote deel van de Belgen doet wel eens een aankoop via een webshop. Webshops hebben het de afgelopen jaren zeker moeilijk gemaakt voor onze fysieke winkels. Daarom is het zo belangrijk voor deze fysieke winkels om mee te evolueren. De consument verwacht een zekere online service van een winkel. Dit wil niet zeggen dat de fysieke winkel geen troeven meer heeft, integendeel. Een goede combinatie tussen online en offline is waar elke retailer naartoe moet werken.

Deel dit artikel: