Wat zijn Google Zoekpartners in Google Ads headerbeeld blog

Wat zijn Google Zoekpartners in Google Ads?

Beheer jij zelf een Google Ads account? Dan heb je je vast al vaak afgevraagd hoe je je budget efficiënter kan inzetten en hoe je Google advertenties meer conversies kunnen opleveren. Een optimalisatie die vaak over het hoofd wordt gezien, is de in- of uitschakeling van Google Zoekpartners. Maar wat zijn Google Zoekpartners?

Wat zijn Google Zoekpartners?

Bij het maken van een Google Ads campagne krijg je de optie om twee netwerken in te schakelen om je advertenties in te vertonen: Zoeknetwerk en Display Netwerk. Deze netwerken zijn eigenlijk extra plaatsen, buiten de traditionele Google Zoekresultaten, waar je advertenties weergegeven worden.

Display Network

Het Google Display Network is een verzameling van websites die Google Advertenties op hun website toestaan. Ze ‘verhuren’ advertentieruimte aan Google Ads en tonen zo relevante advertenties aan de bezoekers. Deze websites vertonen een afbeelding of video over een merk, dienst of product.

Display Network wordt gebruikt om naamsbekendheid te creëren, het product te tonen voordat de bezoeker ernaar op zoek is of om de bezoeker eraan te herinneren dat het product bestaat (remarketing).

Google Zoekpartners

Google Zoekpartners zijn websites die in samenwerking met Google advertenties weergeven. Websites van Google zelf, zoals YouTube en Gmail, zijn Zoekpartners. Het zijn echter niet alleen Google websites. Ook externe websites, die voldoen aan het beleid van Google, zitten tussen de Google Zoekpartners. Welke websites juist partners van Google zijn, is niet geweten.

Een voorbeeld om het wat visualiseren: Stel dat Sporza.be een Google Zoekpartner is. Jij surft naar Sporza.be en zoekt naar artikels over Roland Garros. Dan zou het kunnen dat op de volgende pagina’s advertenties verschijnen voor Wilson tennisrackets.

De advertenties die je ziet zijn altijd afgestemd op het onderwerp van de zoekopdracht.

Waarom Zoekpartners gebruiken?

Google Zoekpartners kunnen een erg goede manier zijn om meer bereik te krijgen en meer bezoekers naar je website te lokken. Je toont je advertenties niet enkel tussen de Google zoekresultaten, maar ook op andere websites, die door Google gecontroleerd en goedgekeurd zijn om advertenties weer te geven.

Voordelen:

  • Groter bereik
  • Relevante advertenties
  • Websites voldoen aan het beleid van Google voor advertenties

Conclusie:

Je gebruikt Zoekpartners best als je voldoende budget hebt om een groter publiek aan te spreken. Merk je dat je Google Ads je budget bijvoorbeeld niet volledig spendeert? Dan kun je via Zoekpartners meer mensen (en dus potentiële klanten) bereiken.

Ook voor campagnes die vooral naamsbekendheid nastreven, is het doorgaans geen slechte keuze om gebruik te maken van Zoekpartners. Je vergroot je bereik en laat je merk zien zonder dat er rechtstreeks naar gezocht moet worden.

Waarom Zoekpartners uitschakelen?

Toch zijn er ook situaties waarin je Google Ads best geen gebruik maken van deze Zoekpartners. Net omdat er niet specifiek naar je product gezocht moet worden om de advertentie te weergeven, kan de relevantie van de advertentie lager liggen. Niet iedereen die een tennisartikel op Sporza.be zoekt, speelt immers tennis.

Daarom kan het voor Google Ads campagnes die specifiek gericht zijn op conversie beter zijn om de Zoekpartners uit te schakelen. Het conversiepercentage van je Google Ads campagne zal er vaak hoger door gaan liggen.

Ook als je merkt dat je budget onvoldoende hoog is om het bereik in te vullen, kun je ervoor kiezen om Google Zoekpartners achterwege te laten en alleen maar te adverteren in de Google zoekresultaten.

Hoe Google Zoekpartners in- en uitschakelen?

Ook nadat je je Google Ads campagne gemaakt hebt kun je Google Zoekpartners in- en uitschakelen.

  1. Log in bij Google Adwords
  2. Kies je campagne in de linkerkolom
  3. Ga naar de campagne-instellingen via het menu aan de linkerkant
  4. Ontvouw optie ‘Netwerken’
  5. Activeer of deactiveer Zoekpartners

Nog vragen over Google Ads, Google Zoekpartners of het Displaynetwork?

We helpen je met plezier verder met jouw specifiek project!

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Er zijn zo veel kleine en grotere factoren die mee bepalen of een Google Ads campagne goed draait of niet. De juiste netwerken kiezen is daar één van. De keuze om het Display Network of Google Zoekpartners al dan niet in te zetten kan grote invloed hebben op de prestaties van jouw Google Ads campagne.

Deel dit artikel: