SEO Keywords vinden blog header

Zo vind je SEO Keywords voor je website

Goede SEO keywords zijn de bouwstenen voor een website die goed scoort in de Google Zoekresultaten. Door bepaalde keywords in je titels, tussentitels, tekst en afbeeldingen te zetten, laat je aan Google zien waar je webpagina over gaat.

Hoe relevanter de keywords, hoe hoger je in de Google Zoekresultaten staat. Maar hoe vind je relevante SEO keywords? We geven je graag enkele praktische tips.

1.    Kruip in het hoofd van je ideale klant

Goede keywords zijn zoekwoorden die vaak gezocht worden, waar weinig concurrentie (lees: waar weinig sterke pagina’s over bestaan) en waar jij een relevant, duidelijk antwoord op kunt bieden. Om een goed keywords te vinden, moet je dus weten waar je doelgroep naar zoekt.

Een eerste goede stap bij het vinden van goede keywords is om jezelf in de schoenen van je ideale klant te zetten.

  • Met welke vragen zit je doelgroep?
  • Welk soort antwoord willen ze vinden?
  • Wat geven ze in Google in om dat antwoord te vinden?

Vertrek dus niet vanuit de antwoorden die je hebt, maar uit de vragen die je klant zich stelt.

2.    SEO Keywords vinden bij de concurrentie

Onder het motto “beter goed gestolen dan slecht bedacht”, neem je best ook eens een kijkje bij je concurrenten. Welke keywords bespelen zij en op welke manier geven ze antwoorden? Bekijk of ook jij een antwoord kunt bieden op deze vragen en doe het beter.

SEO keywords vinden op website van concurrenten

Zo kun je de website van je concurrentie eens bezoeken.

Let bij iedere pagina op vaak terugkomende woorden en woordgroepen in titels, tussentitels en tekst. Zijn deze keywords  ook relevant voor jou? Dan kun je ze gerust meenemen in jouw strategie.

Dat hoeft daarom niet krak hetzelfde te zijn. Je kunt keywords ook aanpassen. Soms geeft dat zelfs betere resultaten. Het zoekwoord ‘winterbanden kopen’ kan dan bijvoorbeeld ‘winterbanden kopen in Genk’ worden.

SEO keywords van concurrenten vinden op Google zelf

Niet alleen op de website van je concurrentie, maar ook in Google zelf kun je goede SEO keywords vinden. Geef zoekwoorden in die jou relevant lijken en kijk of je voornaamste concurrenten naar boven komen in de zoekresultaten of niet.

Is dat het geval, dan kun je kijken hoe je concurrentie het aanpakt. Is dat niet het geval, kun je dat zoekwoord in principe nog altijd opnemen. De bovenste plaatsen liggen immers voor het grijpen!

3.    Tools voor SEO Keywords

Het internet staat vol tools die SEO keywords voor je vinden. Deze tools kijken automatisch naar welke zoekwoorden in welke mate gezocht worden en hoeveel zoekresultaten met elkaar concurreren voor een plekje bovenaan. Zulke tools geven je dus inzicht in welke SEO keywords de moeite waard zijn om op te nemen in je SEO strategie.

Er bestaan zowel gratis als betalende keyword tools, elk met hun voor- en nadelen. Welke voor jou het beste werkt, hangt veel af van persoonlijke voorkeur.

Keywords vinden met Google Keyword Planner

De bekendste tool is allicht Google Keyword Planner. Dit is een gratis tool van Google voor advertentieaccounts. Je geeft er enkele keywords in en je krijgt meteen te zien hoe vaak het keyword gezocht wordt en hoeveel concurrentie meedingt voor het keyword.

Daarnaast zie je hoeveel het je gemiddeld kost om met een advertentie bovenaan de zoekresultaten te staan.

Deze resultaten krijg je niet alleen voor de keywords die je ingeeft, maar ook van sterk gelijkende keywords. Op die manier kun je een keyword ingeven dat jou relevant lijkt en inspiratie opdoen voor je uiteindelijke keywords.

Google Keyword Planner zoekwoordplanner

 Keywords vinden met Ubersuggest

Een tool waarbij je ook veel informatie krijgt over je ingegeven keyword, is Ubersuggest. Het werkt op een gelijkaardige manier als Google Keyword Planner, maar je krijgt nog meer inzichten.

Zo krijg je onder meer een overzicht van hoe keywords presteerden in het afgelopen jaar en welke leeftijdscategorieën er het vaakst op resultaten voor dit keyword klikken.

Verder geeft Ubersuggest variaties op jouw gekozen keywords en geeft het je enkele artikels over het keyword. Deze artikels kunnen als inspiratie dienen om zelf content over het onderwerp te maken.

De gratis versie van Ubersuggest geeft je enkele gelijkende zoekwoorden, maar lang niet allemaal. Om meer zoekwoorden te kunnen zien kun je gratis een account aanmaken. Met een gratis account heb je nog steeds geen toegang tot alle data. Daarvoor heb je een account tegen betaling nodig.

Keyword planner ubersuggest

Andere tools voor SEO Keywords

Zoals ik eerder al zei, het internet staat vol van tools voor SEO keywords. Google iets in de trend van ‘keyword tool’ of ‘keyword finder’ en je kunt naar hartenlust tools uitproberen om goede keywords voor jouw website te vinden.

Let wel op met deze tools, want het is niet omdat er veel mensen zoeken naar een keyword, dat jouw doelgroep dat ook doet. Blijf kijken door de ogen van je ideale klant en bepaal zo welke keywords relevant zijn en welke niet.

4.    Vind keywords bij je klanten en andere contacten

Een super gemakkelijke, kosteloze manier om keywords te vinden, is om het gewoon te vragen aan je bestaande klanten en contacten.

Hoe hebben zij jou gevonden? Via Google? Via social media? Via een vriend?
Hieruit kun je goed opmaken waar klanten jou kunnen vinden en wat je kunt doen om deze kanalen te stimuleren.

Heeft je klant jou niet gevonden via Google? Dan kun je vragen wat ze zouden ingeven in Google als ze op zoek waren naar een product als het jouwe.

Soms denken klanten helemaal anders dan jijzelf. Door ze te vragen welke keywords ze zouden gebruiken om jouw onderneming te vinden, krijg je nieuwe inzichten om mee te nemen in je SEO-strategie.

5.    SEO keywords vind je niet van vandaag op morgen

Welke van bovenstaande methodes je ook gebruikt, je zult nooit van de eerste keer jouw perfecte keywords te pakken hebben.

Het vinden van goede SEO keywords is een proces op langere termijn. De markt verandert, jouw onderneming verandert en zelfs je doelgroep verandert.

Daarom is het belangrijk om constant op zoek te zijn naar geschikte keywords. Je website moet dynamisch zijn. Hou je keywords up-to-date en pas je webpagina’s aan zodat ze er perfect bij aansluiten.

Enkel zo kun je blijven stijgen in de Google Zoekresultaten en een vaste, gekende waarde worden in jouw sector.

Wil je dat onze SEO-experts je helpen bij het zoeken en implementeren van relevante keywords?

Laat dan zeker een berichtje achter. We helpen je graag verder.

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Relevante SEO keywords vinden is een proces waar je constant mee bezig bent. Als SEO-specialist ben je altijd op zoek naar nieuwe keywords die relevant kunnen zijn. Na het vinden van de keywords komt het belangrijkste werk: ze op een efficiënte, slimme manier implementeren in je website.

Deel dit artikel: