Verhaal achter Disneylogo

Het verhaal achter het Disneylogo

The Walt-Disney Company: De geschiedenis achter het Disneylogo

Disney is met voorsprong de bekendste naam in de animatiesector. In 1923 richtte ene Walt Disney een bedrijfje op met de steun van zijn broer. Nadat zijn eerste project, Laugh-O-Gram Studios, failliet ging, reisde mijnheer Disney naar Hollywood en probeerde hij het opnieuw in de animatiesector onder de naam ‘Walt Disney Pictures’. Deze keer met meer succes.

Het eerste succes kwam er met ‘Alice & Oswald the Lucky Rabbit’, maar daar verloor Disney de rechten over. Gelukkig werd in 1929 een cartoon genaamd ‘Steamboat Willie’, met in de hoofdrol een zekere Mickey Mouse. Zoals je weet groeide Mickey Mouse uit als een geanimeerde wereldster die tot op de dag van vandaag symbool staat voor de Walt Disney Company.

Tegenwoordig is Disney, met onder meer pretparken verspreid over de hele wereld, veel meer dan een animatiestudio. Het is een gigantisch bedrijf waar meer dan 220 000 mensen aan de slag zijn, met een jaarlijkse winst van meer dan tien miljard dollar.

Welke invloed had het Disneylogo in al dit succes? Een grote invloed, durven we te zeggen.

Het Disneylogo toont grootsheid in animatie

In grote lijnen waren er in de geschiedenis van de Walt Disney Company maar 2 verschillende logo’s. Beide logo’s verschilden qua uiterlijk enorm van elkaar, maar hadden toch één ding gemeen. Het Disneylogo toont namelijk steeds dat Disney groots is in animatie.

Het vroegere Disneylogo

Het eerste échte Disneylogo bestond uit de contouren van het hoofd van Mickey Mouse. Je weet wel, een grote bol als hoofd en twee kleinere bollen als oren. Voorheen bestond het logo uit de naam ‘Walt Disney’, in geschreven tekst afgebeeld. Omdat Disney een animatiestudio was, en het logo meestal getoond werd op animatiewerken, werd het Disneylogo geanimeerd.

De Mickey-contour draaide om zijn as en veranderde van kleur. Dit was voor die tijd een unieke, vooraanstaande animatietechniek. Disney toonde met zijn logo alleen al hoe ver ze stonden in de animatiebranche.

Het huidige Disneylogo

Tegenwoordig is Mickey Mouse niet meer hét logo van de Walt Disney Company. In 1995 werd het logo vervangen door het wereldberoemde Disneykasteel (het kasteel van Assepoester) met daaronder de woorden ‘Walt Disney’ in sierlijke letters.

Ook hiermee laat Disney zien dat ze bovenaan staan in de animatiewereld. Het kasteel in het logo is door de jaren heen meer en meer tot in detail afgewerkt met alle vlagjes, kantelen, torens en bogen inbegrepen. Opnieuw vertelt het logo aan iedereen dat Disney de animatiekoning is.

Vandaag zien we dat Disneyfilms beginnen met een introscène voor, rond of zelfs in het Disneykasteel. Deze intro’s worden steeds verfijnder, ingewikkelder en indrukwekkender. Disney laat dus bij elke film opnieuw zien hoe goed ze wel niet kunnen animeren. En daarvoor moet je geen seconde van de eigenlijke film gezien hebben.

Het lettertype van het Disneylogo

De naam die bij het kasteel staat, ‘Walt Disney’, is er niet zomaar bij gezet. Iedereen kende Walt Disney al, dus waarom zouden ze het in grote letters op het logo zetten?

Wel, dankzij het unieke, herkenbare lettertype kon het woordje ‘Disney’ apart als logo gebruikt worden. Daardoor moest men niet op alles een hyper-gedetailleerd kasteel drukken. Herkenbaar, mooi en kostenefficiënt, dus.

Het Disneylettertype doet ook denken aan een artiest die zijn handtekening onder zijn werk zet. Een mooie weerspiegeling van het creatieve, kunstzinnige dat in Disney zit.

De vallende ster in het Disneylogo

In het Disneylogo is er naast het kasteel en de naam ook een vallende ster, die in een grote boog achter het Disneykasteel vliegt. Deze staat symbool voor het wonderlijke, fantasierijke, alles-is-mogelijk-gevoel waar Disney voor staat.

De veelzijdigheid van het Disneylogo

We vertelden je al dat het woord ‘Disney’ ook apart gebruikt kan worden als logo, maar het Disneylogo is nog veel veelzijdiger dan dat.

Ook als je ergens alleen maar het Disneykasteel ziet, herken je direct het bedrijf met alle connotatie die daarrond hangt. Hetzelfde geldt voor de woorden ‘Walt Disney’, of zelfs als je alleen de hoofdletter D uit het Disneylogo ziet.

Het oude logo, de contouren van het hoofd van Mickey Mouse, wordt ook nog steeds wereldwijd herkend en gelinkt aan alles waar Disney mee gelinkt wil worden.

Het Disneylogo is dus niet zomaar een logo. Het is een goed doordacht deel van de identiteit van de Walt Disney Company en wordt perfect uitgespeeld in de marketinginspanningen.

Iedereen die het logo, of een deel ervan, ziet weet meteen dat het om Walt Disney gaat. Dat zie je niet alleen, dat voel je ook.

Jarne Froyen marketeer bij communicatiebureau BeeNobby

Jarne Froyen

Marketeer

Als ik aan sterke logo’s denk, denk ik al snel aan Disney. Niet alleen omdat het een mooi logo is dat direct herkenbaar is. Ook omdat het Disneylogo enorm veel gevoelswaarde met zich meedraagt. Je denkt bij het Disneylogo niet aan een product of dienst, maar aan een gevoel, een ervaring. Dat is corporate branding die dicht tegen de perfectie aanleunt.

Deel dit artikel: